Ένα σπίτι ανοίγει και γεμίζει με χαρά όταν οι άνθρωποί του το γεμίζουν με συναισθήματα, με καινούριες αφίξεις, με ειδήσεις που αξίζει να ανοιχτεί ένα καλό μπουκάλι κρασί. Μια τέτοια είδηση είναι η άφιξη ενός νέου μέλους. Ένα δώρο ντυμένο με φορμάκι, με μικρά χεράκια, ποδαράκια, μια μινιατούρα που η χαρά που προσφέρει δε συγκρίνεται με τίποτα. Την καινούρια ζωή που έρχεται στον κόσμο έχεις μήνες που περιμένεις να την αντικρίσεις, προετοιμάζεσαι, φτιάχνεις δωμάτια, ψωνίζεις ρουχαλάκια και κάνεις σχέδια και προγράμματα, μόνο που όσο και να προετοιμαστείς μένεις άναυδος και πάνε όλα στον βρόντο, μόλις το αντικρίσεις να σου χαμογελά.

Η οικογένεια λοιπόν μεγαλώνει με τα χρόνια, δένονται τα μέλη με καινούριους δεσμούς κι αν είσαι τυχερός, έρχονται άνθρωποι που μόνο μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου θα σου προκαλέσουν και νέους στόχους θα σε βάλουν να θέσεις. Η αγάπη είναι αυτή που ενώνει τους ανθρώπους και τη διαφορετικότητά τους την αγκαλιάζει πάντα με μαεστρία. Σ’ έναν άνθρωπο- μινιατούρα που θα συνδυάζει όλα όσα έχουν οι άνθρωποι που αγαπάς από τότε που γεννήθηκες κι εκείνοι που έμαθες ν’ αγαπάς χρόνια αργότερα.

Η χαρά απερίγραπτη κι ο πυρετός προετοιμασιών έχει ξεκινήσει στο μυαλό σου από το άκουσμα των νέων. Οι αγκαλιές, η συγκίνηση και το συναίσθημα της ευτυχίας εναλλάσσονται με γοργό ρυθμό. Όταν συνειδητοποιήσεις λοιπόν τα νέα, έρχεται κι ο τίτλος· ήρθε η ώρα να πάρεις την ομορφότερη προαγωγή, από αδερφή ή αδερφός για κάποιον, τώρα θα είσαι θεία ή θείος σε κάποιον άλλον, από πατέρας που ήσουν χρόνια τώρα κάποιος θα σε φωνάζει παππού κι από μητέρα που σ’ αγαπούσαν, ένα μικρότερο πλάσμα θα σε φωνάζει γιαγιά.

Οι καινούριες λοιπόν αναβαθμίσεις φέρνουν και καινούριους ρόλους που θα έχεις πια. Αλλάζει κι η συμπεριφορά σου, τώρα είναι πιο γλυκιά, πιο αγαπησιάρικη, πιο προστατευτική και σίγουρα καλείσαι να έχεις ένα ρόλο που δεν έχεις παίξει ακόμη, μα έχεις τόσο ενθουσιασμό να δεις πώς θ’ ανταπεξέλθεις. Έρχεται λοιπόν η ώρα που αυτή η καινούρια ζωή έρχεται στον κόσμο κι η ευτυχία γεμίζει κάθε κύτταρό σου. Δε θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες αυτή την αγνή ευτυχία. Ανοίγουν αυτά τα ματάκια, ακούς αυτό το κλάμα που πιο γλυκό δεν έχεις ξανακούσει και τότε μαθαίνεις ν’ αγαπάς λίγο πιο βαθιά. Από εδώ και πέρα κάθε μέρα είναι μια όμορφη καινούρια περιπέτεια. Κάθε χαμόγελο θα είναι το πρώτο, το κλάμα το πρώτο, το περπάτημα, η λέξεις οι πρώτες, όλες λοιπόν αυτές οι πρωτιές που μοιάζουν τα πιο σημαντικά βήματα, τα πιο ουσιαστικά.

Όταν λοιπόν στο βιογραφικό μπει αυτή η καινούρια γλυκιά ιδιότητα, η περιπέτεια ξεκινά και σίγουρα φέρνει μαζί της ενθουσιασμό, αγάπη κι ευτυχία να την ντύσει. Ο ρόλος αλλάζει, πια θα είσαι η αστεία θεία, ο ανέμελος θείος, εκείνος που συμβουλεύει, ή εκείνη που παίζει με τα καινούρια παιχνίδια, που θα είναι ο σύμμαχος στις σκανταλιές. Ο παππούς που θα μάθει στο εγγόνι να ψαρεύει ή να μαστορεύει, ή γιαγιά που θα είναι εκεί να δώσει γλυκιές συμβουλές και θα το ξυπνάει τα γλυκά καλοκαίρια με το γάλα και τη ζεστή πίτα. Καινούριες ζωγραφιές που μαζί θα φτιάξετε. Όλ’ αυτά τα όνειρα θα ξεχύνονται στα πρώτα χαμόγελα και περπατήματα, στις πρώτες λέξεις και γέλια.

Κι όταν μάθει να σε φωνάζει με τη νέα σου ιδιότητα κι ακούσεις τις λέξεις από το στόμα του, σίγουρα θα είναι πιο γλυκός ήχος που θα έχεις ακούσει ως τότε. Στο καινούριο αυτό ταξίδι θα έχεις τον μικρότερο και πιο γλυκό συνταξιδιώτη που θα μπορούσες να φανταστείς.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου