Ο δρόμος προς την προσωπική μας εξέλιξη κι η εξερεύνηση του εαυτού μας θα έλεγε κανείς πως δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Χρειάζεται πολλές φορές μεγάλη, διαρκής και καθημερινή προσπάθεια. Αποτελεί μια προσωπική δέσμευση προς τον εαυτό μας κι απαιτεί γερά αποθέματα ψυχικής δύναμης και κουράγιο για να μπορέσουμε να παμε παρακάτω. Για τον καθένα μας, επίσης, η αυτοβελτίωση κι η εξέλιξη είναι κάτι πολύ προσωπικό και εξατομικευμένο. Ωστόσο, με τον σωστό προγραμματισμό, το απαραίτητο ψυχικό σθένος και χωρίς φόβο για το τι μας επιφυλάσσεται παρακάτω υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούν να θεωρηθούν κάτι σαν γενική αλήθεια, σαν καθολικά αποδεκτοί τρόποι που μπορεί κανείς να προχωρήσει, όντως, παρακάτω.

 

1. Ο μη φόβος της αλλαγής

Οι αλλαγές κι η εξέλιξη στη ζωή είναι καλώς ή κακώς αναπόφευκτο κομμάτι. Πολλές φορές καλούμαστε να πάρουμε διάφορες αποφάσεις και να κάνουμε κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας ώστε ν’ ανταποκριθούμε στις νέες φάσεις κι απαιτήσεις που προκύπτουν. Είναι πολύ σημαντικό να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές αντί να μας κυριεύει ο φόβος και να το δούμε σαν ευκαιρία για κάτι καινούριο και μοναδικό που μας περιμένει.

 

2. Συγχώρεση

Οποιοσδήποτε επιθυμεί μια προσωπική του εξέλιξη και θέλει να προχωρήσει παρακάτω στη ζωή του, χρειάζεται να μάθει πρώτα να συγχωρεί τα λάθη και τους ανθρώπους που τον πλήγωσαν, αντί να κρατά κακίες και να παραμένει απόλυτος. Όσο περισσότερο στέκεται κάποιος στα λάθη του παρελθόντος τόσο πιο πίσω μένει αντί να προχωράει μπροστά.

 

3. Η ευθύνη κι η αποδοχή των αποτυχιών

Όποιος θέλει να εξελιχθεί και να προχωρήσει ένα ή και δύο βήματα παρακάτω είναι πολύ βασικό ν’ αποδεχτεί την ευθύνη των αποτυχιών του, αντί να κάθεται να αναλώνεται και να αποδίδει τις δικές του ή όποιες αναποδιές κι αποτυχίες έχουν συμβεί σε τρίτους.

 

4. Συνεχής μάθηση 

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να καλλιεργούμε διαρκώς τον εαυτό μας, να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, να ψαχνόμαστε σε νέες εμπειρίες κι όχι να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του παντογνώστη και να επιμένει συνεχώς στις δικές του μεμονωμένες ιδέες. Αυτό μόνο πίσω μπορεί να τον κρατήσει και σίγουρα δε φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική προσωπικής εξέλιξης.

 

5. Θέτοντας νέους στόχους για το μέλλον

Οι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί γενικότερα στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου. Είναι σημαντικό να μάθει να δουλεύει με τον εαυτό του και να θέτει εφικτούς στόχους για το άμεσο κοντινό μέλλον. Οι στόχοι αυτοί βοηθούν να μη μένει σε μια στάσιμη κατάσταση και να βελτιώνει κομμάτια της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του τα οποία ο ίδιος θέλει ή έχει επιλέξει. Αυτό οδηγεί πιο κοντά στην ευτυχία και την ψυχική/συναισθηματική ικανοποίηση.

 

6. Διάβασμα κι αποστασιοποίηση/περιορισμός από τα social media

Ένα πολύ σημαντικό ακόμα βήμα στην προσωπική εξέλιξη του ανθρώπου είναι το να μάθει να παίρνει τον χρόνο του και να πάρει τις απαραίτητες αποστάσεις ώστε να μπορέσει να εστιάσει στον εαυτό του. Να μην ασχολούμαστε με δυο λόγια συνεχώς με το τι κάνουν οι άλλοι και να δώσουμε όλη μας την προσοχή στο τι χρειαζόμαστε εμείς από τη ζωή μας. Σίγουρα μπορούμε να εστιάσουμε σε οτιδήποτε πιο παραγωγικό για τα μάτια μας από το σκρολάρισμα όλη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην τηλεόραση.

 

7. Ενθάρρυνση αντί για κριτική

Το να μένεις στην κριτική, όχι απλώς δε σε καθιστά ανώτερο, όχι απλώς σημαίνει πως δε δικαιοδοτείσαι αυτής, αλλά σε απομακρύνει φοβερά από το να κάνεις αυτοκριτική ή και να είσαι στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής και των σχέσεων, αυτής που αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, δε λες τίποτα. Άλλωστε, ένας άνθρωπος που έχει τόσο χρόνο κι ενέργεια ν’ αφιερώσει στην κριτική αλλά όχι στην ενθάρρυνση, δεν είναι ένας άνθρωπος που θα επιλέγαμε δίπλα μας. Ας μη γίνουμε λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος εμείς.

 

Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως καμία αλλαγή ή εξέλιξη δεν είναι εύκολη, όμως σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται αναγκαίες καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καινούριες φάσεις στη ζωή μας και χρειάζεται ν’ ανταποκριθούμε σε νέους ρόλους, σχέσεις ή καταστάσεις. Έτσι βρισκόμαστε σ’ έναν επαναπροσδιορισμό, μια καινούρια πραγματικότητα κι αν είμαστε τυχεροί, κάποιες φορές, η εξέλιξη έρχεται αβίαστα κι αυθόρμητα. Για όλες τις φορές όμως που αυτό δε συμβαίνει, ας θυμόμαστε πως είναι στο χέρι μας.

Συντάκτης: Κατερίνα Παρτσανάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου