Ερωτεύτηκες παράφορα, καψουρεύτηκες μέχρι θανάτου κι ευτυχώς είσαι κι από τους τυχερούς που δεν ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα και κατάφεραν να δεσμεύσουν το αντικείμενο του πόθου τους. Συγχαρητήρια! Δυστυχώς όμως, μια σχέση από μόνη της μπορεί να έχει αρκετές συγκρούσεις στο εσωτερικό της, αν λάβεις υπόψιν τις διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους δύο εντελώς αυτόνομες προσωπικότητες. Ας μην αρχίσουμε από τη διαφορετική νοοτροπία και αντίληψη που ίσως έχουν για πολλά ζητήματα ζωής, ας αφήσουμε στην άκρη και την επικοινωνία-συνεννόηση -που είναι επίσης πολύ δύσκολη για να επιτευχθεί- κι ας πιαστούμε από ένα θέμα που μερικοί κατατάσσουν στα σημαντικότερα μιας σχέσης, κι άλλοι θεωρούν πως δε χρειάζεται καν κάποια ανάλυση. Ένας βασικός παράγοντας για μια ομαλή και ισχυρή σχέση -ανεξάρτητα από την άρνηση πολλών ατόμων για αποδοχή και παραδοχή αυτού- είναι το κρεβάτι. Κοινώς, το σεξ.

 Η σεξουαλική επαφή είναι γεγονός, αποτελεί βαθύτατη ανάγκη για τη διατήρηση μιας σχέσης και δεν είναι απλώς κάτι επιφανειακό.  Πέρα από το προφανές, ότι αποτελεί ένα μέσο εκτόνωσης της σεξουαλικής σου έντασης, είναι κι ένας τρόπος επικοινωνίας, μη λεκτικός, αλλά υπερβολικά αποκαλυπτικός. Αν πιστεύουμε ότι μια αγκαλιά μπορεί να μεταδώσει πολλά συναισθήματα στο σύντροφό μας και να διορθώσει την αρνητική ατμόσφαιρα, φαντάσου τι γίνεται με μια ολιγόλεπτη ή πολύωρη ερωτική συνεύρεση! Όταν η λεκτική επικοινωνία  κάπου λακίζει και η συνεννόηση πάει στο βρόντο, έρχεται αυτό που ονομάζουμε απλά, λιτά και απέριττα «Σεξ» για να καλύψει τυχόντα κενά που υπάρχουν στη σχέση σας. 

 Και φυσικά είναι αυτονόητο ότι το σεξ θα υπάρχει σε μια σχέση, αλλιώς η σχέση δε θα ήταν ερωτική, αλλά θα αποκτούσε καθαρά πλατωνικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα έγκειται στη συχνότητα. Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο επιδιώκει περισσότερο σεξ από τον άλλον. Τυχαίνει σε ζευγάρια η σεξουαλική επιθυμία του ενός να είναι πολύ πιο αυξημένη από του άλλου, σε σημείο που το φυσιολογικό του πρώτου, να αγγίζει τα όρια του δεύτερου. Και κάπου εκεί αρχίζει η γκρίνια κι από τις δυο μεριές, που ταυτόχρονα πιέζονται για το ίδιο ακριβώς θέμα.  Η επιθυμία του ενός, αποτελεί πηγή αγανάκτησης για τον άλλον. 

 Μη σου ακούγεται υπερβολικό, συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια. Αρχικά, η απόκλιση που έχουν στη συχνότητα που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή, δε φαίνεται τόσο. Όσο όμως ο καιρός περνάει, αποκτούν μια άλλη άνεση μεταξύ τους, τα έντονα αισθήματα που είχαν αρχικά αρχίζουν και ξεφτίζουν, κι ο καθένας επανέρχεται στους φυσιολογικούς του ρυθμούς. Εστιάζουν πλέον αυθόρμητα σε αυτά που θεωρούν οι ίδιοι σημαντικά, όχι σε αυτά που θεωρούν από κοινού σημαντικά. Έτσι στην αρχή, όπως σε κάθε νέα σχέση, μπορεί η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής να χτυπά κόκκινο, αλλά στην πορεία ο ένας μένει στο κόκκινο κι ο άλλος  πέφτει σταδιακά στο ξεθωριασμένο πορτοκαλί.

Είναι όλα θέμα χαρακτήρα και απόψεων. Το ένα πρόσωπο θεωρεί ότι το σεξ σε μια σχέση είναι από τα βασικότερα μέσα επικοινωνίας κι έχει την ανάγκη να το απολαμβάνει συνέχεια, ενώ το άλλο πρόσωπο θεωρεί πως το σεξ είναι απλώς ένας τρόπος ευχαρίστησης κι εστιάζει σε άλλα πράγματα στη σχέση, βάζοντάς το σε δεύτερη μοίρα. Η μια πλευρά εκφράζεται μέσω αυτού για να εκδηλώσει τα συναισθήματά της, ενώ η άλλη αρκείται σε βόλτες, αγκαλιές και ταξίδια. Η απουσία της σεξουαλικής συνεύρεσης επηρεάζει τον έναν αρνητικά, ρίχνοντας την αυτοπεποίθησή του, κάνοντάς τον να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητός, ενώ η πίεση στον άλλον για διαρκή επαφή τον κάνει να αισθάνεται σαν ένα αντικείμενο που η χρήση του καταντά καθαρά σεξουαλική.

 Δε φταίει καμία πλευρά, απλά η διαφορά τους σε αυτό το θέμα ίσως μελλοντικά αποτελέσει πρόβλημα. Πρέπει και οι δύο πλευρές να αντιληφθούν ότι δεν είναι θέμα ισορροπίας, δυστυχώς. Όλα τα θετικά στοιχεία πρέπει να ξεχειλίζουν σε μια σχέση, για να υπερτερούν στο οτιδήποτε αρνητικό. Η επικοινωνία πρέπει να είναι παρούσα διαρκώς, και να ενισχύεται σε κάθε ευκαιρία από τη σεξουαλική επαφή που κρατάει τη σχέση ζωντανή και ανανεωμένη.

Στην τελική, όποιος δηλώνει ερωτευμένος με τον άνθρωπό του, χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του να έρθει πιο κοντά του, δρα αυθόρμητα. Αν φτάσει στο σημείο να το βλέπει κανείς ως πίεση κι αγγαρεία, κάτι στη πορεία έχει λοξοδρομήσει. Αν, ωστόσο, είναι ο χαρακτήρας του έτσι κι από πάντα δεν επέλεγε να επενδύσει στο κομμάτι αυτό, τότε είναι δύσκολο να συμβαδίσει με έναν άνθρωπο αντίθετης νοοτροπίας. Και μια σχέση με δύο διαφορετικούς σεξουαλικούς χαρακτήρες, προμηνύει και μια σχέση με ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης δε σημαίνει απαραίτητα χωρισμό, αλλά ορίζει τη στιγμή που η σχέση αρχίζει να κατηφορίζει. Θα προκύψει γκρίνια και εκνευρισμός τη στιγμή που η ανάγκη του ενός θα αποτελέσει πίεση για τον άλλον.  

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να επιδιώξετε μια χρυσή τομή. Μόνο με τη μεταξύ σας συζήτηση μπορεί να επιλυθεί μια τέτοια διαφορά. Αν από πάντα υπήρχε αυτή η απόκλιση στη σχέση σας, όσον αφορά την επιθυμία σας για σεξ, τότε είναι δύσκολο να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Πάντα θα προκύπτει ένα αντίστοιχο πρόβλημα, υπό άλλη μορφή. Αν ωστόσο αυτή η κατάσταση προέκυψε με τον καιρό,  τότε λάβετε υπόψιν κι άλλα στοιχεία που εμπλέκονται στη σχέση σας.

 Να θυμάστε πως κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν σεξ για να αισθανθούν συνδεδεμένοι με το σύντροφό τους, και κάποιοι άλλοι έχουν την ύστατη ανάγκη να αισθανθούν αυτή τη σύνδεση και ασφάλεια προκειμένου να προβούν εκ νέου σε μια σεξουαλική συνεύρεση. Η όρεξη για σεξ πηγάζει ανέκαθεν από την ψυχολογία του ατόμου. Όσο πιο καλή η διάθεση, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη για μια σεξουαλική και ψυχική σύνδεση.

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου