Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας

 πέρασε και που μπορεί 

να μην έπεσαν στην αντίληψή σαςτις

 μαζέψαμε για να ξεκινήσει ευχάριστα η

 εβδομάδα σας!

 

1. Φύτεψε 1,2 εκατομμύρια ηλιοτρόπια για τη γυναίκα του.

Ο αγρότης Lee Wilson, θέλησε να κάνει ένα δώρο έκπληξη στη γυναίκα του για την επέτειό τους. Έτσι, φύτεψε 80 στρέμματα καλλιέργειας με 1,2 εκατομμύρια ηλιοτρόπια για να την ξαφνιάσει. Όλο αυτό το ρομαντικό εγχείρημα διήρκησε 3 μήνες, όπου και το κράτησε μυστικό από τη σύζυγό του. Η ίδια δήλωσε κατενθουσιασμένη φυσικά και συμπλήρωσε πως δε θα μπορούσε να της κάνει καλύτερο δώρο επετείου. Μωρέ μπράβο κουράγιο και αγάπη.

 

2. Η Αθήνα αποκτά υπαίθριο αναγνωστήριο

Το Athens Book Space είναι ένας χώρος στο Πάρκο Ελευθερίας, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας όπου διαθέτει τόσο ψηφιακό υλικό όσο και φυσικό διαθέσιμο για το κοινό που επιθυμεί ένα ήσυχο μέρος για να μελετήσει. Περιλαμβάνει ξένους και ελληνικούς τίτλους, ενώ παράλληλα στοχεύουν στην απόκτηση ακουστικών βιβλίων αλλά και βιβλίων φιλικών προς εντυποανάπηρους χρήστες. Να σημειωθεί εδώ ότι παρέχουν και ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η επίδειξη διπλώματος, ταυτότητας ή διαβατηρίου.

 

3. Δωρεάν online μαθήματα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το διακεκριμένο ανά τα χρόνια Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, είναι μέσα στα 50 κορυφαία πανεπιστήμια στο κόσμο όσον αφορά τη ψηφιακή εκπαίδευση και τη διαδικτυακή μάθηση. Προσφέρει λοιπόν δωρεάν διαδικτυακή παρακολούθηση σε συγκεκριμένα μαθήματα κάποια εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση και σε άλλες γλώσσες, ενώ τα κυριότερα βρίσκονται στα αγγλικά. Η θεματολογία αφορά κυρίως την οικονομία, τα δεδομένα, το μάρκετινγκ αλλά και τη κλιματική αλλαγή. Με ένα κλικ εδώ, έχεις την ευκαιρία να δεις αναλυτικά και τα 24 προγράμματα. Διαλέγεις και παίρνεις!

 

4. Νέα παιδική χαρά στον Εθνικό Κήπο

Σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε μια νέα παιδική χαρά, η οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με την αισθητική του ιστορικού αυτού κήπου και με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Τα όργανα που πλαισιώνουν την παιδική χαρά, είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο, συμβάλλοντας έτσι στη καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των παιδιών.

 

5. Η «έξυπνη» σκουριά καθαρίζει το νερό από ρύπους και άλλες βλαβερές ορμόνες. 

Ο δρ Μάρκους Χαλίκ δήλωσε πως αποτελεί μια φθηνή, μη τοξική αλλά και ανακυκλώσιμη ύλη, όπου απομακρύνει όλα τα είδη ρύπων με αποτέλεσμα να βελτιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η επεξεργασία του νερού. Για να καταλάβετε πόσο αποτελεσματική είναι, καθάρισε αργό πετρέλαιο από το νερό της Μεσογείου και γλυφοσάτη από το νερό της λίμνης. Μάλιστα, ο Λούκας Μούλερ, έπειτα από έρευνες, δήλωσε πως μπορεί να καθαρίσει μέχρι και ορμόνες και συγκεκριμένα οιστρογόνα, τα οποία βρίσκονται τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, αλλά αν καταλήξουν σε πηγές, διαταράσσουν το οικοσύστημα ακόμα και σε μικρή ποσότητα.

 

6. Μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Google, εντοπίζει γονίδια που προκαλούν ασθένειες.

Το νέο αυτό μοντέλο με όνομα AlphaMissense, μπορεί να εντοπίσει το 90% των πιθανών μεταλλάξεων στα γονίδια, προσδιορίζοντας την πιθανότητα ασθενειών. Λειτουργεί παρόμοια με το ChatGPT του OpenAI, με τη διαφορά ότι έχει εκπαιδευτεί στη γλώσσα της βιολογίας του ανθρώπου κι έτσι γνωρίζει πώς πρέπει να μοιάζουν οι κανονικές αλληλουχίες των αμινοξέων και εντοπίζει αυτές που εμφανίζονται με λανθασμένη ακολουθία. Η συγκεκριμένη προσπάθεια έχεις ως άμεσο στόχο την ταχεία εξέλιξη αυτού του μοντέλου ώστε να μπορούν να εντοπιστούν από πολύ νωρίς τυχόν τέτοιες ασθένειες και να μπορέσει να βρεθεί ακόμα και η λύση τους.

 

7. Η Meta παρουσιάζει τα Chatbots AI με «προσωπικότητα»

Ήθελες κάποια στιγμή στη ζωή σου να μιλήσεις με τον αγαπημένο σου διάσημο; Ε τώρα μπορείς. Το «Meta AI» μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και θα είναι ένα νέο μέσο ψυχαγωγίας όπου οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν όσα τους απασχολούν ακόμα και να επιλύσουν διαφορές. Κάποιες από τις διασημότητες που «δάνεισαν» την προσωπικότητά τους στο εν λόγω τσατ είναι ο Snoop Dogg, η Kendall Jenner αλλά και ο Tom Brady, πρώην αθλητής του NFL, όπου στο τσατ θα ονομάζεται «Bru» και θα δίνει απαντήσεις σε θέματα αθλητισμού. Αντίστοιχα και ο youtuber MrBeast με το όνομα «Zach» θα έχει το ρόλο ως του μεγάλου αδερφού και θα «περιπαίζει« τους χρήστες. Η υπηρεσία θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες και αναμένουμε νεότερα και για τους υπόλοιπους.

 

8. Μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από καρδιά χοίρου για δεύτερη φορά.

Πάνω από εκατό χιλιάδες Αμερικάνοι βρίσκονται σε αναμονή για μεταμόσχευση οργάνων, όμως υπάρχει έλλειψη δωρητών κι έτσι οι επιστήμονες έπρεπε να ανακαλύψουν έναν άλλον τρόπο να προσφέρουν ζωή σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Έτσι τροποποίησαν γενετικά τη καρδιά ενός χοίρου με σκοπό να γίνει μεταμόσχευση σε έναν Αμερικάνο, 58χρονων, ο οποίος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η μεταμόσχευση αυτή ήταν επίφοβη μιας και στον πρώτο άνθρωπο που τη δοκίμασαν τον Ιανουάριο του 2022, ναι μεν στέφθηκε με επιτυχία, αλλά κατέληξε δυο μήνες μετά. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν υπήρχαν ελπίδες για να ζήσει διαφορετικά οπότε ήταν η μόνη του επιλογή για να ζήσει λίγο ακόμα. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και ο άνθρωπος αυτός θα καταφέρει να ζήσει για πολύ ακόμα.

 

9. Δέκα μόλις χρονών ο νεότερος πιανίστας και συνθέτης!

Και μάλιστα είναι Έλληνας και ακούει στο όνομα Στέλιος Κερασίδης. Το ταλαντούχο αυτό πλάσμα έχει παίξει πιάνο στα μεγαλύτερα συναυλιακά κέντρα του κόσμου, ενώ έδωσε συναυλία στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και σε άλλους σημαντικούς χώρους στο Λονδίνο, στη Βιέννη και στην Ιταλία. Βρισκόταν μέσα στη λίστα των 100 κορυφαίων ταλέντων για το 2022, ενώ η νέα του σύνθεση με τίτλο «May» βρίσκεται στη θέση νούμερο 7 στη παγκόσμια λίστα κλασσικής μουσικής της Apple Music. Σε λίγο καιρό μάλιστα θα βρεθεί και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για να τον απολαύσουμε! Σε περιμένουμε!

 

10. Επιστήμονες συνέλεξαν RNA της εξαφανισμένης Τίγρης από τη Τασμανία

Το συγκεκριμένο είδος, κυνηγήθηκε σε σημείο εξαφάνισης από τους Ευρωπαίους αποίκους στην αυστραλιανή ήπειρο, ενώ η τελευταία πέθανε σε ζωολογικό κήπο το 1936. Επιστήμονες δήλωσαν πως κατάφεραν να ανακτήσουν μόρια RNA από το αποξηραμένο δέρμα από μια τέτοια τίγρη, της οποίας το δέρμα φυλασσόταν σε μουσείο της Στοκχόλμης από το 1891. Έχουν ξεκινήσει επίσης οι προσπάθειες επαναφοράς κι άλλων εξαφανισμένων ειδών πέρα από την εν λόγω τίγρη, όπως του ντόντο και του μαλλιαρού μαμούθ. Οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτική σχετικά με την επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος αλλά ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την ολική εξαφάνιση των ειδών.

 

 

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου