Ακούμε και διαβάζουμε τόσα για τα μάτια. Ακούμε ότι είναι ο καθρέφτης της ψυχής, ότι επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τις αλήθειες που λέμε με το στόμα, ότι μας λένε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν. Ας δούμε όμως, μέσα από μελέτες, έρευνες αλλά και απλές καθημερινές προσωπικές απόψεις, τι μπορεί να συμβεί τελικά κοιτώντας κάποιον στα μάτια.

Σε μια κατασκήνωση δραματικών σπουδών, χώρισαν τους παρευρισκόμενους σε ζευγάρια, με στόχο να απαγγείλουν ο ένας στον άλλον κάποιες γραμμές, χωρίς όμως να σταματήσουν την οπτική τους επαφή. Κι ενώ όλα έμοιαζαν περίεργα και άβολα, ο χρόνος ήρθε με τη σειρά του να αλλάξει τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, ένα από τα ζευγάρια ανέφερε πως το πολύωρο κοίταγμα τούς έκανε να νιώσουν ασφάλεια και ηρεμία, δημιουργώντας ένα δέσιμο μεταξύ τους. Μάλιστα, μετά την τελική τους παράσταση, αντί να χαιρετηθούν απλώς όπως έγινε με τα υπόλοιπα μέλη της κατασκήνωσης, οι συγκεκριμένοι δύο αγκαλιάστηκαν σφιχτά σαν να γνωρίζονταν από χρόνια. Οι δρόμοι τους χώρισαν, δεν ξαναβρέθηκαν ποτέ, αλλά το δέσιμο που αισθάνθηκαν παρέμεινε στη μνήμη τους.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι εστιάζοντας το κοίταγμά σου στα μάτια του άλλου για πολλή ώρα, αρχίζεις να τον παρατηρείς πέρα από το συνηθισμένο, αφήνοντας στην άκρη τις φευγαλέες αμελητέες ματιές που δε σου προκαλούν κάτι για το άλλο πρόσωπο. Οι άμυνες πέφτουν και από τις δυο πλευρές κι αυτό που απομένει είναι ξεκάθαρες ματιές, ειλικρινείς και εις βάθος ενδοσκοπήσεις στην ψυχή του άλλου.

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

Πολλοί ήταν κι αυτοί που μέσα από αυτή την άσκηση κατάλαβαν πως δεν εμπιστεύονται πραγματικά άτομα που νόμιζαν ότι είχαν αναπτύξει μια φιλία μαζί τους. Έτσι νώ οι μεταξύ τους σχέση βρισκόταν σε καλά επίπεδα και δεν είχαν προβλήματα να κοιτάζονται στα μάτια και να κάνουν παρέα, στην πορεία άρχισαν να αισθάνονται είτε ότι το άλλο άτομο τους εκμεταλλεύεται, είτε ότι κάτι πάει λάθος. Έτσι ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και η σχέση που είχαν μέχρι πρότινος άρχισε να διαλύεται. Σε αυτή την περίπτωση συνέβη το ανάποδο από την προηγούμενη. Ένας δεσμός που δημιουργήθηκε ασυναίσθητα, ο χρόνος αποκάλυψε πως δεν είχε σταθερές βάσεις και δε βασιζόταν στην πραγματική εμπιστοσύνη που χρειάζονται όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις για να λειτουργήσουν και να υφίστανται.

Επί της ευκαιρίας, αξίζει να επιβεβαιωθεί σε αυτό το σημείο και η θεωρία που θέλει τον ειλικρινή άνθρωπο ικανό να κοιτάει απευθείας στα μάτια του άλλου για πολλή ώρα σε αντίθεση με αυτόν που ψεύδεται, μιας και μηχανικά, λόγω ντροπής ή τύψεων, απομακρύνει το βλέμμα του. Δυστυχώς βέβαια, αυτή η θεωρία διαδόθηκε τόσο πολύ, που ώθησε αρκετούς επιτήδειους να την εξασκήσουν ώστε να μπορούν να λένε με περισσότερη ευκολία τα ψέματά τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως όσοι πάνε να κρύψουν κάτι, κοιτάζουν πολύ περισσότερο από άλλους, στην προσπάθειά τους να πείσουν.

Ας περάσουμε όμως και στο κομμάτι της έλξης. Στο πολύωρο κοίταγμα θα παρατηρήσεις ότι οι κόρες των ματιών διαστέλλονται. Αν καταφέρεις να συγκρατήσεις το βλέμμα ενός ανθρώπου πριν διασταλλούν οι κόρες του και μετά, το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει. Όχι μόνο επειδή το διεσταλμένο βλέμμα θεωρείται πιο ελκυστικό, αλλά και επειδή δε θα μπορέσεις ποτέ ξανά να κοιτάξεις τους ανθρώπους όπως τους κοιτούσες μέχρι πρότινος. Αυτή η λεπτομέρεια, θα αποτελεί το πρώτο πράγμα που θα προσεχείς σε μια οπτική επαφή. Θα κρίνει και την πορεία της σχέσης σου αλλά και θα σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα κιόλας στάδια της αν και ο άλλος νιώθει όπως εσύ.

Όσον αφορά στις απόψεις που θέλουν το κοίταγμα να οδηγεί στον έρωτα, οι περισσότεροι τις επιβεβαιώνουν υποστηρίζοντας πως τους έχεις συμβεί έστω και μία φορά στη ζωή τους. Ακόμα κι εκείνοι που δεν ξανά συνάντησαν τον άνθρωπο με τον οποίο έκαναν αυτήν την πολύωρη οπτική επαφή, αναφέρουν πως τους έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη και πολλές φορές ευχήθηκαν να τον ξανασυναντηθούν.

Για όσους είναι ήδη ερωτευμένοι, το να καταφέρνουν να κοιτιούνται για πολλή ώρα, είναι καλό σημάδι αφού τα μάτια είναι πραγματικά ο καθρέφτης της ψυχής. Έτσι, δυο άνθρωποι, όταν νιώθουν άνετα και οικεία να κοιτιούνται με τις ώρες φανερώνουν ένα αμοιβαίο δέσιμο, ένα βάθος συναισθημάτων. Αντίθετα, όσοι απλά βρίσκουν τους άλλους ελκυστικούς, όταν συναντηθούν τα βλέμματά τους ο ένας από τους δυο το απομακρύνει έστω και στιγμιαία, δηλώνοντας κάτι επιφανειακό, χωρίς ουσία. Είτε γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί κάτι είτε επειδή δεν υπάρχει.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι στο ζήτημα του βλέμματος οι ερμηνείες είναι πολλές. Άλλος μπορεί να σε κοιτάει γιατί θέλει κάτι από εσένα ή να προσπαθεί να παρατηρήσει εσένα και τη θέση σου απέναντί του. Μπορεί να προσπαθεί να σου πει κάτι που το στόμα δυσκολεύεται να εκφράσει. Μπορεί και όχι. Σημασία έχει να μάθεις να ξεχωρίζεις τα σημάδια, για να μπορείς να έχεις πιο ειλικρινές σχέσεις. Με χρόνο κι εξάσκηση θα καταφέρεις να καταλαβαίνεις εύκολα και εσένα και τους γύρω σου, ακόμα και το καλά καμουφλαρισμένο ψέμα. Γιατί όπως σίγουρα θα έχεις διαβάσει “The eyes, the eyes never lie”. Ναι δεν ψεύδονται. Εσύ σίγουρα όμως ξέρεις να τα μεταφράζεις σωστά;

*Πριν αποχωρήσεις, αφιέρωσε 3 λεπτά από το χρόνο σου για να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο. Η κατανόηση των παραπάνω και η συγκίνηση, είναι εγγυημένες.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου