«Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν» όχι να εξηγηθούμε, όπως λέει και το τραγούδι, αλλά να τρελαθούμε. Όπως και να το κάνουμε, όταν δυο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια ενώ κάνουν έρωτα ή βρίσκονται στη φάση των προκαταρκτικών παιχνιδιών, δημιουργούν άλλου είδους δέσιμο. Είναι ένα κάλεσμα του ενός προς τον άλλον όπου τα λόγια είναι περιττά. Πολλοί ισχυρίζονται πως είναι από τα πιο αισθησιακά πράγματα που βιώνουν. Οι ματιές ενώνονται, οι αντιστάσεις κάμπτονται κι η ανασφάλειά μας πάει περίπατο. Δεν αξίζει μόνο κι από τα παραπάνω να το δοκιμάσουμε;

Για να μιλήσουμε όμως κι εκτός ρομαντικής διάθεσης, υπάρχουν επίσης αρκετοί λόγοι για να μας πείσουν πως η επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια του έρωτα είναι απαραίτητη:

-Αυξάνεται η μεταξύ μας εμπιστοσύνη καθώς στεκόμαστε γυμνοί μπροστά στους συντρόφους μας, παραδομένοι, όσο αποκαλυπτόμαστε.

-Δηλώνει το απόλυτο νοιάξιμο και την ανταπόκριση του ενός για τον άλλον. «Είμαι εδώ, κοίταξε με, σε προσέχω».

-Διατηρεί την ερωτική επιθυμία καθώς είναι ένα έναυσμα επιθυμίας.

-Επιστημονικά η οπτική επαφή έστω και για μερικά δευτερόλεπτα αναγκάζει τον εγκέφαλο να παράγει ορμόνες που ευθύνονται για την αγάπη, την ευχαρίστηση και τον ενθουσιασμό. Η φαινυλαιθυλαμίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη κάνουν πάρτι στο κεφάλι μας. Ένα άρθρο στο περιοδικό Frontiers in Psychology ανέφερε πως η οπτική επαφή είναι «αμφίδρομος δρόμος» αυξάνοντας την ερωτική διέγερση και για τους δύο συμμετέχοντες.

Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό κρεβάτι, αλλά αυτό που μπορεί να το κάνει ακόμη καλύτερο είναι να έχεις κάποιους μαζί σου που με το κοίταγμά τους στην κατάλληλη στάση θα είναι σα να λέτε «μόνο με εσένα, μόνο εσύ». Ας δούμε μερικές από αυτές:

1. Καθίστε σε μια πολυθρόνα με τους γοφούς σας επάνω στις άκρες της. Αφήστε τον σύντροφό σας να γονατίσει στο πάτωμα, να σας αγγίξει με το χέρι του κι απολαύστε όση οπτική επαφή μπορείτε ν’ αντέξετε.

2. Ξαπλώστε στα πλάγια πρόσωπο με πρόσωπο. Τυλιχτείτε πάνω από τους γοφούς του συντρόφου σας. Λικνιστείτε κοιτώντας τον στα μάτια καθώς υπάρχει μεγάλη οπτική επαφή.

3. Eye contact κι αμοιβαία αυτοϊκανοποίηση, ή αλλιώς, ο ένας απέναντι από τον άλλον αγγίζοντας τους εαυτούς σας. Αφήστε το βλέμμα να ταξιδέψει και σίγουρα θα δείτε πολλά πράγματα. Εστιάστε στο βλέμμα του άλλου μέσα από την κορύφωσή του. Δε θα το ξεχάσετε ποτέ.

4. Ανεβείτε πάνω στον σύντροφό σας κρατώντας του τα χέρια. Έχοντας τον έλεγχο των κινήσεων εστιάστε στα βλέμματά σας. Αν θέλετε, μπορείτε να περιγράφετε όσο κοιτάζετε. Λόγος και βλέμμα, άπαιχτος συνδυασμός.

5. Η στάση του λωτού: Τυλίγουμε τα χέρια και τα πόδια γύρω από το σύντροφο μας όσο το ταίρι μας είναι καθιστό οκλαδόν. Ίσως είναι λίγο δύσκολη αλλά αφού τους σφιχτοδέσετε κοιτώντας τους στα μάτια, θα ξεχάσετε κάθε βαθμό δυσκολίας.

6. Στα όρθια χωρίς να σκέφτεστε διαφορά ύψους. Μπορείτε να στηριχτείτε πάνω τους πιάνοντας με τα χέρια τους το πρόσωπο τους, κοιτώντας στα μάτια. Δοκιμάστε το.

7. Καθίστε απέναντι ανοίγοντας τα πόδια και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον επιτρέποντας τη διείσδυση. Δε σας εγγυόμαστε πως δε θα πάθετε κράμπα, αλλά μπρος στην ηδονή τι είναι λιγουλάκι πόνος.

Η Caitlin Moran περιγράφει αυτού του είδους την εστίαση της οπτικής επαφής στο βιβλίο της «Πώς ν’ ανάψεις ένα κορίτσι» ως εξής:

«Αυτό είναι το εκπληκτικό με το σΧΧ: Χάνεις έναν ολόκληρο άνθρωπο στον εαυτό σου, για πρώτη φορά από τότε που ήσουν μωρό. Κάποιος που σε κοιτάζει —μόνο εσένα—και σε σκέφτεται και σε θέλει. Βρίσκεσαι σ’ ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα και κανείς άλλος δεν μπορεί να περάσει από αυτή. Για να φτάσετε σε αυτό το μικροσκοπικό, ήσυχο μέρος όπου δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνετε, από το να είστε ο ένας με τον άλλον. Απλώς για να είναι δύο άνθρωποι που είχαν σταματήσει -για λίγο- να θέλουν.»

Όποια στάση κι αν επιλέξετε, τελικά, σκεφτείτε πως τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Αφήστε τα να μιλήσουν. Είναι αισθησιακό, είναι τολμηρό, είναι το ξεγύμνωμά μας. Ίσως να το νιώσετε τόσο έντονα που να βάλετε τα κλάματα ή να πάρετε το βλέμμα σας κοιτάζοντας αλλού. Ξεπεράστε το κι επανέλθετε. Και ξανά. Και ξανά.

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου