Έχουμε κάνει καραμέλα τη λέξη φίλος τα τελευταία χρόνια και ίσως να ‘ναι αυτός ο λόγος που απογοητευόμαστε και πέφτουμε από τα σύννεφα όταν μια τέτοια σχέση χαλάσει. Κάθε φορά λες «από ‘δω και πέρα θα προσέχω ποιους αποκαλώ φίλους μου» και βαφτίζονται –για λίγο– όλοι ως «γνωστοί». Μετά που ανταλλάζεις κάμποσες κουβέντες με τον άλλον, τον λες φιλαράκι αλλά στην ουσία δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν όμως μερικά άτομα στη ζωή μας που δίκαια έχουν κερδίσει τον τίτλο του «πιστού φίλου». Σήμερα μιλάμε για τις κινήσεις-ματ που κάνει ένας πιστός φίλος, που πολλές φορές μπορεί να φαίνονται το πιο απλό πράγμα, κρύβουν όμως ένα τεράστιο «σε νοιάζομαι».

 

1. Ψάχνεις κάτι και κάνει τη γη πηγή για να στο βρει

Δε μιλάω για την μπλούζα που νομίζεις ότι έχεις χάσει αλλά γι’ αυτό το κάτι που θες απεγνωσμένα να αποκτήσεις και δεν το βρίσκεις πουθενά. Είτε αυτό είναι τρόφιμο, είτε μαξιλάρι για τον καναπέ, το βιβλίο εκείνο σε πρώτη έκδοση. Εκείνος ο φίλος, χωρίς καν να σε ρωτήσει θα κινήσει γη και ουρανό για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις αυτό που θες. Ακόμη κι αν το δει τυχαία μπροστά του θα το αρπάξει και θα το αγοράσει αυτός για σένα γιατί ξέρει πολύ καλά πως όταν σου δείξει τον θησαυρό (σου) που ανακάλυψε, θα λάμψεις από ευτυχία· και θα κάνει και λίγο σόου οφ που το βρήκε πριν από σένα γιατί εσύ «δεν ξέρεις να ψάχνεις».

 

2. Θα σου στείλει την πρώτη του καλημέρα

Είτε σας χωρίζουν αεροπλάνα ολόκληρα είτε απλώς μια γειτονιά ο πιστός φίλος με το που θα ξυπνήσει το πρωί θα σου στείλει την καθιερωμένη καλημέρα του που συνοδεύεται από τραγούδια, ζώδια και ό,τι άλλο προσφέρεται εκείνη τη στιγμή στον κόσμο του ίντερνετ. Είναι αυτή η κίνηση που θέλει να σε συμπεριλάβει στην πληροφορία που βρέθηκε μπροστά του, να τη μοιραστεί μαζί σου, γιατί αν δε μάθεις πώς κάνει το γατί όταν πας να το χαϊδέψεις αλλά τελικά δεν το χαϊδεύεις, πώς θα ξεκινήσει η μέρα σου;

 

3. Θα σε ξυπνήσει απ’ τον λήθαργο

Όλοι έχουμε περάσει τις φάσεις μας, τις δύσκολες στιγμές μας και τις σκοτεινές μέρες μας. πολλοί από εμάς κλειστήκαμε στο καβούκι μας, αρνηθήκαμε προτάσεις για εξόδους και προτιμήσαμε –εκτιμώντας λάθος– ένα ακόμη βράδυ τη μοναξιά μας. Ο πιστός φίλος, δε θα κουραστεί ποτέ να σου λέει να βγείτε, να βρεθείτε, δηλώνει παρουσία, απλώνει χέρι και περιμένει. Δε θα επιμείνει γιατί σέβεται την ανάγκη σου εκείνη τη στιγμή να απομονωθείς. Και δεν είναι ότι συμφωνεί με αυτή σου την κίνηση αλλά ξέρει πως αν σε πιέσει μπορεί να έρθετε σε ρήξη κι ο σκοπός του δεν είναι αυτός. Ο πιστός φίλος λοιπόν, ξέρει πώς να σε ξυπνήσει από τον λήθαργο χωρίς όμως να σε σκουντήξει 148 φορές.

 

4. Τα δικά του δικά σου

Και εδώ μιλάμε για τον άνθρωπο που μέχρι στιγμής μπορεί να αποκαλούσες σκέτο φιλαράκι αλλά δικαιωματικά του αξίζει ο τίτλος της οικογένειας. Γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι που σε έβαλε κυριολεκτικά μέσα στο σπίτι του. Είναι ο πιστός φίλος που θα σού αποδείξει τον τίτλο του αυτόν μέσα από τις μικρές ή και μεγάλες σπάνιες κινήσεις του. Αυτός που σού δίνει κλειδιά για να «μη με ξυπνάς το πρωί», που σού εμπιστεύεται τον υπολογιστή του γιατί ο δικός σου χάλασε, που σού βάζει καφέ στην αγαπημένη σου κούπα (από τις δικές του). Ξέρει ακριβώς πού να στοχεύσει και πώς. Το σπίτι του είναι το καταφύγιό σου, οι δικοί του είναι πλέον και δικοί σου και το φαΐ του είναι περισσότερο δικό σου παρά δικό του.

 

5. Έχει από πριν εναλλακτικές για σένα

Δεν είσαι ούτε vegan ούτε νηστεύεις, έχεις όμως άλλο lifestyle και σου αρέσει πιο πολύ να φας ένα μήλο παρά μια κρέπα. Προτιμάς να φας burger με σαλάτα για συνοδευτικό παρά με τηγανιτή πατάτα. Ο πιστός ο φίλος θα το θεωρήσει κι αυτός ανωμαλία όπως και ο υπόλοιπος κόσμος φυσικά, αλλά σε ξέρει τόσο καλά που πέρα από τις έξι χιλιάδες κρέπες-μερέντα-μπισκότο στις τρεις το ξημέρωμα, θα έχει σε ένα κρυφό σημείο αποκλειστικά για σένα διαθέσιμο ό,τι υπάρχει σε λαχανικό και φρούτο. Σε αφήνει να φτιάξεις μόνος σου το σνακ σου όπως εσύ επιθυμείς χωρίς έξτρα συστατικά και δεν αποκαλεί ποτέ αυτές σου τις διατροφικές προτιμήσεις, ιδιοτροπίες. Απλώς σε δουλεύει μέχρι να παγώσει η κόλαση.

 

6. Δε σε αφήνει να ξεκατινιαστείς

«Εσύ κράτα επίπεδο» αυτή είναι η ατάκα του πιστού φίλου. Δε θα σε αφήσει ποτέ να κάνεις τη λάθος κίνηση με το άτομο που σε πλήγωσε κι ας σε πονάει αυτή η συμβουλή γιατί εσύ θες απεγνωσμένα να κάνεις κάτι άλλο. Η κίνηση ματ του πιστού φίλου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σου πει τι ακριβώς πρέπει να μην κάνεις έτσι ώστε να το κάνει αυτός, έστω και νοητά. Η στάση που σε πείθει να κρατήσεις, είναι το κλειδί, ακόμη κι αν από τα νεύρα του που σε πλήγωσαν θέλει κι αυτός να τα πει ένα χεράκι στο άτομο που τόλμησε. Μα όχι, το σωστό το φιλαράκι, το πιστό, το τίμιο ξέρει πολύ καλά τις κινήσεις του έτσι ώστε να το βάλει στη θέση του- αν χρειαστεί. Κι όχι, ο πιστός φίλος εδώ, δε θα μαζέψει κανένα κομμάτι σου, δε θα σκουπίσει κανένα δάκρυ σου γιατί έχει φροντίσει από πριν με τον τρόπο του να μη φτάσεις σε αυτό το σημείο.

 

Έναν πιστό φίλο λοιπόν, δεν τον μετράμε στα λόγια και στις αγκαλιές, δεν τον μετράμε στα σφηνάκια που κατεβάζουμε παρέα αλλά ούτε και στα δάκρυα που ρίξαμε στην αγκαλιά του. Το θέμα είναι να βρεις τον άνθρωπο που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να είσαι αρκετά δυνατός και για όταν δε θα είναι εκεί. Φροντίζει να μην τον χρειάζεσαι, μα ταυτόχρονα να μην μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς αυτόν.

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου