Για το οικογενειακό τραπέζι τι να πει κανείς, από πού να το πιάσεις και πού να τελειώσεις. Μια συνθήκη που όλα μπορούν να συμβούν και κυρίως, όλα μπορούν να ειπωθούν. Για κάποιους είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσουν λίγο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, για άλλους, ίσως μια άβολη στιγμή και για κάποιους άλλους, η αφορμή να βγάλουν από μέσα τους ό,τι πιο αδιάκριτο κι άτοπο μπορούν.

Όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον θείο/θεία, ξάδελφο/ξαδέλφη ή κουμπάρο/κουμπάρα, που στο οικογενειακό τραπέζι μας έφεραν με μια ατάκα στην πιο δύσκολη θέση, αυτή που θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί ή να σηκωθείς και με θάρρος στη φωνή να απαντήσεις όπως πραγματικά θα ήθελες κι ύστερα, μπουρλότο. Συνήθως αυτά τα τραπέζια μοιάζουν σαν βγαλμένα κάτι δεκαετίες πριν, σαν παλιά ελληνική ταινία, άλλοτε με αρκετές δόσεις χιούμορ κι ευτράπελα, όμως πάντα μα πάντα παλιακές. Ποτέ κανείς δε θα μάθει αν μια τέτοια στιγμή τους δίνει ικανοποίηση ή αν μιλάμε για αφέλεια κι απαλλαγή λόγω βλακείας, που πολλές φορές θα συγχωρέσεις, θα δώσεις τόπο στην οργή, μέχρι την επόμενη φορά που πάλι θα εκνευριστείς και θα χάσεις το δίκιο σου.

Φίλε συγγενή, τι σε κάνει να πιστεύεις πως πρέπει να ξέρεις τα πάντα; Σκέφτηκες πως η ατάκα σου, «Άντε και τώρα η σειρά σου, να βρεις έναν καλό γαμπρό» έφερε σε δύσκολη θέση τη γυναίκα που δεν είναι το όνειρό της να αποκατασταθεί ή που ίσως δεν έτυχε ως τώρα ή που δε θέλει γαμπρό στην τελική αλλά νύφη. Όταν ξεστόμισες τη φράση: «Ωραία η κοπέλα που σε είδα της προάλλες στο δρόμο, κοπέλα σου;» Έκανε εκείνον να αισθανθεί άβολα, γιατί ούτε κοπέλα του ήταν, αλλά ούτε και πρόκειται να γίνει. Όταν με ευκολία ξεστόμισες: «Μα καλά τι τα θέλεις τώρα εσύ αυτά, βρες καμιά δουλειά της προκοπής» προσέβαλε τον άνθρωπο αυτό, γιατί πολύ απλά δεν υπολόγισες τα θέλω του; Ή το κλασικό: « Εγώ στην ηλικία σου είχα δύο παιδιά» Ναι εσύ! Εγώ όμως είμαι εγώ!

Αυτές κι άλλες πολλές κοινότυπες ερωτήσεις που γίνονται στα οικογενειακά τραπέζια, είναι η αφορμή για μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι δε σκέφτηκες πριν μιλήσεις, αλλά που πιθανότατα επαναλαμβάνεις με κάθε ευκαιρία, τις ίδιες χαζές ιδέες σου. Αυτές που σου μάθανε και σένα να λες και να θεωρείς σωστές, κάποιοι άλλοι. Μάθε λοιπόν πως δεν έχεις το δικαίωμα, λόγω συγγένειας κι οικειότητας, να μπαίνεις σε ξένα χωράφια, πόσο μάλλον όταν βλέπεις πως ο άλλος δε σου απαντάει κι έρχεται σε δύσκολη θέση. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται αυτή σου την επιμονή, ειδικά αν ξέρεις την αλήθεια και πάλι ρωτάς με πείσμα. Είπες κάτι για να το πεις; Και πάλι λάθος. Ο σεβασμός φαίνεται και στην διακριτικότητα που δείχνεις στους γύρω σου και την ελευθερία που τους δίνεις να είναι ο εαυτός τους.

Δεν μπορεί λοιπόν σε μια μάζωξη οικογενειακή, κανείς να στερήσει σε κάποιον άλλο το δικαίωμα να κινείται όπως θέλει και να διαλέξει τον δικό του δρόμο. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει να μη μιλάει για τα προσωπικά του κι όταν θα το κάνει να νιώθει σίγουρος ότι το περιβάλλον του θα τον αποδεχτεί έτσι ακριβώς όπως είναι. Κανείς δεν είναι η συνέχεια κανενός και προς θεού αν κάναμε όλοι τις ίδιες επιλογές από γενιά σε γενιά. Πότε θα καταλάβουμε ότι τα οικογενειακά τραπέζια γίνονται για να περάσουμε καλά κι όχι για να περάσουμε την οποιαδήποτε μικροαστική, στενόμυαλη και τέλος πάντων προσωπική άποψη;

Ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, «προσωπική άποψη». Είναι δική σου, πες την, αλλά μην την επιβάλεις με τον τρόπο σου. Ακόμα κι όταν θα θελήσεις να αναπτύξεις ένα θέμα της εποχής να είσαι πρόθυμος να ακούσεις και μια διαφορετική οπτική γωνία. Δεν κουράστηκες να βλέπεις οικογενειακά τραπέζια που στους νεότερους δεν τους επιτρέπεται να έχουν άποψη για όλα και πρέπει να κάνουν το χατίρι στους μεγαλύτερους να αποσιωπούν για τα σοβαρά θέματα, είτε για να μην τους κακοκαρδίσουν είτε για να μην εξελιχθεί σε καβγά η συζήτηση;

Σταμάτα λοιπόν να ρωτάς τόσο επίμονα τι κάνει ο άλλος στη ζωή του, με ποια θα είναι και πώς θα είναι.  Αν θέλεις να μάθεις, καν’ τον να νιώσει ελεύθερος και πρώτος εκείνος θα σου πει τα πάντα. Μην πας με γνώμονα τα δικά σου βιώματα και θέλω, ο καθένας μας είναι ξεχωριστός κι αυτό είναι που ομορφαίνει το σύνολο.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Έλενα Γ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου