Το πνεύμα αλληλεγγύης, η προσφορά στον συνάνθρωπο, ο εθελοντισμός, η επιθυμία σου να δώσεις όσα μπορείς για να βοηθήσεις κάποιον που δεν έχει να σου δώσει πίσω τίποτα υλικό, κανένα χρηματικό αντίκρισμα, παρά μόνο το χαμόγελό του κι ίσως την ευγνωμοσύνη του, είναι πράξεις λευκές, καθαρές, αγνές, που φυλάσσονται μέσα στον όρο «ανθρωπιά». Η ανθρωπιά είναι σαν μια χρωματιστή ομπρέλα που φωτίζει και μεγαλώνει κάθε φορά που ένας από μας βοηθάει πρακτικά ή ψυχολογικά τον συνάνθρωπό του.

Κάνεις μια καλή πράξη μονάχα επειδή μπορείς και θες, χωρίς να χρειαστεί να σου ζητηθεί, δε στο επιβάλει κανένας θεός, καμία θρησκεία, κανένα κράτος, καμία ανάγκη να αποδείξεις ότι είσαι σωστός, ταπεινός και καλός άνθρωπος. Αν είσαι φιλεύσπλαχνος, δεν το φωνάζεις. Η προσφορά στον λιγότερο τυχερό, δε συνεπάγεται πως εσύ είσαι κάτι ανώτερο. Απλά δίνεις και παίρνεις πίσω κάτι που μοιάζει με γαλήνη.

Η αγνή αυτή εκδήλωση συμπόνιας πρέπει να σταματήσει να μεταφράζεται σαν λύπηση, να πάψει να συγχέεται με τις μεγάλες γιορτές. Κάθε στιγμή της ζωής μας είναι στιγμή προσφοράς, δε σηματοδοτείται η έναρξή της με την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Κυριακής του Πάσχα. Δεν είναι περίπλοκο. Είναι απλό. Δωρίζεις. Όπου, όποτε κι όπως εσύ μπορείς. Τα μαλλιά σου, τα ρούχα σου, φαγητά, χρήματα, αίμα, και τελικά την αγάπη σου ή απλώς την κατανόησή σου.

Δώρισε, λοιπόν, κι εσύ τα μαλλιά σου για καλό σκοπό. Γιατί στην κυριολεξία απλές τρίχες απ’ το κεφάλι σου και τίποτα παραπάνω μπορούν να κάνουν κάποιον άλλον ευτυχισμένο. Γιατί αυτή η κτητική αντωνυμία που συνοδεύει τα «δικά σου» υπάρχοντα μπορεί να μετατραπεί σε «δίκη τους» ευτυχία, δύναμη και καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς εσύ να στερηθείς κάτι που έχεις ανάγκη.

Εσύ θα δώσεις 20 εκατοστά απ’ το μήκος των μαλλιών σου κι εκείνη θα λάβει μια περούκα. Μα στην πραγματικότητα εσύ θα χαρίσεις την καλή σου θέληση και την αγάπη σου κι εκείνη θα λάβει δύναμη, αυτοπεποίθηση, κίνητρο για ζωή. Μια πράξη δωρεάς με απλά κι ανώδυνα για τον εθελοντή βήματα που θα βοηθήσει τα μάτια ανθρώπων που έχουν ανάγκη από ελπίδα να λάμψουν και πάλι.

Μοιάζει κοινότυπο να ειπωθεί πως όσο εμείς γκρινιάζουμε κι απελπιζόμαστε με τις σκοτούρες και τους προβληματισμούς της καθημερινότητας, κάποιος άλλος παλεύει να επιβιώσει. Κι όμως είναι αλήθεια. Όσα προβλήματα κι αν έχεις, κάπου δίπλα σου υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει κι αυτός το δικό του. Κι αν ο τρόπος –αν όχι να το λύσει– να το ελαφρύνει περνάει απ’ το χέρι σου, βοήθησέ τον. Μάθε και στο παιδί σου να κάνει το ίδιο, βλέποντας εσένα ως ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση. Γίνε και δίδαξε στους άλλους αυτό που θα ήθελες να ‘ναι κι άλλοι για σένα. Άνθρωποι.

Δεν μπορείς να προλαβαίνεις πάντα την ατυχία που θα συμβεί στη δίκη σου ζωή ή στη ζωή κάποιου άλλου. Σκεπτόμενοι ρεαλιστικά, φαίνεται πως είναι αδύνατον να εμποδίσουμε τις σκοτεινές σελίδες που γράφονται στη διαδρομή του καθενός. Μα δε χρειάζεται να περιμένουμε την ατυχία να χτυπήσει τη δίκη μας πόρτα για να ξυπνήσουμε.

Αυτές οι γυναίκες έχουν ανάγκη μόνο τη θέλησή μας να τις βοηθήσουμε και μόλις λίγα λεπτά απ’ τη ζωή μας, να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να κόψουμε τα μαλλιά μας και να τους τα στείλουμε. Γιατί είναι μαχήτριες, η ζωή δεν τους χαρίστηκε, αντιθέτως άλλαξε ριζικά απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Αξίζουν ένα «μπράβο» που παλεύουν καθημερινά, κι ίσως να τα κατάφεραν. Κι αν αυτές νίκησαν στη δίκη τους προσωπική μάχη, τους οφείλουμε έστω ένα «ευχαριστώ» που αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για μας, για να μάθουμε κι εμείς να παλεύουμε για τα δικά μας όνειρα.

Κι αν δεν έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις, φρόντισε τουλάχιστον να συγχαρείς ανθρώπους που αφιλοκερδώς προσπαθούν να στήσουν ολόκληρες επιχειρήσεις για να γνωστοποιήσουν το έργο τους και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, με σκοπό να βοηθήσουν ανθρώπους που το χρειάζονται.  Όπως το  «Άλμα Ζωής». Σ’ αυτούς τους ανθρώπους αξίζει ίσως το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» που δεν έμειναν μονάχα στη σκέψη, μα κι υλοποίησαν τα όνειρα αυτών των γυναικών, μέσα απ’ το αξιοθαύμαστο έργο τους.

Μπες στη σελίδα τους, διάβασε και μάθε για τη δράση τους.  Πες τους ένα «ευχαριστώ» δωρίζοντας κι εσύ τα μαλλιά σου.

 

Συντάκτης: Βαλεντίνα-Δέσποινα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη