Έχετε ακούσει για έναν βασικό διαχωρισμό των προσωπικοτήτων σε εξωστρεφείς κι εσωστρεφείς; Σίγουρα ναι, γιατί είναι η εμφανέστερη κατηγοριοποίηση των ανθρώπων γύρω μας. Με γυμνό μάτι και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη τριβή, εντοπίζετε με μιας την ψυχή της παρέας αλλά και το ταπεινό χαμομηλάκι. Είτε ανήκετε στη μία είτε στην άλλη κατηγορία όμως, σας έχω μια αποκάλυψη: καμία δεν υπερτερεί της άλλης. Συνηθίζεται να θεωρείται κατά το ευρύ κοινωνικό σύνολο πως η εξωστρέφεια είναι πιο υγιής αφού στηρίζεται στην κοινωνικότητα και την λεκτική έκφραση του έσω κόσμου. Όμως η εσωστρέφεια βασίζεται στον προσωπικό εσωτερικό θόρυβο με αποτέλεσμα να είναι εμφανίζει υψηλότερη ποιότητα η σχέση με τον εαυτό τους.

Υπάρχουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που δε λένε πολλά όχι γιατί σνομπάρουν τον συνομιλητή, απλά τα κρατάνε για ελάχιστους ή ακόμα πιο συχνά για τον πολύτιμο εαυτό τους. Δε διατυμπανίζουν δεξιά κι αριστερά τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς τους. Τα φυλάνε όλα στο ασφαλές κουτάκι του μυαλού τους ή περιμένουν από τους άλλους να τα ανακαλύψουν. Δεν εκφράζουν σκέψεις και συναισθήματα επειδή τα θεωρούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή τελοσπάντων σίγουρα όχι θέμα προς συζήτηση. Δεν είναι εύκολο γι΄αυτούς να βγάλουν τα βαθύτερα θέλω τους στη φόρα. Γιατί; Πολλές οι αιτίες. Ίσως γιατί δε θέλουν να νιώθουν έκθεση που τους βγάζει απ΄τα νερά τους και τους φέρνει σε αμηχανία. Άλλοι δεν το ΄χουν με την έκφραση, δεν καταφέρνουν να μεταφράσουν σε λόγια αυτό που έχουν να σου πουν. Επίσης μπορεί να διστάζουν γιατί φοβούνται την απόρριψη. Ανθρώπινο και σεβαστό.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που θέλουν μια αλληλεπίδραση κι όχι να στα δώσουν όλα στο πιάτο. Μια αναζήτηση, μια πρωτοβουλία που θα πάρει και η άλλη πλευρά είτε πρόκειται για έναν φίλο είτε για τον σύντροφό τους είτε απλά για έναν τυχαίο συνομιλητή. Ίσως αναζητούν τη μαγεία των ανθρωπίνων σχέσεων· να σε διαβάζει ο άλλος και να πέφτει μέσα. Να κάνει αυτός ένα βήμα προς αυτούς. Το να είσαι άτολμος να πεις αυτά που θα ΄θελες για τους δικούς σου λόγους είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητας σαν όλα τ΄ άλλα. Μπορεί να θέλουν να περάσουν αναίμακτα κάποια στάδια. Να παίζουν εκ του ασφαλούς εσκεμμένα και συνειδητά επειδή δεν τους αρέσει το δράμα και δε θα ρισκάρουν εύκολα να σκαμπανεβάσουν τα συναισθήματά τους. Δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία. Και τελοσπάντων δεν μπορούν όλοι να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

Ψάξτε τους, ρισκάρετε εσείς. Ακόμα κι αν σας υπολογίζουν ως άτομο ή τους ενδιαφέρετε πολύ, μην περιμένετε. Βγάλτε τους εσείς απ΄τη δύσκολη θέση. Η κάθε ιδιοσυγκρασία δεν είναι κατά παραγγελία φτιαγμένη. Αναγνωρίστε τους και δεχτείτε τους. Κουμπώστε τη δύναμή σας στην αδυναμία τους, αν το βλέπετε έτσι και δημιουργήστε αρμονία. Αξιοποιήστε τα ταλέντα σας στην άρτια επικοινωνία και στην έκφραση εκ βαθέων. Ίσως να εκπλαγούν ευχάριστα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεμπλοκάρουν μα θα βρείτε δίαυλο επικοινωνίας. Και μην ακούσω τίποτε χαζά εγωιστικά περί πρώτης κίνησης και ρίξιμο μούτρων. Μιλάμε για μια συναισθηματικά ανώτερη κίνηση, ένδειξη ωριμότητας κι οξυδερκούς μεταχείρησης. Το να κατανοώ τη διαφορά μου με τον άλλον και να τη γεφυρώνω είναι άξιο θαυμασμού μόνο.

 

Συντάκτης: Γεωργία Βλασερού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου