Τα ζώδια κι ο ζωδιακός κύκλος δεν ήταν ποτέ κάτι στο οποίο θα βασιζόμουν για να κρίνω συμπεριφορές, να δω ποιος ταιριάζει με ποιον και γενικότερα να έχω ένα feedback για ανθρώπους που θα γνωρίσω ή που ήδη γνωρίζω. Δε θα μπω δηλαδή στη διαδικασία να ρωτήσω κάποιον τι ζώδιο είναι, ενώ πολλοί είναι αυτοί που σε μια γνωριμία με κάποιο άλλο άτομο μετά το όνομα, τόπο και ιδιότητα θα κολλήσουν σίγουρα την ερώτηση.

Πιστεύω όμως πάντα πως η αύρα των άλλων είναι ένα είδος ταυτότητας. Μας αποκαλύπτει πολλά για κάποιον η αύρα. Και σαν ζώδιο του αέρα θα πρέπει να παραδεχτούμε πως εμείς οι Υδροχόοι είμαστε λιγάκι στον αέρα, όντως. Δεν είναι κακό. Είμαστε στον κόσμο μας, ανεξάρτητα όντα μέσα σε ένα πλαίσιο από υποχρεώσεις που συχνά πυκνά μας τη δίνει. Σε βαθμό τραγικό όμως. Τόσο που έχουμε τα δικά μας, όμορφα, ανεπανάληπτα ξεσπάσματα- αν με καταλαβαίνετε οι απανταχού Υδροχόοι.

Σε μια συζήτηση που είχα τις προάλλες κάνοντας παράλληλα και την έρευνά μου σχετικά με το ζώδιο των Υδροχόων, παρατήρησα περίεργες αντιδράσεις όταν ρωτούσα «Τι άποψη έχετε για τους Υδροχόους;». Είμαστε κομματάκι παρεξηγημένο ζώδιο. Οι γνώστες κι οι έχοντες master στο να αναλύουν ζώδια θα πουν με βεβαιότητα πως δεν παραδεχόμαστε λάθη μας και πως είμαστε αλλοπρόσαλλοι. Και ποιος δεν είναι βρε παιδιά; Αν δηλαδή τσιμπάμε λιγάκι παραπάνω στην πίεση από τους άλλους είναι σφάλμα; Στην τελική, το να είσαι απρόβλεπτος το λες και σπάω τη μονοτονία.

Και μέσα στη φαρσοκωμωδία της ζωής μας –γιατί έτσι αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας εμείς οι Υδροχόοι- θα δεις πως το χιούμορ είναι σωσίβια λέμβος, όχι μόνο για εμάς αλλά για τους άλλους γύρω μας. Κι ας είναι λιγάκι σαρκαστικό. Αγαπάμε να αυτοσαρκαζόμαστε και ν’ αντιμετωπίζουμε πολλά με ένα πιο μπλαζέ χιουμοριστικό τρόπο. Μη βιαστείτε να το ονομάσετε ειρωνεία, σας βλέπω.

Και πάμε τώρα στο κομμάτι της διαλλακτικότητας. Ένα από τα ατού των Υδροχόων είναι η ικανότητά τους να ελίσσονται. Να σκανάρουν και να καταλήγουν σε μια τακτική. Οι κακές γλώσσες θα τ’ ονομάσουν χειριστική συμπεριφορά. Ίσως βέβαια τα όρια μεταξύ ευφυίας-εφευρετικότητας και του να χαρακτηριστείς χειριστικός είναι λεπτά, δε σημαίνει όμως ότι τα ξεπερνούν. Λένε πως οι Υδροχόοι δε θα σου πουλήσουν κάτι που δεν μπορούν να δώσουν. Αλλά, αν μπορούν να σου δώσουν κάτι, σίγουρα θα στο πουλήσουν. Δεν πρόκειται για εκμετάλλευση, δε μιλάμε για χειρισμό αλλά γι’ αυτοπεποίθηση κι ικανότητα να χειρίζονται οι ίδιοι τους εαυτούς τους, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι.

Αν δηλαδή θέλω να πάμε σινεμά αλλά εσύ θέλεις να φάμε κάπου, δε θα προσπαθήσω να σε πείσω γιατί να πάμε σινεμά. Θα σε ρωτήσω τι σου αρέσει περισσότερο στο εστιατόριο και γιατί δεν το βρίσκεις αυτό που σου αρέσει στο σινεμά. Θα σε βάλω ν’ αναρωτηθείς επίσης, αν χάνεις πιο πολλά με το να μην πας στο σινεμά, εφόσον μπορεί ν’ ακολουθήσει το δείπνο, πράγμα που στην αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί. Τέλος, θα σου πω πως θα κεράσω και το ποπ-κορν και θα σε αφήσω να το επεξεργαστείς. Φυσικά, αν εν τέλει αλλάξεις γνώμη και συμφωνήσεις με το σινεμά, θα σου δείξω πως σε θαυμάζω για το ότι φίλτραρες τα πάντα με σοφία πριν καταλήξεις σ’ αυτό που πρότεινα εξ’αρχής.

Απλούστατα, λοιπόν, είμαστε παραπάνω εφευρετικοί κι επινοητικοί. Πλασάρουμε κάθε είδους πληροφορία τη στιγμή που οι άλλοι βλέπουν μόνο μια πλευρά στο θέμα που τους αφορά. Εσύ θα πεις ότι σου «πούλησα» και καλά κάτι, αλλά εγώ θα σου πω πως ήταν ακριβώς μπροστά σου και δεν το έβλεπες. Ενώ λοιπόν οι άλλοι κολλάνε σε λεπτομέρειες, εμείς οι Υδροχόοι βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα πρώτα κι έπειτα τις λεπτομέρειες. Το λες κι ευφυΐα αυτό. Κι αν το σκεφτείς είναι και ίδιον του ζωδίου να ανοίγεται στις πιθανότητες. Ασφυκτιούμε αν μας περιορίσεις και θα στο δείξουμε σαφέστατα. Υπάρχουν οι φορές που μας πιάνουν οι ντροπές μας, αλλά η διάθεσή μας είναι πιο τρελή κι από το χρηματιστήριο σε ώρα αιχμής.

Ερωτευόμαστε παράφορα αν και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως οι Υδροχόοι έχουν θέμα να δείχνουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Δεν ισχύει, όμως. Όταν κερδίσουν την καρδιά μας, τη χαρίζουμε ανεπιστρεπτί. Οι Υδροχόοι αποτελούμε αναμφισβήτητα challenge για πολλούς. Για να σας πείσω λοιπόν και πάλι, δε θα σας πω πως δεν είμαστε. Θα συμφωνήσω μαζί με όσους το πιστεύουν. Θα σας ζητήσω όμως να σκεφτείτε, τι αξίζει στη ζωή, αν όχι ένα ωραίο challenge.

Αφιερωμένο στους Υδροχόους που ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται κι ας τους παρεξηγούν.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου