Η αρχή του καλοκαιριού για πολλούς σημαίνει τέλος εξετάσεων σχολείου, εξεταστικής πανεπιστημίου ή ακόμα και νέο περιβάλλον δουλειάς. Γενικότερα μένουν πίσω κάποια πράγματα και ξεκινάνε νέα. Ο σχεδόν ατελείωτος χειμώνας φεύγει και ξεκινάει μια ανάλαφρη κι αέρινη περίοδος. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία λοιπόν για να δημιουργήσεις ένα vision board γεμάτο με καλοκαιρινές φιλοδοξίες και με άρωμα νέου ξεκινήματος. Αν μπορούσαμε με λίγα λόγια να περιγράψουμε τι σημαίνει vision board θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα κολάζ με εικόνες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν πράγματα της καθημερινότητάς σου που θα ήθελες να επιτύχεις.

Αυτός ο πίνακας ασυνείδητα σού υπενθυμίζει πως χρειάζεται να αδράξεις την κάθε μέρα, γι’ αυτό και τον τοποθετείς κάπου που τον βλέπεις καθημερινά- ιδανικά στον τοίχο απέναντι από το κρεβάτι σου. Η οπτικοποίηση ενός οράματος, και συγκεκριμένα ο εν λόγω πίνακας προσφέρει ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να μην αντιμετωπίζεις με βαρεμάρα τη ζωή, σε βοηθάει να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα τώρα που τελείωσε η χειμερινή περίοδος κι έρχεται μια καινούργια και τέλος, αυτός ο νοερός οραματισμός της νέας, βελτιωμένης καθημερινότητας προσφέρει μια χαλάρωση σε δύσκολες και πιεστικές στιγμές.

 

Τι να βάλεις μέσα;

 

Ταξιδάκια κι αποδράσεις

Δοκίμασε να εντάξεις στον πίνακά σου ταξίδια -δε χρειάζεται να είναι μεγάλα και πολυέξοδα- ακόμα και μικρές ημερήσιες εκδρομές σε απομακρυσμένες παραλίες ή κρυφά μέρη στη φύση, με την κατάλληλη συντροφιά θα σου χαρίσουν μοναδικές αναμνήσεις. Η υπενθύμιση εδώ είναι να μη βαριέσαι αλλά να βλέπεις την κάθε μέρα σαν μοναδική ευκαιρία για νέα πράγματα.

Λίγο να ξεκουνηθούμε

Επιπλέον, οι νέες εμπειρίες μπορούν να συνδεθούν με τρόπους βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Το γυμναστήριο είναι αρκετά περιοριστικό κι όχι τόσο ευχάριστο για τους περισσότερους, οπότε δοκίμασε φέτος εναλλακτικούς τρόπους  εκγύμνασης, όπως ένας σύντομος περίπατος. Κάνε επιτέλους αυτό το extreme sport που συζητούσες με την παρέα σου και θα δεις πόσο ανανεωμένος θα νιώσεις.

Βόλτες και βιβλία

Επίσης, τώρα που το πλήθος των υποχρεώσεων έχει λίγο ηρεμήσει, βρες την ευκαιρία να εξερευνήσεις παλαιοπωλεία της γειτονιάς σου, καθώς κρύβουν πλήθος εξαίρετων βιβλίων και θα σου ανοιχτεί ο μαγικός κόσμος βιβλίων μιας άλλης εποχής. Όποιο είδος κι αν επιλέξεις μπορεί να σε συντροφεύει στις παραλίες ή στις ήσυχες καλοκαιρινές βραδιές. Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως μπορείς να διαθέσεις 30 λεπτά την ημέρα για διάβασμα και θα δεις πόσο πιο γεμάτη θα είναι η μέρα σου και πόσα νέα πράγματα θα μάθεις.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες που μπορούν να πλαισιώνουν τον πίνακά σου. Είναι σημαντικό να οραματιστείς ελεύθερα τι θέλεις να πετύχεις, χωρίς φόβο ή ανασφάλεια για το αν τελικά θα το πετύχεις. Τέλος, είναι απολύτως φυσιολογικό πως όσα όνειρα αποτυπωμένα σε εικόνες κι αν έχεις στο vision board σου, είναι δύσκολο να παρακινείς καθημερινά τον εαυτό σου να κάνει πράγματα για να τα πετύχει. Υπάρχουν μέρες που απλώς θέλεις να καθίσεις στο κρεβάτι σου χωρίς να κάνεις τίποτα. Μια μέρα στο κρεβάτι λοιπόν, μπορεί επίσης να είναι ένα όραμα προς επίτευξη και δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό από το να την επιθυμείς. Γι΄ αυτόν τον λόγο, στο κέντρο του κάθε πίνακα θα έπρεπε να βρίσκεται η διαφύλαξη της ψυχικής υγείας, αφού στις δύσκολες εποχές που ζούμε παραμελείται συνεχώς. Έπειτα, είσαι έτοιμος καθημερινά και με αφοσίωση να κάνεις μικρά βήματα για να επιτύχεις ό,τι βάλει ο νους σου!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου