Όταν το 1887 ο Σερ Άρθουρ Ντόυλ έγραψε την ιστορία με τίτλο «Σπουδή στο Κόκκινο» με ήρωα τον Σέρλοκ Χόλμς σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την τεράστια απήχηση που έμελλε να έχει στο αναγνωστικό κοινό ο νέος ήρωάς του. Το κατάλαβε κάπου στα 1893 όταν αποφάσισε να σκοτώσει τον Χολμς στο «Μεγάλο ποτάμι» όπου και έπεσε μαζί με τον μεγαλύτερο εχθρό του, τον Μοριάρτι, από έναν καταρράκτη. Ήταν τόσο μεγάλη η αντίδραση των αναγνωστών για τον θάνατο του ήρωα που αναγκάστηκε να επαναφέρει τον δαιμόνιο ντετέκτιβ στο βιβλίο του «Το σκυλί των Μπάσκερβιλ».

Ο Σέρλοκ Χόλμς δεν είναι ένας τυπικός ντετέκτιβ, πολλοί θα βάζαμε και το χέρι μας στη φωτιά πως πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, πως δεν είναι δημιούργημα φαντασίας ενώ οι θαυμαστές του δεν τον συμπαθούν απλώς αλλά δηλώνουν λάτρεις του. Όσο κι αν δεν μπορεί κανείς να μπει στο μυαλό του Σέρλοκ, ο ίδιος δε δρα μόνος του, έχει πάντα πλάι του τον βοηθό του που μοιάζει με τον φύλακα-άγγελό του, τον Δρ. Γουάτσον. Γιατρός με καταγωγή από τη Σκωτία που ευρισκόμενος στο Λονδίνο στην προσπάθεια να βρει σπίτι γνωρίζει τον Σέρλοκ, τον αιώνιο φοιτητή με αγροτική καταγωγή και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ευφυία. Η ηρεμία του Γουάτσον και η ένταση του Σέρλοκ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές παρουσίες που αλληλοσυμπληρώνονται, κάτι που μαγνητίζει τους αναγνώστες και τους θεατές και εξάπτει το ενδιαφέρον τους ακόμη περισσότερο.

Ο ήρωας αυτός προκαλεί πραγματική σαγήνη καθ’ ότι δεν μπορείς να μη θαυμάσεις τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα, το ότι επιλέγει να παρατηρεί όσα έχουν σημασία και να απομονώνει όσα ο ίδιος θεωρεί ασήμαντα. Δε συγκρατεί όσα οι υπόλοιποι παρά μονάχα όσα μπορεί να αξιοποιήσει και όσα αποτελούν γι’ αυτόν βοηθητικά στοιχεία. Δεν μπορείς να μη θαυμάσεις την οξυδέρκειά του, τον μοναδικό τρόπο σκέψης του που σίγουρα δεν ταυτίζεται με κανενός άλλου, τους εγκεφαλικούς συνειρμούς του και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το μυαλό του για να δώσει απάντηση ακόμα και στις πιο ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Όταν ο Άρθουρ Ντόυλ δημιούργησε τον δαιμόνιο αυτό ντετέκτιβ κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό, να φέρει στην επιφάνεια την τεράστια σημασία της δύναμης του μυαλού και της συνδυαστικής σκέψης και αυτό δεν μπορούν παρά να το αναγνωρίσουν όλοι οι φανατικοί οπαδοί του Σέρλοκ.

Το σπίτι του Σέρλοκ στην οδό Μπέικερ 221 Β είναι η βάση του, το μέρος όπου σκέφτεται, πειραματίζεται, πηγαινοέρχεται εκνευρισμένα όταν δεν υπάρχουν υποθέσεις που να κεντρίζουν το ευφυές μυαλό του και να τον κάνουν να ανατρέχει στους όγκους των γνώσεων που έχει στον νου του. Μια προσωπικότητα σαν του Σέρλοκ δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται από οργάνωση, τάξη και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια.

Η σπιτονοικοκυρά του, η κυρία Χάντσον, κάποιες φορές δυσανασχετεί με τον τρόπο του και την ανοργανωσιά του χώρου του που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την οργάνωση που επικρατεί στο μυαλό του. Πρόκειται για έναν ήρωα που με μεθοδικότητα, συγκροτημένη σκέψη και ηρεμία επιλύει υποθέσεις που για άλλους μοιάζουν άλυτες. Ο Χόλμς είναι σίγουρα ένας ήρωας διαφορετικός και με κάπως ειρωνικό ύφος και διεισδυτική ματιά καταφέρνει να σου δώσει απίστευτες λεπτομέρειες για αυτόν που έχει απέναντί του σε σημείο που να κάνει τους συνομιλητές του να μην μπορούν να καταλάβουν πώς μπορεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να φτάσει σε τόσα συμπεράσματα. Και την ίδια στιγμή που οι άλλοι απορούν εκείνος με γρήγορη ροή στον λόγο του παραθέτει όλα τα στοιχεία που είναι μπροστά στα μάτια τους και που όμως δε βλέπουν. Με απλότητα θα πει στον Γουάτσον πως ήταν όλα εκεί μπροστά, την ίδια στιγμή που θα αναρωτιέται πώς γίνεται ο φίλος του να μην τα παρατήρησε. Δεν μπορείς παρά να μαγευτείς και να συνειδητοποιήσεις πως τα μικρά είναι εκείνα που κρύβουν τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.

Αυτός ο ντετέκτιβ κάνει τα δύσκολα να φαντάζουν εύκολα και το κάπως υπεροπτικό ύφος του μπορεί να τον κάνει αντιπαθή σε κάποιους αλλά σίγουρα αγαπητό σε περισσότερους. Ο Χόλμς είναι ο ήρωας που δε θα δεις ποτέ ατημέλητο, η εμφάνισή του είναι πάντα προσεγμένη και με τη χαρακτηριστική καπαρντίνα του, τον γρήγορο βηματισμό, το κοφτερό μυαλό του επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν πως είναι ένας διαχρονικός ήρωας, ένας ήρωας που δε γίνεται να είναι φανταστικός! Πώς να μην αυξάνονται οι φανατικοί αναγνώστες του χρόνο με τον χρόνο;

Ο Σέρλοκ Χόλμς, ο ήρωας του Σερ Άρθουρ Ντόυλ που όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος βασίστηκε στον καθηγητή του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Τζόσεφ Μπελ, είναι ο ντετέκτιβ που μας αποδεικνύει πως με τη γνώση και τη δύναμη του μυαλού μπορείς πραγματικά να βρεις λύσεις σε όσα άλλοι αποκαλούν άλυτα μυστήρια.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.