Θέλω από την αρχή όλοι μας να συμφωνήσουμε ότι το σώμα μας μάς ανήκει, εμείς οι ίδιοι το κουβαλάμε, εμείς οι ίδιοι το φροντίζουμε, κανένας άλλος δεν μπορεί να το ακουμπήσει καν, χωρίς την έγκρισή μας, σε κανέναν δε δίνεται το δικαίωμα. Φυσικά, πριν συνεχίσουμε, κάπου εδώ να σημειώσω πως τα παραπάνω αφορούν ανθρώπους που ζουν υπό καλές συνθήκες με όσο το δυνατόν περισσότερο υγιείς σχέσεις με τους εαυτούς τους και σε δεύτερη φάση με τους συντρόφους τους. Αφού λοιπόν συμφωνήσαμε, να πούμε πως το σώμα μας έχει μεγάλη ανάγκη να το ακούσουμε και να το ανακαλύψουμε έτσι ώστε να αναπτυχθεί μια υγιής και αρμονική σχέση επικοινωνίας.

Και ποια είναι η σωματική έκφανση του έρωτα; Η ερωτική πράξη μεταξύ ανθρώπων. Πρωταρχικός σκοπός της είναι η αναπαραγωγή για τη συνέχιση του είδους, αν και συχνά, κυρίως μεταξύ ανθρώπων, γίνεται μόνο για ευχαρίστηση. Ας σταθούμε στο κομμάτι της ευχάριστης, που τα τελευταία χρόνια ειδικά, θα έλεγα πως παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις και κριτήριο σοβαρό για τη διάρκειά τους.

Μέχρι τώρα έχουμε ένα σώμα που μας ανήκει και μια ευχαρίστηση που θέλουμε να την απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με το σύντροφό μας. Άλλωστε είναι κατάθεση ψυχής είτε νιώθεις έντονα συναισθήματα για τον άλλον είτε όχι. Δίνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου και δέχεσαι ένα πίσω, αυτό είναι το μοίρασμα και μόνο υπέροχο μπορεί να είναι. Έχοντας λοιπόν μια σχέση, μέσα σ’ αυτήν υπάρχει και το ερωτικό κομμάτι, όμως συνεπάγεται και το «κάθε μέρα» παράλληλα;

Θα ανοίξω μια παρένθεση· όλοι έχουμε υπάρξει single. Έχετε σκεφτεί ποτέ πως υπήρχαν μέρες που θέλατε να έρθετε σε επαφή, άλλες μέρες δεν είχατε καθόλου όρεξη και περνούσαν και μήνες που δεν το είχατε καθόλου στο μυαλό σας. Αυτό θα πει ελευθερία σκέψης, έκφρασης κι επιλογής στον ερωτικό τομέα. Δε νιώθατε ενοχές, δε γινόσασταν επικριτικοί με τους εαυτούς σας και νιώθατε αυτή την ευχαρίστηση γιατί είχατε επιλογή, σεβόσασταν το σώμα σας και τις επιθυμίες σας. Φυσικά δεν είναι το ίδιο όταν έχεις έναν σύντροφο. Ή μήπως είναι; Κλείνει η παρένθεση.

Έχοντας λοιπόν μια σχέση, αξίζει να συνεχίσει να υπάρχει ελευθερία σκέψης, έκφρασης κι επιλογής. Με πολύ απλά λόγια επικοινωνία, από αυτήν ξεκινάνε όλα και σ’ αυτήν θέλουμε όλοι, λίγο ή πολύ, να καταλήξουν. Η επικοινωνία στο κομμάτι του έρωτα είναι εξίσου σημαντική στη σχέση. Και φτάνουμε στο φλέγον ζήτημα που αφορά τη ερωτική ποσοτική δυσαρμονία. Τι γίνεται όταν ο ένας θέλει περισσότερο και συχνότερα την επαφή από τον άλλο;

Το να υπάρχει ανισορροπία στο πόσο θέλει ο καθένας να το κάνει δε συνιστά πρόβλημα από μόνο του. Αρχίζει όμως να γίνεται πρόβλημα όταν δε βρίσκεται ο κατάλληλος τρόπος αυτό να εκφραστεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο ένας από τους δυο θέλει λιγότερη ερωτική επαφή από τον άλλον που μπορούμε να αναφέρουμε και σίγουρα η συχνότητα της επιθυμίας δεν αποδεικνύει ότι θες τον άλλον λίγο η πολύ. Είναι εκείνοι που θέλουν πολύ και εκείνοι που δε θέλουν πολύ κι αυτό είναι εντάξει από μόνο τους χωρίς να χρειάζονται επιστημονικές ή φιλοσοφικές εξηγήσεις· απλά κατανόηση και τίποτα άλλο. Άλλωστε είναι πολλοί οι παράγοντες λοιπόν που μπορεί να επηρεάζουν αυτή την συχνότητα ανάγκης και επιθυμίας.

Ξεκινάει κυρίως από τους εξωτερικούς παράγοντες, από βεβαρημένα προγράμματα εργασιών και ωραρίων, από μια καθημερινότητα γεμάτη στρες και άγχος που καλώς ή κακώς επηρεάζουν και καβαλούν την ψυχολογία μας. Είναι και εκείνοι οι παράγοντες που είναι πιο εσωτερικοί, που αντιλαμβανόμαστε πως το σώμα μας χρειάζεται ξεκούραση και δε θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία, ή η ανάγκη για λίγη μοναξιά εντός της συντροφικότητας. Εκεί χρειάζεται επικοινωνία και από τις δυο πλευρές, άλλωστε η ερωτική διάθεση μεταξύ των συντρόφων δεν ταυτίζεται πάντα ως προς την έντασή της.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος; Η ειλικρινής επικοινωνία, χωρίς επίκριση και σεβασμό προς τη σχέση και τους εαυτούς μας. Η ειλικρίνεια μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και μονοπάτια καινούρια, που δεν έχουμε ανακαλύψει. Αν είστε σε μια ανάλογη σχέση ή βρεθείτε κάποια στιγμή στη θέση αυτή που το ταίρι σας δεν επιθυμεί τόσο συχνά να έρθετε σε επαφή, μπορείτε να το συζητήσετε και να καταλάβετε. Χωρίς επιθέσεις, εντάσεις και τσακωμούς. Διότι πολλές φορές σκεφτόμαστε πως εμείς κάτι κάνουμε λάθος, πως δεν είμαστε αρκετά καλοί και πάει λέγοντας, έξω τα πράγματα είναι ίσως πιο απλά. Υπάρχει και η εξήγηση που πράγματι το ταίρι σου δεν έχει κάποιο πρόβλημα και λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο πράγμα είναι η αποδοχή και έπειτα η εύρεση χρυσής τομής και για τους δυο.

Αν από την άλλη βρίσκεται στην απέναντι θέση η λύση είναι η ίδια. Έτσι όπως ξεγυμνώνονται τα κορμιά, να ξεγυμνώνονται και οι ψυχές μας. Ο έρωτας και η πράξη του, είναι τέχνη, θέλει να αναγνωρίσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, να τους ανακαλύψουμε βαθιά με μεράκι και αγάπη. Να καταλάβουμε τι μας αρέσει και τι όχι. Να βρούμε τι θέλουμε και ύστερα να το ζητάμε. Αν έχει αγάπη και πάθος είναι έρωτας. Όλα τα άλλα βρίσκονται.

Συντάκτης: Aggel
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου