Λένε πως οι δημιουργικές ιδέες έχουν ανάποδη ψυχοσύνθεση. Όσο περισσότερο τις κυνηγάς, τόσο προσπαθούν να σου ξεφύγουν, ενώ αντίθετα τη στιγμή που παραιτείσαι και κάνεις να γυρίσεις πίσω, εμφανίζονται αίφνης εμπρός σου.

Αυτή είναι η μαγεία της δημιουργικότητας. Δεν της αρέσουν τα εύκολα και, φυσικά, ποτέ δε θα καταδεχόταν να μπει στο ίδιο τσουβάλι με την πλειοψηφία. Έρχεται αθόρυβα, δεν τη νοιάζει να κάνει εντυπωσιακή είσοδο, λουσμένη από πάνω μέχρι κάτω με τα φώτα εκατοντάδων προβολέων. Εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να βρει την κατάλληλη στιγμή που η ψυχή σου θα είναι πραγματικά έτοιμη να την υποδεχτεί. Κι αυτό μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κι οποτεδήποτε.

Στη δημοσκόπηση που έτρεχε όλη την προηγούμενη εβδομάδα μας ζητήθηκε να στοχαστούμε παρέα με τον εαυτό μας και ν’ αποφασίσουμε ποια είναι η δική μας πηγή έμπνευσης, επιλέγοντας ανάμεσα στα βιβλία, τους ανθρώπους μας, τους δρόμους και τα φώτα της πόλης και, τέλος, μία βόλτα στη θάλασσα.

Νικήτρια, με ποσοστό 30,71%, αποδείχθηκε η επιλογή που υποστήριζε ότι μία βόλτα στη θάλασσα σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς και να βρεις αυτό που ψάχνεις. Και πράγματι, ο περίπατος στην παραλία είναι μία καλή ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό  σου, να εντοπίσεις αυτό που αναζητάς εδώ και καιρό κι εν τέλει να βρεις από μόνος του τον τρόπο να το υλοποιήσεις. Η θέα της θάλασσας είναι απ’ τα πιο ισχυρά αγχολυτικά, αφού όση ώρα κι αν κάθεσαι να την κοιτάζεις, δε θα βαρεθείς. Το αντίθετο, μάλιστα. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο περισσότερο νιώθεις την έλξη της κι αυξάνεις την παραμονή σου δίπλα της, αφού σε ανακουφίζει, σε ηρεμεί και σε απελευθερώνει.

Στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 28,66%, τοποθετείται η επιλογή που αναφέρει ως πηγή έμπνευσης τους ανθρώπους που βρίσκονται στο  πλευρό μας. Οι φίλοι μας, ο σύντροφός μας, η οικογένειά μας είναι τα άτομα εκείνα που μας εμπνέουν με το δικό τους τρόπο, είτε με τις συμβουλές που κατά καιρούς μας δίνουν είτε με τις ίδιες τους τις πράξεις.

Στην αμέσως επόμενη θέση, με ποσοστό 27,33%, εντοπίζεται η έμπνευση που προέρχεται απ’ τους δρόμους και τα φώτα της πόλης. Μία βόλτα στην πόλη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, μας επιτρέπει να συγχρονιστούμε για λίγο με την ανάσα και τους ρυθμούς της και να παρατηρήσουμε τις ζωές που περνούν από δίπλα μας, να τις συγκρίνουμε με τη δική μας και ν’ αρχίσουμε να φλερτάρουμε με το ενδεχόμενο της αλλαγής της.

Στην τελευταία θέση των αποτελεσμάτων, με ποσοστό 13,31%, βρίσκεται η εξίσου ενδιαφέρουσα με όλες τις υπόλοιπες άποψη πως τα βιβλία αποτελούν τα μονοπάτια της έμπνευσης. Διαβάζοντας ένα βιβλίο κι ειδικά όταν φτάνεις στο τέλος του,  συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι πλέον ο ίδιος άνθρωπος. Κάτι έχεις πάρει και κάτι έχεις αφήσει πλέον πίσω σου.

Είναι βέβαιο πως οι πηγές της έμπνευσης είναι ποικίλες κι αστείρευτες, γι’ αυτό δε δύναται ν’ αναφερθούν εκτενώς σ’ ένα μόνο άρθρο. Ο καθένας μας εμπνέεται διαφορετικά, στη δική του πηγή και με το δικό του μοναδικό τρόπο. Αρκεί, φυσικά, να έχει υπομονή. Γιατί η έμπνευση είναι σαν το καλό κρασί. Μονάχα εκείνος που έχει μάθει να περιμένει μπορεί να γευτεί τη γλύκα του. Οι βιαστικές κινήσεις δεν ταιριάζουν στη φύση της. Λατρεύει τις εκπλήξεις, αφού εμφανίζεται πάντα τη στιγμή που δεν την περιμένεις, ξαφνιάζοντάς σε ευχάριστα.

Η δημιουργικότητα σε δοκιμάζει πριν σε διαλέξει. Θέλει να είναι απολύτως σίγουρη για την επιλογή της. Τα οφέλη της είναι πολλά, αλλά δυστυχώς δύσκολα διαχειρίσιμα. Έτσι και πέσουν σε λάθος χέρια, μπορούν από οφέλη να μετατραπούν εύκολα σε μειονεκτήματα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αξίζει να είσαι υπομονετικός. Κάνε ένα διάλειμμα απ’ τη ρουτίνα, διάλεξε ένα μέρος που ξέρεις ότι δε θα σ’ ενοχλήσει κανείς, μείνε για λίγο εκεί και προσπάθησε να προσεγγίσεις τον εαυτό σου. Αφουγκράσου τις ανάγκες του, ψάξε να βρεις τι είναι αυτό που τον καίει και προσπαθεί διακαώς να το πετύχει. Βάλτο καλά μες στο κεφάλι σου και περίμενε. Η έμπνευση θα έρθει σίγουρα να σε βρει!

Συντάκτης: Mαριλένα Χρονοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη