Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

pillow24115

Βλέπεις κι εσύ αστυνομικές ταινίες και σειρές μυστηρίου με πάθος; Λατρεύεις να περνάς τα βράδια σου με περιπέτειες και να κάνεις τα δικά σου σενάρια δίνοντας λύση σε γρίφους; Είναι γεγονός πως τα αστυνομικά και οι περιπέτειες είναι κατηγορίες ιδιαίτερα δημοφιλείς, γιατί όμως έχουν τόσο μεγάλη απήχηση το μυστήριο και η δράση;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ταινίες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη όσο κουρασμένος κι αν είσαι, πόσο μάλιστα όταν είσαι down και το χρειάζεσαι. Δημιουργούν έξαψη, η αγωνία την ώρα της θέασης χτυπάει κόκκινο, νιώθεις να ταυτίζεσαι με ήρωες προσπαθώντας να μπεις στο μυαλό τους. Ίσως να ήθελες να είσαι στη θέση του πρωταγωνιστή, να ‘χες το θάρρος, την πυγμή του, να μην άφηνες κανέναν να σταθεί εμπόδιο σε ό,τι πραγματικά επιθυμείς. Σε παρασύρει η ικανότητα των ηρώων να αντιμετωπίσουν τα πάντα, να μοιάζουν άτρωτοι και θαυμάζεις το ότι δεν το βάζουν εύκολα κάτω. Ωστόσο δε δείχνουν όλες τις ώρες τις υπεράνθρωπες ικανότητές τους, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχουν στιγμές αδυναμίας που βγαίνει στην επιφάνεια η ευαίσθητη πλευρά του ήρωα που μπορεί να χάσει το κουράγιο του και να θεωρήσει πως έχει ηττηθεί μα σαν περάσει η περίοδος της απογοήτευσης θυμάται τι πρέπει να κάνει και αναλαμβάνει δράση ξανά. Αυτό το διάλλειμα βοηθά τον ήρωα να γίνει πιο αποφασιστικός, να φέρει στην επιφάνεια το πείσμα του και με αφορμή τη δική του ιστορία δίνει κίνητρο και σε μας να μην τα παρατάμε στις δικές μας μάχες, αλλά να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Οι ταινίες μυστηρίου και οι περιπέτειες μάς δείχνουν πώς οι ήρωες με κύριο όπλο το μυαλό τους βρίσκουν λύσεις και αντιμετωπίζουν όσα συμβαίνουν αποτελεσματικά. Πολλές φορές βλέπουμε τις σκηνές των εγκλημάτων, τη ροή των γεγονότων μέχρι τη λύση του γρίφου και δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε την πολυπλοκότητα του μυαλού που κατάφερε να σκαρώσει τέτοια ιστορία και να τη φέρει στην οθόνη μας. Αυτό καλλιεργεί και τη δική μας οξυδέρκεια και έτσι μπορούμε ν’ αναπτύξουμε τη συλλογιστική μας πορεία και να δώσουμε ευκολότερα λύσεις σε όσα μας προβληματίζουν. Οι εναλλαγές στην πλοκή, το γεγονός ότι δεν έχουμε απέναντί μας κάτι αναμενόμενο, αφού κάθε στιγμή πιθανόν να εκπλαγούμε βοηθάει να έχουμε όλες τις αισθήσεις μας ανοιχτές, να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και να ανεβαίνει η αδρεναλίνη μας στα ύψη.

Το μυαλό μας λειτουργεί σε πολύ υψηλές ταχύτητες και το αρχικό άγχος ή ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην αγωνία. Η αδρεναλίνη κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις μας και γινόμαστε ένα με αυτό που βλέπουμε. Ίσως φανταζόμαστε πως αυτό που παρακολουθούμε είναι αυτό που θα θέλαμε και εμείς στην καθημερινότητά μας. Πολλές φορές όσα επιθυμούμε πραγματικά και δεν τολμάμε να κάνουμε αντικατοπτρίζονται σε αυτές τις ταινίες. Το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και ο νους αναζητάει την απάντηση σε όσα εκτυλίσσονται, γιατί ασυνείδητα αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εκείνος μπορεί να βρει τις απαντήσεις. Κάθε ιστορία έχει αρχή, μέση και τέλος και κατά τη διάρκειά της κλιμακώνονται και οι αντιδράσεις μας.

Φανταστείτε το σαν μια μέρα που εκεί που όλα είναι ήρεμα, ξαφνικά κάτι γίνεται και η αδρεναλίνη ανεβαίνει κατακόρυφα κι εμείς παραμένουμε σε εγρήγορση προσπαθώντας να βγάλουμε μια άκρη. Γι’ αυτό λατρεύουμε τις ταινίες δράσης και τις περιπέτειες. Γιατί οι ήρωες δε μένουν καθηλωμένοι και παθητικοί. Κι εμείς χρειαζόμαστε την αδρεναλίνη για να αισθανθούμε ενεργητικοί, δυνατοί, σίγουροι πως τα πάντα είναι εφικτά. Χρειαζόμαστε επίσης κάτι να μας κάνει να πιστέψουμε πως το καλό υπερισχύει έναντι του κακού. Το μυστήριο από την άλλη μας δίνει τη δυνατότητα να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη, να συνειδητοποιήσουμε πως δεν πάντα τα πράγματα όπως φαίνονται, πως καμιά φορά μοιάζουν πολύπλοκα κι όμως όσο σύνθετα κι αν δείχνουν τελικά έχουν λύση, την οποία και πρέπει να ακονίσουμε το μυαλό μας για να βρούμε.

Οι αστυνομικές σειρές χαρακτηρίζονται από μυστήριο όπως και η ζωή μας, οι ήρωες βιώνουν την ίδια ένταση με τη δική μας αγωνία και το τέλος δείχνει πως με την αδρεναλίνη στα ύψη και με σιγουρά για τον εαυτό σου όλα μπορείς να τα πετύχεις.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα