Πολυσυζητημένος και μυστήριος. Αντικείμενο ανάλυσης σε κάθε παρέα μα πάντα ανεξήγητος. Επιθυμητός, ίσως και παραπάνω από κάθε τι άλλο, αλλά και μισητός κατά περίπτωση. Όλοι έχουμε πέσει στα δίχτυα του και θα ξαναπέσουμε, όλοι τον επιδιώξαμε με ζήλο κι όλοι κάποτε τον απαρνηθήκαμε σθεναρά. Χωρίς καμία εξαίρεση αφεθήκαμε στο πάθος του κι ενίοτε στον πόνο που αφήνει σαν απόηχο όταν φεύγει. Έρωτας.

Άλλος παθιασμένος και κτητικός, άλλος με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι απρόβλεπτος. Κάποιος περισσότερο ώριμος και συνειδητοποιημένος και κάποιος άλλος άγουρος, να χτίζεται μέρα με τη μέρα. Άλλος ανεκπλήρωτος κι απωθημένος κι άλλος να φουντώνει συνεχώς.  Άλλος προσκολλημένος  και κάποιος ανεξάρτητος κι ατίθασος. Ένα συναίσθημα με χιλιάδες πρόσωπα, με χαρακτήρα και προσωπικότητα πέρα απ’ αυτούς που τον βιώνουν.

Ας δούμε λοιπόν τα πέντε βασικότερα πρόσωπα του έρωτα, με τα προτερήματα και μειονεκτήματά τους.

 

1. Καψούρα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συχνότερα πρόσωπα του έρωτα, είναι η καψούρα. Ξεκινάει με ενθουσιασμό που αυξάνεται και μάλιστα ταχύτατα. Είναι αυτή η κατηγορία έρωτα που δεν αντέχεις να βρίσκεσαι μακριά του/της δευτερόλεπτο, που ξυπνάς και κοιμάσαι με την ιδέα του/την και νιώθεις να ζεις μόνο για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Τα προτερήματά του είναι το πάθος του που σε παρασύρει εξ’ αιτίας της ταχύτητας, η έντονη επιθυμία που σου προκαλεί κι αυτή η δύναμή που σ’ οδηγεί να τον βιώσεις ολοκληρωτικά. Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο πλευρές. Έτσι κι η καψούρα λόγω όλων των παραπάνω φτάνει σε σημείο να γίνει κτητική, ανεξέλεγκτη και ζηλιάρα. Στενεύει συνεχώς τα όρια του προσωπικού χώρου και χρόνου και γι’ αυτόν τον λόγο τις περισσότερες τουλάχιστον φορές λήγει άδοξα.

 

2. Έρωτας στην πορεία

Πιο σπάνιο πρόσωπο αυτού του συναισθήματος μα εξίσου γλυκό. Ξεκινάει με πολλά «θα δούμε», «δεν τρελαίνομαι κιόλας», «εντάξει βλέπουμε πώς θα πάει» και καταλήγει να έχει έναν χαρακτήρα ώριμο και μεστό. Χτίζεται στην πορεία, μέρα με τη μέρα, με επικοινωνία, κατανόηση, λογικούς συμβιβασμούς κι υποχωρήσεις.

Τα προτερήματά του είναι η αίσθηση του ολοκληρωμένου, της ψυχικής ηρεμίας κι ασφάλειας που νιώθεις χάρη στα παραπάνω χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης κι η τήρηση των προσωπικών ορίων. Τα μειονεκτήματά του είναι ότι αρχικά στερείται του πάθους που επικρατεί στο προηγούμενο πρόσωπο, αρχίζοντας σχεδόν χλιαρά και στερώντας του δύναμη.

 

 

3. Ανεκπλήρωτος έρωτας

Πολύ συχνό πρόσωπο του έρωτα, αφού η υπόνοια για πιθανή απόρριψη τον κάνει φοβισμένο. Κι ο φόβος δυστυχώς έχει μία και μόνο κατάληξη, την απραξία. Μια απόφαση που συνεχώς σε τρώει περισσότερο κι από την πιθανή άρνηση του άλλου που τόσο αποφεύγεις.

Παρ’ όλα αυτά, όσο και να μας κάνει εντύπωση, έχει κι αυτός τα προτερήματά του, αφού και μόνο στην ιδέα του γεννάται ελπίδα μέσα μας κι αυτό σημαίνει όνειρα. Όνειρα για το πώς θα μπορούσε να είναι, για κοινές στιγμές και καταστάσεις. Τα μειονεκτήματά του ασφαλώς περισσότερα, αφού τα ανεκπλήρωτα όνειρα καταλήγουν σε θεοποίηση του έρωτά μας, έχοντας πλάσει στο μυαλό μας ιδανικά σενάρια, τα οποία δε θα γευτούμε ποτέ, ούτε θα μάθουμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

4. Έρωτας με την πρώτη ματιά

Ίσως το σπανιότερο πρόσωπο του έρωτα κι ως γνωστόν ό,τι είναι σπάνιο έχει και μεγαλύτερη αξία.  Ξεκινάει ακριβώς όπως περιγράφει το όνομά του, με την πρώτη ματιά κι όσοι είχαμε την τύχη να μας συμβεί γνωρίζουμε καλά ότι αυτό δεν έχει σχέση αποκλειστικά με την εξωτερική εμφάνιση, αν κι ασφαλώς παίζει κι αυτή τον ρόλο της. Είναι αυτή η ανεξήγητη οικειότητα, σαν να γνωριζόμαστε χρόνια, κι έχουμε γεννηθεί για να είμαστε μαζί. Αφορά την από την πρώτη στιγμή ακατανόητη χημεία και σύνδεση σε κάθε επίπεδο που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια.

Τα προτερήματά του είναι όλα τα παραπάνω, αφού οδηγούν στη γέννηση υπέροχων στιγμών κι αναμνήσεων. Καταλήγουν σε μια επικοινωνία άνευ προηγουμένου, απλώς και μόνο μ’ ένα βλέμμα και σε μία εκ βαθέων ερωτική σύνδεση σ’ όλα τα επίπεδα. Το μειονέκτημα του η σπανιότητά του που πολύ θα θέλαμε να μην υφίσταται. Μήπως όμως έτσι θα έχανε κάθε αξία;

 

5. Ο ίδιος ο έρωτας

Δε γίνεται να μην εντάξεις τον έρωτα σε μια κατηγορία από μόνο του, αφού κανένας έρωτας δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο ή τον  επόμενο κι ο λόγος είναι απλός. Κανείς δε μας εγγυάται ότι ο τρόπος που θα τον βιώσουμε θα είναι ίδιος με του έρωτά μας. Για εμάς μπορεί να είναι καψούρα και για εκείνον/η έρωτας στην πορεία. Για εμάς μπορεί να είναι έρωτας με την πρώτη ματιά και για εκείνον/η έρωτας που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Ίσως πάλι να συμπίπτουν, όμως ακόμα κι έτσι κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι αυτό είναι απαραίτητα καλό, όπως στην καψούρα.

Τα προτερήματα του έρωτα; Έχει νόημα να τ’ αναφέρουμε ξανά; Ναι. Πάθος, τρέλα, επιθυμία, δύναμη, ταχύτητα, ελπίδα, όνειρα, κίνητρο, οικειότητα, ασφάλεια, χημεία και σύνδεση. Μειονεκτήματα; Έχει νόημα να τ’ αναφέρουμε και πάλι; Όχι. Είναι αυτά που είναι κι ακόμα κι αν τα συγκεντρώσεις πάλι δε φτάνουν να υπερισχύσουν των θετικών.

 

Γι’ αυτό…

Ερωτευτείτε γιατί χανόμαστε!

Συντάκτης: Μαρία Πακιακιό
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.