Κανείς δεν έχει την ίδια ευαισθησία με τον άλλον. Υπάρχουν όμως κάποιοι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, έως πολύ.

Θα τους συναντήσετε πολύ συχνά γύρω σας. Eίναι αυθόρμητοι, εξωστρεφείς τους αρέσουν πολύ τα χάδια, κάνουν συχνά νάζια αλλά όχι γελοιότητες, γλυκά και τρυφερά πάντα.

Θα τους δείτε να τρώνε πάντα κάποιο γλυκό, μια σοκολάτα ή ένα σιροπιαστό. Τη γλύκα που αποζητούν στην ψυχή τους, τη θέλουν και για το σώμα τους.

Το δωμάτιό τους θα είναι γεμάτο από αντικείμενα από παλιότερες εποχές. Δεν πετούν κανένα αναμνηστικό, το μυαλό τους ταξιδεύει συνέχεια σε όσα έζησαν με μια τρυφερότητα.

Είναι καλοί, πραγματικά όμως όχι φαινομενικά, μπορείς πολύ εύκολα να τους πείσεις για κάτι επειδή εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους, ειδικά αν τους γνωρίζουν έστω και λίγο.

Είναι τα λεγόμενα «καλά παιδιά»,  τα παιδιά της μαμάς και του μπαμπά που λέμε.

Είναι συναισθηματικά ευαίσθητοι, είναι αυτοί που λέμε «έχει ευαίσθητη καρδιά», αλλά η διάθεσή τους είναι πολύ ευμετάβλητη. Πολύ εύκολα στεναχωριούνται και πολύ εύκολα πάλι ξαναβρίσκουν την καλή τους διάθεση.

Η διάθεσή τους είναι σαν αεράκι που ανεβαίνει και κατεβαίνει μέσα τους.

Δυστυχώς, αυτό τους κάνει να είναι ιδιαίτερα τρωτοί και ευάλωτοι. Κάτι που για όλους τους άλλους θα ήταν απλό και δεν θα τους επηρέαζε ιδιαίτερα, αυτοί το παίρνουν σαν βαρύ και άσχημο.

Δεν είναι το ίδιο με κάποιους που νευριάζουν ή τους περνάει ο θυμός εύκολα. Είναι μόνον όσον αφορά τη δική τους ψυχική κατάσταση. Πολύ δύσκολα θυμώνουν, απλώς πικραίνονται ή χαίρονται πολύ πιο εύκολα από τους υπόλοιπους.

Για ασήμαντους λόγους δηλαδή, ή για μια άσχημη κουβεντούλα μπορεί να πέσει η διάθεσή τους και με μια καλή κουβέντα ή όταν κάποιος τους παρηγορήσει, αμέσως ανεβαίνουν σαν να μην έγινε τίποτα.

Εδώ είναι και ένα σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα τους: η παρηγοριά. Την αποζητούν συνέχεια, την έχουν ανάγκη, μπορεί να γκρινιάζουν και μόνο γι’ αυτό, για να πείσουν ή ακόμα και να χειριστούν τον άλλον να τους παρηγορήσει.

Είναι κουραστικοί πολλές φορές γιατί τους αρέσει να τραβούν την προσοχή, μόνο και μόνο για να εισπράξουν συμπάθεια και αγάπη.

Είναι τόσο καλόβολοι όμως, που εκεί που μπορεί και να κλαίνε ακόμα αλλάζουν στο λεπτό και γελούν με την καρδιά τους. Σαν ένα παιδάκι που ενώ κλαίει, μόλις του δώσεις μια σοκολάτα ή ένα φιλί κι ένα χάδι αμέσως γελάει.

Επηρεάζονται πολύ από τα λόγια, από τις κουβέντες, από τις φράσεις, από τις λέξεις. Αλλά το δείχνουν αμέσως, δεν κάνουν μούτρα, δεν το πνίγουν και δεν το κρατάνε μέσα τους.

Πιστοί στις σχέσεις τους σπάνια θα κοιτάξουν κάποιον άλλον. Αφοσιώνονται στον άνθρωπό τους και τα δίνουν όλα. Σπάνιο μεν, ξέρετε εσείς, αλλά συμβαίνει.

Όπως σας είπα είναι ευαίσθητοι και ένας ευαίσθητος άνθρωπος είναι ρομαντικός και κυρίως εύπιστος. Έχει τόσο μεγάλη ανάγκη να ζήσει το παραμύθι του που ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους καταφέρει με μερικές καλές φράσεις του τύπου «μα τι όμορφη που είσαι, πόσο καλός άνθρωπος» ή «μπράβο αγόρι μου, πολύ καλά το κάνεις αυτό, χαίρομαι που βοηθάς τους φίλους σου» και τους έχετε στα χέρια σας. Τους έχετε τουμπάρει στο λεπτό.

Το ξέρω σας βάζω ιδέες, αλλά μη βιάζεστε.

Το ότι ψάχνουν διαρκώς τον πρίγκιπα ή την πριγκίπισσα δεν σημαίνει πως μπορείτε και να τους πουλήσετε και σε σκλαβοπάζαρο.

Σίγουρα ένας κακόπιστος, ένας ασυνείδητος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τους την ευπιστία, να τους χρησιμοποιήσει για να περάσει καλά και μετά να φύγει.

Αλλά δε θα σας το συνιστούσα. Μόλις αυτοί οι άνθρωποι χάσουν την αγκαλιά μέσα στην οποία βρίσκονταν, και δεν εννοώ μόνο περιστασιακές σχέσεις, για την αγκαλιά από μια βαθιά σχέση μιλάω, τότε είναι σαν να ξυπνάνε από ένα λήθαργο.

Σαν να τους ρίχνει κάποιος νερό στο πρόσωπο, ανακτούν τις χαμένες τους δυνάμεις και δεν θα ήταν καλό να βρίσκεστε κοντά τους.

Όλη μαγεία σας που πιστέψατε πως μπορεί να τους κάνετε ό,τι θέλετε θα εξατμιστεί σαν ατμός.

Θα δείτε έναν άνθρωπο που δε θα τον αναγνωρίζετε. Θα διεκδικήσει, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αυτά που του ανήκουν, αυτά που δικαιούται σαν ίσος προς ίσον.

Θ’ αρχίσει να βλέπει πόσο θύμα έπεσε στα χέρια σας εξ’ αιτίας της ευαισθησίας και της ευπιστίας, αλλά και της εμπιστοσύνης που σας έδειξε.

Θα δείτε τον υγιή τους θυμό να εκδηλώνεται και επειδή δε θα είστε προετοιμασμένοι οι εντάσεις θα είναι πολύ μεγάλες.

Και το πιο σημαντικό: δε θα είναι ποτέ ξανά όπως πριν. Όχι από άμυνα ή από φόβο μήπως το ξαναπάθουν, ούτε για να εκδικηθούν για όσα τους κάνατε όταν τους χρησιμοποιούσατε. Θα έχει αναπτυχθεί μέσα τους το χαμένο τους δίκιο, ο υπερβολικός τους ρομαντισμός και θα δουν την πραγματικότητα όπως είναι και όχι όπως την φαντάζονται. Όπως δηλαδή πρέπει να είναι κάθε ισορροπημένος άνθρωπος.

Είναι πολύ χρήσιμα όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, αρκεί να μην είναι στην υπερβολή τους, να μην κυριαρχούν το ένα πάνω στο άλλο.

Αν λοιπόν σας γοητεύει ένας τέτοιος άνθρωπος, θα πρέπει ν’ αποδεχτείτε πως θα είστε πολύ προσεκτικός και ευγενικός μαζί του. Θα σας κουράζει η τόση ευαισθησία τους, η τόση ανάγκη για προσοχή, για παρηγοριά, θα πρέπει να προσέχετε πολύ πως του μιλάτε και να προσπαθείτε πάντα να του δημιουργείτε ένα παραμύθι. Ακόμα και να του το λέτε.

Σαν ανταπόδοση θα έχετε έναν πιστό σύντροφο, έναν άνθρωπο που θα σας φροντίζει, που θ’ ασχολείται μόνο μ’ εσάς, που θα είστε όλη του η ζωή.

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Στο πάρε-δώσε μιας σχέσης οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρέπει μόνο να παίρνουν. Εδώ πρέπει να δώσετε συγκεκριμένα πράγματα και να εισπράξετε τα αντίστοιχα που σας αρέσουν.

Αν όχι, ψάξτε για άλλον τύπο ανθρώπου.

Διαφορετικά θα υπάρχει μια άδικη ταλαιπωρία και για τους δυο.

 

Συντάκτης: Γιώργος Γλαύκος