Σ’αυτή τη ζωή έχουμε δει ή έχουμε βιώσει με τον τρόπο μας πράγματα που κάποτε θεωρούσαν ακατόρθωτα. Έχουμε δει ανθρώπους να πατάνε στο φεγγάρι, άλλους να πετάνε -που σημαίνει πως η τεχνολογία είναι πιο προηγμένη από ποτέ- κι έχουμε δει κι ανθρώπους να ζωγραφίζουν ή να παίζουν μουσικά όργανα με χέρια ή και πόδια -που σημαίνει πως η δύναμη της θέλησης πολλές φορές μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις πράγματα που εξαρχής μοιάζουν αδύνατα.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μουσική βοηθάει τα νεογέννητα να ηρεμήσουν και να ανταποκριθούν σε ερεθίσματα και χρησιμοποιείται ακόμα και σε άρρωστα άτομα στην εντατική που παλεύουν να τα καταφέρουν και να ξυπνήσουν κερδίζοντας εν τέλει τη δική τους μάχη.

Το ίδιο το ακατόρθωτο μοιάζει εκ πρώτης όψεως να λειτουργήσει θεραπευτικά και το meditation, που αν και αρκετοί γελάνε στο άκουσμά του πιστεύοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσει ν’ ασχοληθεί κάποιος με κάτι τέτοιο για να ηρεμήσει, αξίζει μια ευκαιρία, μια δοκιμή και ίσως να σε πείσει για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Το meditation ή αλλιώς εσωτερικός διαλογισμός, δεν έχει να κάνει κάποια μορφή ομαδικής γυμναστικής, δεν είναι γιόγκα ούτε τελετουργικό θρησκείας ή κάτι παρόμοιο. Δεν είναι μόνο μια φωνή που θα σου μιλάει και θα σε ηρεμεί ούτε μόνο μια μουσική με θάλασσα, κύματα, ρυάκια και ποταμούς. Είναι μια τεχνική για βοήθεια του εσωτερικού σου κόσμου με σκοπό την ηρεμία σου.

Ο εσωτερικός αυτός πλοηγός έχει να κάνει με τη χαλάρωση της ψυχής και του σώματός σου. Αφήνοντας τον εαυτό σου ελεύθερο μπορείς μέχρι και να θεραπεύσεις προβλήματα, όπως αϋπνίες, κρίσεις πανικού, φοβίες, έντονο στρες, μέχρι και να κατευνάσεις χρόνια ή ακόμα και εκ γενετής προβλήματα. Πίσω από τη φωνή που ακούς, πίσω από τη μουσική, κρύβεται κάτι βαθύτερο που για κάποιους ονομάζεται «θεραπεία». Το meditation δεν επικεντρώνεται μόνο στη χαλάρωση εκεί αλλά εξελίσσεται γοργά και έχει φτάσει μέσα από ήχους, χτύπους, μικροκύματα και περίεργα ακούσματα να βοηθάει και να γιατρεύει από πονοκεφάλους μέχρι ταχυπαλμίες και από παθήσεις του θυρεοειδή μέχρι σωματικούς πόνους.

Υπάρχει meditation για άπειρες ασθένειες -αυτοάνοσες και μη- που ποτέ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως υπάρχει κόσμος που αποδεδειγμένα καταφέρνει τα βράδια να κοιμάται ήσυχα και να απαλλαγεί από ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν ή και κατά τη διάρκεια της μέρας να βοηθιέται μέσω της διαδικασίας του διαλογισμού. Πέρα απ’ όλα αυτά αν το ψάξεις λίγο παραπάνω, θα βρεις μέχρι και ασκήσεις για το πώς να ξεπεράσεις μια άσχημη ή ένα χωρισμό, πώς θα αντεπεξέλθεις σε κατάσταση αν μόνος σου δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα και θες το σπρώξιμό σου και κάποιον ή και κάτι να σου δώσει δύναμη.

Μέσω του meditation αποκτάς την τεχνική και σιγά-σιγά ξέρεις πώς να διαχειριστείς με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο το πρόβλημά σου. Όσο πιο συχνά μπαίνεις στη διαδικασία επούλωσης  τόσο πιο αυθόρμητα αυτή θα πλησιάζει τη «διαδικασία ίασης» γιατί θα συμβαίνει ασυναίσθητα και αυτόματα. Ίσως όλα αυτά να σου φαίνονται φανφάρες αλλά έχεις την επιλογή απλώς να το ψάξεις και να το δοκιμάσεις.

Σίγουρα όλα τα meditation που κυκλοφορούν δεν είναι για σένα και υπάρχουν άπειρες τεχνικές, όμως καλό θα είναι να ψαχτείς και να βρεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει και λειτουργεί στην περίπτωσή σου. Δίνοντας την κατάλληλή βάση και βρίσκοντας αυτό που θες να «ιάσεις» θα γίνεις σίγουρα και εσύ φίλος με το άθλημα και θα το προτείνεις και σε άλλους για να βοηθηθούν γιατί θα έχει δουλέψει πρώτα σε σένα.

Να μην ξεχνάς πως δεν είναι μονάχα «τι θα γιατρέψεις», αλλά μέσα απ’ αυτή την αναζήτηση να ψάξεις και το τι στο προκάλεσε. Με την κατάλληλη ηρεμία και χρόνο που θα δώσεις στον εαυτό σου προσπάθησε να το βρεις. Καλό ψάξιμο στην νέα σου αναζήτηση!

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.