Ένστικτο. Ένα συναίσθημα που προειδοποιεί για κάτι που πρόκειται να γίνει, ή που ήδη γίνεται. Βασισμένο στο πουθενά παρά μόνο σε μια εσωτερική μας φωνή δίχως λογική βάση ή πολλά-πολλά στοιχεία, αλλά βαθιά κρυμμένο μέσα μας να μας καθοδηγεί σε αρκετές στιγμές της ζωής μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όχι πάντα.

Σε μία απ’ τις δυστυχείς περιπτώσεις ανήκει κι αυτή που στραβώνεσαι και δε βλέπεις το προφανές, που δεν είναι άλλο απ’ αυτόν τον ερωτικό ηλεκτρισμό που υπάρχει ανάμεσά σας. Αυτό το συναίσθημα του «σε θέλω», που συνήθως μπορούν να διακρίνουν όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα.

Η βασική αιτία δεν είναι άλλη απ’ την εθελοτυφλία μας, που μπορεί να ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε τέτοιες καταστάσεις. Δε με θέλει. Με βλέπει φιλικά. Δε με φλερτάρει, απλώς είναι πολύ κοινωνικός. Δεν είναι σημάδι αυτό, είναι απλώς μια κίνηση ευγένειας.

Οι δικαιολογίες που μπουκώνουμε οι γυναίκες το κεφάλι μας είναι ξεκάθαρα μια άρνηση της πραγματικότητας που μπορεί να οφείλεται σε απλή αφέλεια μέχρι και σε χρόνιες ανασφάλειες. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο απ’ το να βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ερωτευμένο στην απέναντι πλευρά και να του ακυρώνουμε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη κίνηση προς το μέρος μας παρερμηνεύοντάς την.

Διαστρευλώνοντας την αλήθεια των πράξεων του ενδιαφερόμενου και μεταμορφώνοντάς την σε κάτι άλλο σπαταλάμε άδικα χρόνο και φαιά ουσία καθυστερώντας -ίσως- ένα μεγάλο έρωτα.

Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας που παίζει ρόλο σ’ αυτό το ατελείωτο κρυφτό είναι το βαρύ κι ασήκωτο στιλάκι που «κονόμησε» από μόρτη ελληνικής, ασπρόμαυρης ταινίας η σύγχρονη γυναίκα. Με τη χειραφέτησή της, η ελευθερία της ύστερα από μια σειρά δύσκολων αγώνων παρερμηνεύθηκε από πλήθος γυναικών και πέρασε στο άλλο άκρο.

Η γυναίκα προσπαθώντας να εξισώσει τις υπάρχουσες ανισότητες μετατράπηκε σε μια κακή απομίμηση του άντρα. Μέσα στην προσπάθειά της αυτή, ενστερνίστηκε επιφανειακά το ρόλο του κυνηγού «ευνουχίζοντας» τον άντρα χωρίς όμως να κυνηγάει επί της ουσίας το αντίθετο φύλο, αλλά προσθέτοντας ολοένα και περισσότερα εμπόδια στη μεταξύ τους σχέση.

Η διαφορετικότητα κι η ισότητα είναι δύο διαφορετικές έννοιες μα αλληλένδετες χωρίς η μία να αναιρεί την άλλη· προσπαθώντας να αλλάξεις αυτό που είσαι για να επέλθει ισότητα καταλήγεις αστείος παρά ίσος με τον απέναντί σου.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω έρχεται κι η διστακτικότητα των αντρών για να δέσει οριστικά το γλυκό. Άντρες φοβικοί προς τις γυναίκες, άντρες με μεγάλο ή κακό ιστορικό απορρίψεων, άντρες με ανασφάλειες (ναι, δεν έχουμε μόνο οι γυναίκες) ή απλώς ντροπαλά παιδιά που δεν ξέρουν πώς να κάνουν την πρώτη κίνηση.

Η διστακτικότητα των αντρών είναι ένα γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική τροχοπέδη στη διαδικασία του φλερτ και των μετέπειτα καταστάσεων. Ξεχωριστά ή συνδυασμένα τα παραπάνω είναι ικανά να δώσουν μερικά λάθος μηνύματα μα η αλήθεια είναι όχι ότι δε σε θέλει απλώς δεν ξέρει πώς να το εκφράσει.

Τα λόγια κι οι πράξεις αρκετές φορές δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Δεν είναι σαφής η αποτύπωση των συναισθημάτων μας και σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει πάντα αυτό που φαίνεται.

Παρά τις σπαστικές, διστακτικές, ανασφαλείς κι άγαρμπες, πολλές φορές, κινήσεις μας τα συναισθήματά μας πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να βγαίνουν στην επιφάνεια!

 

Επιμέλεια κειμένου Έλενας Αργύρη: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Έλενα Αργύρη