Τι πιο ωραίο απ’ το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων απ’ την υποψία ακόμα μιας σχέσης, όταν ξεκινά μια γνωριμία, ε; Έχεις ‘ξηγηθεί, είσαι ξέγνοιαστος, δεν έχεις τύψεις γι’ αυτά που ζητάς και δίνεις, γιατί τα ‘χεις ξεδιαλύνει εξαρχής. Έτσι, δεν μπορεί να σου πει κανείς τίποτα γι’ αυτά που μέχρι εκεί μπόρεσες κι έδωσες ή για αυτά που δεν μπόρεσες ή δε θέλησες να δώσεις στον άλλον.

Γνωρίζεις πόσα προβλήματα και καβγάδες αποφεύγεις έτσι; Ξεκαθαρίζεις τι θες από νωρίς, χωρίς πολλά-πολλά. Δεν πηγαίνεις στα τυφλά, κουτουλώντας πάνω σε παρεξηγήσεις κι απογοητεύσεις. Δεν είναι μαλακία αύριο-μεθαύριο να σου ζητήσουν κάτι που δε διατίθεσαι να δώσεις και να πρέπει να απολογηθείς;

Ξεκαθάρισε αν ζητάς μια σχέση, αν απλά θες να περνάτε καλά και μέχρι εκεί, ξεκαθάρισε τι παίζει με τους/τις πρώην σου και τι είναι αυτό που θες απ’ αυτόν που ‘χεις τώρα δίπλα σου. Μη φοβάσαι να ανοιχτείς και να πεις ωμά τι ζητάς και ποιος είσαι. Αν γουστάρει ο άλλος κι αν συμφωνεί, θα προχωρήσετε μαζί. Ακόμα όμως κι αν χαλαστεί, θα εκτιμήσει απόλυτα αυτή σου την ειλικρίνεια.

Η αλήθεια πλέον, ειδικά όταν αφορά ερωτικές σχέσεις, φαντάζει έννοια ουτοπική, δύσκολα εκδηλώνεται κι ακόμη πιο δύσκολα κερδίζεται. Το ψέμα, όμως, αργά ή γρήγορα, θα βγει στην επιφάνεια και μαζί του θα αποκαλυφθούν όσα απέφυγες να πεις τότε που σου δόθηκε η ευκαιρία. Από ‘κει κι έπειτα κρίνεσαι ένοχος και θα υποστείς την όποια συνέπεια ακολουθήσει.

Το πιο σημαντικό στην ιστορία του ξεκαθαρίσματος είναι ότι δεν πλημμυρίζεις τον άλλον με τυφλές ελπίδες. Δεν τα λέει τσάμπα ο Θαλασσινός… Δεν τάζεις γάμους, παιδιά, σχέση, αγάπες, έρωτες, όταν πολύ απλά θες απ’ τον άλλον μόνο ένα πήδημα. Τα ξεκαθαρίζεις όλα απ’ την αρχή κι είσαι κύριος/κυρία.

Δες το κι απ’ την άλλη πλευρά του νομίσματος. Είσαι συνειδητοποιημένος για το τι ζητάς απ’ τον απέναντί σου, είτε η επαφή σας είναι φιλική, είτε γκομενική, είτε οτιδήποτε. Όταν τα ‘χεις ξεκάθαρα όλα, τότε, φτάνεις στο επιθυμητό σημείο που θες με αυτόν τον άνθρωπο. Όταν, όμως, είσαι αναποφάσιστος, δεν ξέρεις τι θες και τι ζητάς, απαγορεύεται να κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση. Το δικαίωμα του να παίζεις με τους ανθρώπους, όποτε σου καπνίσει, δε στο ‘χει δώσει κανένας. Δεν μπορείς να ξεκινάς έτσι και να καταλήγεις αλλιώς.

Η εύλογη απορία, βέβαια, είναι: Πώς να ‘ναι κάποιος ξεκάθαρος με τους άλλους, αν δεν είναι πρώτα με τον εαυτό του; Αυτό, όμως, είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Με λίγα λόγια μαλάκες (ανεξαρτήτως φύλου) ανέκαθεν υπήρχαν. Αυτοί μια ζωή έτσι θα ‘ναι, ανασφαλείς, μπερδεμένοι, επιφανειακοί κι υποκριτές. Δύσκολα θα στεριώσουν σε μια σχέση, κι αυτό γιατί δεν πρόκειται να ‘ναι ποτέ ξεκάθαροι με τον απέναντί τους, ούτε με την πάρτη τους και τις επιθυμίες τους. Ναι, θα τους συναντούμε πάντα κάτι τέτοιους, αυτό δεν αλλάζει.

Αυτό, όμως, που πρέπει να μας νοιάζει είναι η δική μας ψυχική γαλήνη. Έτσι, όταν ο τάδε έρθει και σου πει «μα και μου», εσύ θα πεις με ευχαρίστηση: «Α, φίλε μου, εγώ στα ‘χα πει εξαρχής, στα ‘χα ξεκαθαρίσει. Τι ζητάς τώρα;» κι έτσι όμορφα κι ωραία έχεις το πάνω χέρι στο οτιδήποτε. Δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανείς μετά για τη συμπεριφορά σου.

Εσύ αυτά που ‘χες να δώσεις, τα έδωσες. Ξεκάθαρα!

 

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη