Τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια πως το επάγγελμα του σεφ-μάγειρα έχει γίνει κανονικό προϊόν της ποπ κουλτούρας (πρωινές εκπομπές, βραδινά ριάλιτι και πάει λέγοντας). Επίσης πολλές είναι οι σειρές αλλά κι οι ταινίες που μας κινούν το ενδιαφέρον ώστε να μάθουμε πώς είναι να είσαι σεφ. Ένα επάγγελμα που προβάλλεται με τόση λάμψη, ενώ στην πραγματικότητα είσαι χωμένος μέσα σε μια κουζίνα, πνιγμένος στις φωτιές και τον καπνό. Βλέπουμε παντού χαμογελαστούς σεφ με ατσαλάκωτα κοστούμια, όμως η πραγματικότητα η ποδιά δεν καθαρίζει.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που θα ήθελαν να βγαίνουν με σεφ, μιας και πιστεύουν πως θα τους μαγειρεύουν εντυπωσιακά φαγητά όλη μέρα, θα γεύονται πρωτόγνωρες συνταγές κι όλη τους η ζωή θα είναι ένα απολαυστικό δείπνο. Δε θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά η αλήθεια απέχει αρκετά από αυτό, μιας κι οι σεφ, όταν είναι σπίτι, η κουζίνα είναι από τους χώρους που αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι, ενώ το βράδυ, εξαντλημένοι από τη δουλειά, μπορεί και να τη βγάλουν με τοστ ή ίνσταντ νουντλς.

Η καθημερινότητα ενός σεφ δεν είναι εύκολη, συνεπώς και το να βγαίνεις μαζί του είναι εξ ίσου δύσκολο. Οι ώρες που λείπουν από το σπίτι για να είναι στη δουλειά, όχι μόνο είναι πολλές, αλλά είναι και περίεργες, μιας κι είναι ώρες κοινής διασκέδασης για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι σεφ μας, σχολάνε αργά, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνάνε αργά και σίγουρα οι πρωινές ώρες δεν είναι το φόρτε τους. Το να βγαίνεις λοιπόν με σεφ -πόσω μάλλον να έχεις παντρευτεί σεφ- σημαίνει αυτόματα ότι το ταίρι σου λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και δυστυχώς τις ώρες αυτές δεν είναι συχνά διαθέσιμο ούτε για ένα δευτερόλεπτο, μιας και το ν’ αφήσει το πάσο και να σε πάρει τηλέφωνο δεν είναι επιλογή, ακόμα κι αν είναι Πρωτοχρονιά. Πιθανόν να σου απαντήσει σε κάποιο από τα μηνύματα που έχεις στείλει στο διάλειμμα, κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι, πίσω από την κουζίνα, στα κλεφτά.

Φαντάσου λοιπόν ο άνθρωπός σου να μην μπορεί ν’ ακολουθήσει την παρέα στις εξόδους, μιας και θα είναι στη δική του δουλειά φροντίζοντας ο κόσμος που τρώει στο εστιατόριο που δουλεύει να έχει μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία. Δεν υπάρχουν κακές μέρες. Δεν μπορεί τη μια μέρα να μαγειρέψει καλά και την άλλη όχι. Πρέπει να έχει σταθερό επίπεδο κι αυτό είναι από μόνο του φοβερά αγχωτικό. Επίσης, ο υπέροχος μας σεφ, που είναι άξιος θαυμασμού για τη δουλειά που κάνει, μιας και την αγαπάει κι έχει αφιερώσει τη μισή του ζωή σ’ αυτή, συχνά θα φέρει δουλειά στο σπίτι. Και δυστυχώς η δουλειά που θα φέρει δε θα τρώγεται! Ένα σωρό χαρτούρα με νέα πιάτα και καινούργια μενού, ανά εποχή, τον ακολουθούν συχνά.

Θα δεις να χάνεται λοιπόν σε σκέψεις, να έχει στο μυαλό τα κοστολόγια που πρέπει να πέσουν και παλιούς και νέους προμηθευτές για υλικά που χρειάζεται. Θα δεις να διαβάζει βιβλία από άλλους αγαπημένους σεφ για να πάρει ιδέες κι άρθρα για τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας κι όχι μόνο! Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις πως το κινητό χτυπάει όλη την ώρα· προϊστάμενοι αλλά κι υφιστάμενοι της επιχείρησης που δουλεύει πάντα χρειάζονται κάτι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βέβαια αυτές τις κλήσεις και σαν ξυπνητήρι, μιας και ξεκινάνε από νωρίς το πρωί (ο ψαράς που δε βρήκε μαγιάτικο και θέλει να ρωτήσει αν χρειάζεται κάτι άλλο, ο λογιστής που χρειάζεται διευκρινήσεις για την αύξηση κάποιου δυνατού μάγειρα και πολλά άλλα).

Πριν περάσουμε στα θετικά του επαγγέλματος, θα πρέπει να σου πω ότι, αν και το ταίρι σου φροντίζει να φάνε υπέροχα πάνω από διακόσια άτομα κάθε βράδυ, στο ψυγείο έχει μόνο μπίρες κι υλικά για τοστ, οπότε πριν σκεφτείς να πας χωρίς να έχεις φάει στα ραντεβού σας με την ελπίδα πως κάτι θα βρει να σου φτιάξει, θα πρέπει να ενημερώσεις για να επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ!

Ας περάσουμε τώρα στα θετικά του επαγγέλματος. Το να βγαίνεις με σεφ, σημαίνει ότι ακόμα κι αν δε σου μαγειρεύει συχνά, όταν το κάνει, πραγματικά πιστεύεις ότι είσαι σε fine dinning εστιατόριο, με πολλά βραβεία, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεσαι απλώς στην τραπεζαρία σας. Απλά υλικά και σωστές τεχνικές είναι η φιλοσοφία εδώ κι όμως με αυτά κάνει θαύματα στα πιάτα! Να θυμάσαι επίσης, πως ακόμα κι αν δεν μπορεί να σε πάει για φαγητό κάποια Παρασκευή ή Σάββατο (δεν προτιμά κιόλας τη βαβούρα των ημερών) θα οργανώσει μια έξοδο μια Τετάρτη βράδυ που θα σου μείνει αξέχαστη, είτε είναι κάποιο υψηλών προδιαγραφών εστιατόριο, είτε είναι μια απλή ταβέρνα. Έχει επίσης πολύ καλές γνώσεις στα κρασιά και μπορείς να περιμένεις μια έκπληξη, όταν θα γυρνάει από τη δουλειά και θα κρατά ένα καλό μπουκάλι κρασί μόνο για τους δυο σας!

Να δίνεις σημασία όταν σου μιλάει για τη δουλειά, είναι σημαντική πολύ και να ξέρεις ότι αφού μοιράζεται τις μαγειρικές σκέψεις που έχει μαζί σου, είσαι τυχερός. Μην ξεχνάς ότι μπορεί να σου μάθει πράγματα για τη μαγειρική που ούτε καν φανταζόσουν. Θα σου δείξει τη μαγεία που κρύβει μέσα της αυτή η τέχνη, μιας κι ο άνθρωπος με τον οποίο βγαίνεις δεν είναι απλώς μάγειρας, αλλά καλλιτέχνης και μάλιστα εξαιρετικός! Θα σου διδάξει πώς μπορείς να μοιραστείς αληθινή αγάπη μέσα από ένα φαγητό κι αυτή είναι η μαγεία της μαγειρικής.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου