Ερωτεύεσαι. Και να σου και τα γελάκια, η νευρικότητα, η αμηχανία και εκείνη η αγωνία όταν χτυπάει το κινητό. Και να σου και η ταμπέλα. Αυτή η μεγάλη φωτεινή επιγραφή με την καθόλου διακριτική επισήμανση του καψούρη. Και τώρα; Τώρα την πάτησες φίλε μου.

Είναι η ώρα που ένα πρόσωπο κατακλύζει τις σκέψεις σου. Όλα σχετίζονται μ’αυτό και αναπόφευκτα οι μισές και πλεόν συζητήσεις καταλήγουν εκεί. Στους φίλους σου δε θα το πεις; Ή μήπως στη μάνα σου; Και αν βρεθείς δηλαδή σε οικογενειακή συνάντηση και σε ρωτήσει ο ξάδερφος σου ο Άκης αν παίζει τίποτα με ‘κανα γκομενάκι δε θα χαζογελάσεις και δε θα το αφήσεις να εννοηθεί πιο ξεκάθαρα κι απ’ τα ξεκάθαρα; Στα λόγια μου έρχεσαι. Και κάπως έτσι ξεκινάνε οι ερωτήσεις. Τι σόι παιδί είναι ο Βασιλάκης και τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς της Κατερίνας; Σπουδάζει καλέ το παλικάρι σου; Σκουλαρίκι στην μύτη είναι αυτό, ρωτάει η θεία σου γεμάτη απορία την ώρα που της δείχνεις φωτογραφία του καλού σου.

Την ώρα αυτή που περνάει το ταίρι σου από ιερά εξέταση και το μόνο που λείπει είναι η ακτινογραφία θώρακος περνάς και εσύ μαζί του με όλα σου τα συναισθήματα. Βλέπεις μέχρι τώρα δεν τα είχες σκεφτεί έτσι. Δε σε πείραζε που το κορίτσι σου δουλεύει ως κομμώτρια ενώ εσύ είσαι φοιτητής νομικής σχολής. Δεν έβλεπες κάτι κακό σ’αυτό. Ούτε σε πείραζε που το Τάσος δεν είναι τόσο όμορφος όσο εσύ γιατί με τα δικά σου μάτια τον βλέπεις αλλιώς. Έλα όμως που τώρα έρχονται οι αμφιβολίες. Γιατί η κολλητή σου δεν τον συμπαθεί τον κάγκουρα που διάλεξες και η παρέα σου την θεωρεί ξενέρωτη την κοπέλα σου. Γιατί τι δουλειά έχεις εσύ ο μορφωμένος με αυτήν και γιατί εμείς στο σόι μας με Βλάχους δεν μπλέκουμε ποτέ.

Μα κάθε εμπόδιο για καλό.

Που είναι το καλό στο να ταλαιπωρείσαι και να σκέφτεσαι όλα τα παραπάνω; Στο να ξεκαθαρίσεις τι νιώθεις. Στο να διαχωρίσεις τον έρωτα με τον ενθουσιασμό. “Storms make trees take deeper roots” λένε οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Και έχουν δίκιο. Αν είσαι σίγουρος για τα συναισθήματά σου μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα αμφιβάλεις και που θα επηρεαστείς αλλά στο τέλος θα διαλέξει η δική σου καρδιά και κανένας άλλος. Κανένας μεγάλος έρωτας δε διαλύθηκε εξαιτίας γνώμης τρίτων. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν οι άλλοι αλλά τι πραγματικά νιώθεις εσύ. Και αν αυτό δεν είναι μια ακλόνητη και αστείρευτη επιθυμία για τον άλλον καιρός να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ ελαφράς ταχυκαρδίας και εμφράγματος. Γιατί πολλές φορές άλλο νιώθουμε και άλλο πιστεύουμε πως νιώθουμε.

Αλλά ευτυχώς είναι αρκετά εύκολο να καταλάβεις αν είσαι πραγματικά ερωτευμένος ή όχι. Γιατί ο έρωτας δεν κοιτάει κοινωνικά στάτους και Ε9. Γιατί δεν είναι εργοδότης σε πολυεθνική να μετράει πτυχία και δεξιότητες. Γιατί η καταγωγή σου δεν παίζει κανέναν ρόλο γι’αυτόν. Γιατί δεν είναι πρακτορείο μοντέλων ή κριτής σε talent show. Γιατί δεν τον πειράζουν τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια. Γιατί δεν τον νοιάζουν οι πολιτικές και θρησκευτικές σου πεποιθήσεις. Γιατί είναι πηγαίος και αληθινός.

Επιμέλεια Κειμένου Έλενας Αργύρη: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Έλενα Αργύρη