Έχουμε ορίσει τη σχέση εξ αποστάσεως βάσει μιας χιλιομετρικής απόστασης. Υπάρχει όμως και μια άλλη μορφή σχέσης εξ αποστάσεως. Εκείνη που ναι μεν δε σας χωρίζει καμία χιλιομετρική απόσταση, διότι πολύ απλά μοιράζεστε ήδη την ίδια στέγη, αλλά η απόσταση ανάμεσα σας είναι η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τον καρβουνιάρη… και είναι πολλές οι ώρες για να φτάσεις.

Οι σχέσεις είναι ούτως ή αλλιώς περίπλοκες από μόνες τους. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Είναι τόσο εύκολο να χάσεις και να ξεχάσεις την ουσία και το νόημα μιας σχέσης όσο εύκολα χάνεις μπροστά απ’ τα μάτια σου την ξαπλώστρα στην παραλία, που μόλις ελευθερώθηκε, Κυριακή μεσημέρι! Είναι πανεύκολο να βάλεις τη σχέση σου στα «πρέπει» της καθημερινότητάς σου και τελικά να τη μετατρέψεις σε μια ακόμα υποχρέωση. Πρέπει να πάρεις ένα δώρο γιατί έχετε επέτειο. Πρέπει να βγείτε οι δυο σας, αλλά και με φίλους, γιατί θα γκρινιάζει. Πρέπει να κάνετε σεξ. Πιάστε το λίγο από την αρχή. Δε βγαίνατε; Δε βρισκόσασταν με φίλους; Μην πούμε για το σεξ. Σίγουρα δεν είχε ώρα και μέρος. Τώρα τι άλλαξε, για σκέψου. Άλλαξε πραγματικά κάτι; Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Σε όλα ισχύει. Διεκδικήστε την ξαπλώστρα που ξέρετε ότι σε λίγα λεπτά θα ελευθερωθεί και μη χαζεύετε. Μην τη θεωρείτε δεδομένη. Ούτε τη σχέση σας ούτε την ξαπλώστρα.

Δε δημιουργείται έτσι μόνη της η απόσταση σε μια σχέση. Την αφήνεις να μπει ανάμεσά σας και τελικά βολεύει. Βολεύει που δε χρειάζεται να τρέχεις για δώρα, εξόδους και σέξι εσώρουχα. Βολεύει που μπορεί να σε δει άβαφη και αξύριστο. Γνωρίζεστε καλά τώρα. Παραγνωρίζεστε. Αυτό είναι το πρόβλημα και αλλιώς λέγεται δεδομένο. Γίνεται εύκολο το τρίτο πρόσωπο στη σχέση. Όταν έρθει αυτή η λέξη ανάμεσά σας, η απόσταση δύσκολα εκμηδενίζεται. Οι επιθυμίες και των δυο κρύβονται και δε θυμάστε καν ποιες ήταν. Πόσο εύκολο είναι να κλείσεις το τηλέφωνο στα μούτρα όταν ξέρεις πως μετά θα είναι σπίτι για να συνεχίσετε τον τσακωμό; Πόσο εύκολο είναι να μη σηκώσεις καν το τηλέφωνο, γιατί ξέρεις ότι εκεί θα είναι και δεν πρόκειται να φύγει; Πόσο εύκολο είναι να απειλείς ότι θα φύγεις ή να τον διώχνεις, όταν ξέρεις πως δεν πρόκειται να γίνει; Πόσο εκ του ασφαλούς πράττεις μέσα στη σχέση σου; Και αν γυρίσεις και δεν είναι σπίτι; Και αν εκείνη τη στιγμή σε διώξει ή μαζέψει πέντε ρούχα σε μια βαλιτσούλα που υπάρχει  πάντα εύκαιρη -όπως στις ταινίες; Τότε τι κάνεις; Τότε είναι αργά. Η απόσταση πήρε μόλις μορφή και δύσκολο να κάνεις κάτι.

Στην αρχή όλα είναι ιδανικά και ονειρεμένα. Αλλά δε μένουμε για πάντα σ’ αυτή την αρχή.Ύστερα έρχεται το μετά. Και στο μετά γκρινιάζεις. Πιο εύκολα απ’ ότι στην αρχή που έλεγες «έλα μωρέ, δεν πειράζει» από μέσα σου. Τώρα σε πειράζει. Σ’ ενοχλεί και το φωνάζεις. Νιώθεις ότι παραβιάζει το χώρο σου, γιατί έχεις ξεχάσει ότι είναι ο χώρος σας. Εσείς το διαλέξατε, γιατί δεν μπορούσατε μακριά ο ένας από τον άλλον. Και τι; Αυτό ήταν; Δεν το ξέρατε ότι θα χτυπήσει την πόρτα το δεδομένο; Και τι κάνατε, ανοίξατε; Εδώ είστε εσείς και μόνο εσείς. Όλοι οι άλλοι μπαινοβγαίνουν. Φίλοι, κολλητοί, ξαδέρφια, μανάδες, αποστάσεις και δεδομένα. Δεν έχει κρεβάτι γι’ αυτούς και ο καναπές είναι άβολος .

Όταν ξέρεις πως θα φτάσεις σε μια οργανωμένη παραλία και θα είναι γεμάτη κόσμο, έχεις προετοιμαστεί. Έχεις σχέδιο. Να βρεις ξαπλώστρα. Μόλις φτάσεις θα σκανάρεις ποιος καφές έχει αδειάσει και ποιος έχει αρχίσει δειλά-δειλά να μαζεύει πετσέτες και να ψάχνει σαγιονάρες κάτω απ’ την άμμο. Εκεί είναι ο στόχος σου και πλησιάζεις διακριτικά, με στιλ, χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι γύπες της ξαπλώστρας που καραδοκούν. Πρέπει να είσαι ο πρώτος που θα ρωτήσει αν φεύγουνε, για να κατοχυρώσεις την ξαπλώστρα και να κάνουν πίσω οι άλλοι. Έτσι είναι και η σχέση σου. Πρέπει να τη διεκδικήσεις και να μη τη θεωρείς δεδομένη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να στη ραγίσουν, αλλά ο μεγαλύτερος  είναι η απόσταση. Θέλεις να δώσεις κάτι παραπάνω όμως ή μέχρι εκεί;

Όλες οι σχέσεις εξ αποστάσεως αργά ή γρήγορα ίσως να μην αντέξουν άλλο την απόσταση και να τελειώσουν.Όταν όμως έχετε επιτρέψει να δημιουργηθεί απόσταση στη σχέση σας, ενώ δε σας χωρίζουν παρά μόνο λίγα μέτρα τότε πρέπει να τα βάλετε κάτω και να σκεφτείτε.Έχετε να δώσετε κάτι ακόμα; Θέλετε να δώσετε κάτι ακόμα; Κάντε κάτι όμως, μη χαραμίζετε άλλο χρόνο από τη σχέση αυτή και είτε διορθώστε τη είτε τελειώστε τη και κρατήστε τη στις αναμνήσεις σας. Η ζωή περνά και υπάρχουν κι άλλες παραλίες με πολλές, ελεύθερες ξαπλώστρες και ωραίες αμμουδιές ν’ απλώσετε την πετσετούλα σας!

Συντάκτης: Βανέσσα Ζαφειροπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.