Το να αλλάξει κανείς όλη του τη ζωή σε μια μέρα δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, είναι όμως βέβαιο πως δεν είναι και πολύ συνηθισμένο. Όσο μεγαλώνουμε μοιάζει δύσκολο να αποχωριστούμε τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ειδικά όταν είναι όλα τακτοποιημένα. Έτσι λέμε και έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον. Υπάρχουν παρ’ όλ’ αυτά και εκείνοι που ακόμα και την τακτοποιημένη τους ζωή την αλλάζουν άρδην και αποφασίζουν πως όσα είχαν ως σταθερές μπορούν αλλάξουν. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει και για τους ανθρώπους με τους οποίους κάνουν παρέα.

Φυσικά κάποια πρόσωπα που υπάρχουν στον κύκλο μας εδώ και πολλά χρόνια, κέρδισαν επάξια τη θέση τους στις ζωές μας. Υπάρχουν φίλοι καρδιάς που θα είναι πάντα συνοδοιπόροι μας, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που κρατάμε επειδή έχουμε κουραστεί τόσο που δεν αντέχουμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Ε, λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις νέους φίλους!

Μήπως όμως πρέπει να δούμε πρώτα τον εσωτερικό μας κόσμο και μετά τον φιλικό μας κύκλο; Η όποια αλλαγή θα επέλθει αφού αλλάξουμε εμείς και συνειδητοποιήσουμε το κενό κάθε φορά που βρισκόμαστε με «φίλους» που δε μας βοηθάνε να εξελιχθούμε ως προσωπικότητες.  Άλλωστε οι πραγματικοί φίλοι είναι πρόσωπα που μας θέλουν να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα, επιζητούν το δικό μας καλό και θέλουν να μας βλέπουν να κάνουμε αλλαγές βελτίωσης κατόπιν δικής μας επιλογής.

Υπάρχουν εκείνες οι περίοδοι που επιλέξαμε να κάνουμε παρέα με πρόσωπα που δεν ταίριαζαν και τόσο στη ζωή μας. Ίσως όσο είμαστε καθημερινά στο τρέξιμο να μην ενοχλούμαστε πολύ απ’ αυτό το γεγονός. Μπορεί να έρθει όμως εκείνη η στιγμή που θ’ ανοίξουν τα μάτια απότομα και θα αισθανθούμε πως πρέπει να ξυπνήσουμε και να βρούμε απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Γιατί δεν επιλέγουμε μόνο την αληθινή φιλία; Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμα και σε πιο μεγάλη ηλικία, να πάρουμε την απόφαση να γνωρίσουμε άτομα και να κάνουμε παρέα με πρόσωπα που θα δώσουν διαφορετικό νόημα στη φιλία και θα ταιριάξουμε μαζί τους.

Δεν κατάλαβα ποτέ τι ρόλο παίζει η ηλικία σε έναν άνθρωπο. Εκτός από το φυσιολογικό γήρας που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων, σε τίποτα άλλο δε χρησιμεύει να τονίζουμε ή να ρωτάμε πόσο χρονών είναι κάποιος. Έχουμε όλο τον χρόνο για να κυνηγήσουμε όσα μας ανήκουν, να δούμε αν κάτι μας κάνει ευτυχισμένους ή αν θέλει να το πάρουμε απ’ την αρχή με άλλη ματιά. Δεν έχει σημασία να σταθούμε σε ποια ηλικία θ’ αποφασίσουμε να φτιάξουμε έναν κύκλο που θα μας δώσει ενέργεια, αλλά στο ότι αποφασίζουμε να αλλάξουμε κάτι επειδή δε μας αρέσει, να κυνηγήσουμε κάτι άλλο και αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο. Δεν είναι βέβαια εύκολο να πας στο επόμενο κεφάλαιο αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τα προηγούμενα, οπότε πρέπει να κρατήσεις και αποστάσεις από παλιά φιλαράκια που νιώθεις πως πλέον δεν τα βρίσκετε.

Ακόμα κι αν πιστεύεις πως όσο μεγαλώνεις δεν κάνεις εύκολα υποχωρήσεις και πως μια νέα φιλία θα χρειαστεί πολλές απ’ αυτές, δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν κώδικες επικοινωνίας. Φυσικά και θα χρειαστεί να κάνετε ένα βήμα πίσω καμιά φορά, μπορεί στην αρχή να υπάρξουν εντάσεις ή και διαφωνίες μέχρι να γνωριστείτε καλά, αλλά φαντάσου πόσο όμορφο θα είναι όταν φτάσετε σε εκείνη τη μαγική στιγμή που κοιτώντας έξω από την τζαμαρία πίνοντας τη ζεστή σας σοκολάτα θα χαμογελάτε που έχετε την τύχη να απολαμβάνετε την συντροφιά ανθρώπων που είναι δώρο για τη ζωή σας, ενώ τα μάτια σας θα συναντούν περαστικούς που τρέχουν να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Το αίσθημα ηρεμίας γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν έχεις δίπλα σου τους φάρους που φωτίζουν την πορεία σου!

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.