Κάποτε στα γενέθλιά μας ως παιδιά, μαζευόμασταν σπίτι, θείες, ξαδέρφια, παππούδες άντε και 2-3 συμμαθητές. Υπήρχε φαγητό που μαγείρευαν κι ετοίμαζαν όλοι απ’ το πρωί, μια τούρτα, οι ενήλικες στη μία πλευρά να συζητάνε και τα παιδιά στην άλλη να παίζουν. Πλέον αυτή η εικόνα μοιάζει να έχει βγει από ελληνική ταινία. Ειδικά μετά την περίοδο του covid, ελάχιστοι πλέον κάνουν το παιδικό πάρτι στο σπίτι τους. Τα οφέλη αυτής της επιλογής πολλά και πολύ πιο πρακτικά. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πώς μπορείς κι εσύ να οργανώσεις το τέλειο παιδικό πάρτι.

 

Διάλεξε το μέρος

Αν το παιδί είναι αρκετά κοινωνικό και ξέρεις ήδη ότι θα έχεις πολλούς καλεσμένους, μια καλή λύση θα ήταν μια παιδική χαρά ή ένα πάρκο. Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές χώρου, με τραπέζια, περιφραγμένοι κι εύκολο παρκάρισμα γύρω για όποιον έρχεται από μακριά. Μια μικρή έρευνα στη γειτονιά σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον κατάλληλο χώρο για σένα. Ιδανικά, ο χώρος θα πρέπει να κλείνει ώστε να μην υπάρχει άγχος ότι κάποιο απ’ τα παιδιά θα χαθεί. Εναλλακτικά, για λιγότερα άτομα ή για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείς να διαλέξεις κάποιον παιδότοπο, escape room, φάρμα, dicso αίθουσα, σινεμά κι ό,τι άλλο αγαπάει το ίδιο. Πλέον όλοι οι χώροι είναι προετοιμασμένοι κι έχουν την κατάλληλη οργάνωση για να φιλοξενήσουν ένα παδικό πάρτι.

 

Επιβεβαίωσε τα άτομα

Το να γνωρίζεις τ’ άτομα θα σου χρειαστεί και για τον χώρο που αναφέραμε παραπάνω αλλά και για να οργανώσεις σωστά την ποσότητα φαγητού, τ’ αναμνηστικά δωράκια για τα παιδιά κ.ο.κ. Οι προσκλήσεις μπορούν πια να σταλούν με μηνύματα και μπορείς να τις σχεδιάσεις όπως θες εσύ ή αν προτιμάς να τις αγοράσεις. Φρόντισε να ενημερώσεις τους καλεσμένους σου από νωρίς ώστε να οργανωθούν αντίστοιχα και να μη λείψουν. Τρεις μέρες πριν μπορείς να στείλεις κι ένα reminder για καλό και για κακό.

 

Το φαγητό

Στα παιδιά συνήθως προσφέρουν κοτομπουκιές, club sandwich ή πίτσα. Στους ενήλικες οι πίτσες είναι το πιο συνηθισμένο. Η εμπειρία βέβαια λέει ότι όλα τα παιδιά τρώνε τελικά την πίτσα από τους γονείς. Αν επιλέξεις την παιδική χαρά ως μια πιο οικονομική λύση, μπορείς να οργανώσεις την παραγγελία σου από νωρίς και να επιλέξεις να φέρουν την παραγγελία κατευθείαν εκεί. Αν πάλι θες να διαλέξεις κάτι διαφορετικό και μόνο για τα παιδιά, μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιο catering ώστε να σου ετοιμάσουν ατομικές μερίδες σε κουτάκια για κάθε παιδάκι.

 

Τούρτα

Η τούρτα συνήθως κυμαίνεται από 50-70 ευρώ. Εδώ πάλι θέλουμε να ξέρουμε τ’ άτομα για να διαλέξουμε και τα κιλά. Φρόντισε να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους που ξέρεις. Το σχέδιο το διαλέγει πάντα ο μικρός μας φίλος.

 

Καφέδες & Αναψυκτικά

Αν το οργανώσεις μόνος σου, φρόντισε να πάρεις αρκετά αναλώσιμα. Νερά, χυμούς, αναψυκτικά, πατατάκια, ποτήρια, χαρτοπετσέτες, πιατάκια και κουταλάκια για την τούρτα. Προτίμησε ατομικές συσκευασίες για ν’ αποφύγεις μπερδέματα όπως ποιος έχει ποιο ποτήρι. Αν έχεις περιθώριο στο budget σου μπορείς να προνοήσεις και για τους γονείς και να παραγγείλεις καφεδάκια.

 

Αναμνηστικά δωράκια

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά είναι στη μόδα τα τελευταία χρόνια για αυτό και το αναφέρω. Το κυριότερο όμως είναι ότι αποτελεί κάτι που αγαπούν όλα τα παιδιά και περιμένουν πώς και πώς. Εγώ θα το συνδύαζα με το κέρασμα στο σχολείο κι επειδή πολλά παιδιά δεν τρώνε γλυκά, αγοράζουμε κι ένα απλό παιχνιδάκι, ίσως κάτι πρακτικό ώστε να το μοιράζει η δασκάλα στα παιδιά (ξυλομπογιές, μικρό βιβλίο, σαπουνόφουσκες κτλ).

 

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να περάσουν καλά τα παιδιά και για να είμαι ειλικρινής αυτό είναι και το μόνο σίγουρο. Τα παιδιά θέλουν μόνο την παρέα και τη διασκέδαση. Δε δίνουν σημασία σ’ όλα τα υπόλοιπα όπως κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Ας υιοθετήσουμε κι εμείς τη φιλοσοφία τους λοιπόν κι ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους για να χαρούμε τη στιγμή.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Δυναμίδου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος