Από κάθε σου σχέση κάτι αποκομίζεις. Κάποιες φορές σε πιάνει και θες να σβήσεις ό,τι έζησες εντελώς, όμως είναι άλλα τόσα τα όμορφα που κρατάς ως αναμνήσεις. Κυρίως όμορφες στιγμές σας, αλλά και χαρακτηριστικά του εαυτού σου, που ίσως δεν περίμενες ποτέ να αποκαλυφθούν. Κι άλλωστε, υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να έχεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου, ο οποίος σου προσφέρει στιγμές, σε κάνει να νιώθεις ευτυχία και σου μαθαίνει; Είναι πραγματικά υπέροχο να μαθαίνεις από τις εμπειρίες σου.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα και τις σχέσεις μας προσπαθούμε μόνοι μας να τις φτιάξουμε. Είναι ένας καθημερινός αγώνας και από τις δύο πλευρές, προκειμένου κάτι το οποίο γεννήθηκε από το «τίποτα» να φτάσει στο «πάντα». Για να φτάσει κάτι όμως να γίνει πάντα, εσύ ο ίδιος πρώτα δεν πρέπει να το αφήσεις να χαλάσει και κυρίως να μην αφήσεις τη ρουτίνα να μπει ανάμεσά σας.

Κάνε πράγματα με το ταίρι σου. Πράγματα που θα σας ανανεώσουν. Καλή λύση σε ορισμένες περιπτώσεις είναι να ξεκινήσετε κάποιες κοινές δραστηριότητες. Να βγαίνετε, να γελάτε, να αξιοποιείτε δημιουργικά τον χρόνο σας, όμως πάντα μαζί. Όπως ξέρουμε, βέβαια, οι σχέσεις με κοινά ενδιαφέροντα, συνήθως κρατάνε περισσότερο. Έχετε κάτι να σας απασχολεί από κοινού, έχετε κάτι στο οποίο στοχεύετε από κοινού, κάτι να κοντράρετε ο ένας τον άλλον. Μια ξένη γλώσσα ίσως; Πολύ καλή ιδέα, δε νομίζεις;

Μπορεί να μη σου έχει περάσει καν από το μυαλό και τώρα που το σκέφτεσαι φαίνεται αστείο, όμως φαντάσου το λίγο παραπάνω. Φαντάσου κοινά μαθήματα, κάποιος από τους δύο να δυσκολεύεται και ο άλλος να προσπαθεί να βοηθήσει. Έπειτα σκέψου τα πειράγματα που θα κάνετε ο ένας στον άλλον πάνω σε μια άσκηση γραμματικής. Σκέψου την ώρα του διαβάσματος. Απείρως πιο ευχάριστη από το πιεστικό διάβασμα με τη γκρίνια της μαμάς στο γυμνάσιο. Η ώρα θα περνάει γρηγορότερα και η γνώση θα μεταλαμπαδεύεται πιο εύκολα, αφού θα έχετε περισσότερη όρεξη να μάθετε μία ξένη γλώσσα παρέα, παρά ο καθένας μόνος του.

Ο άνθρωπος από τη φύση του θέλει να είναι αρεστός. Πόσο μάλλον στον άνθρωπό του. Θέλεις να τον εντυπωσιάσεις με την ευκολία που μαθαίνεις, να του αποδείξεις ότι είσαι ικανός, να τον κάνεις να νιώσει περήφανος για σένα. Να τελειώσεις γρηγορότερα την άσκηση από ‘κείνον, αν ξεχάσει κάτι να του θυμίσεις εσύ τη λέξη και εκείνος να ενθουσιαστεί με το πώς μπορεί να τη θυμάσαι απ’ τη μία φορά και μόνο που την άκουσες. Ειδικότερα αν έχετε την τύχη να μένετε στο ίδιο σπίτι, οι ώρες που μπορεί να αφιερώνετε στο να διαβάζετε μαζί θα σας δέσουν περισσότερο.

Έχετε έναν κοινό στόχο. Ανταγωνίζεστε στην ουσία ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός αυτός λειτουργεί θετικά στη σχέση σας, αφού εξελίσσεστε. Αυτό έχει μεγαλύτερο νόημα από το καθετί. Βοηθάει ο ένας τον άλλον ώστε να αποκτήσετε περαιτέρω γνώσεις, να γνωρίσετε νέες κουλτούρες, έναν άλλον πολιτισμό, ο οποίος μπορεί αύριο-μεθαύριο να σας ταιριάζει καλύτερα.

Κανείς δεν ξέρει άλλωστε πού μπορεί να καταλήξει. Και γιατί όχι; Αφού τη μαθαίνετε τη γλώσσα, γιατί δε συνδυάζετε αυτή τη γνώση με ένα ταξίδι στη χώρα που μιλούν αυτή τη γλώσσα που μαθαίνετε; Αυτός ο προορισμός που ονειρευόσασταν και θέλατε να επισκεφτείτε, όμως μέχρι τώρα αμελούσατε, γιατί δεν ξέρατε τη γλώσσα και η συνεννόηση με τους ντόπιους σάς τρόμαζε, τώρα δεν έχετε κάποια δικαιολογία και μπορείτε απλώς να απολαύσετε αυτό το ταξίδι στον αγαπημένο σας προορισμό.

Άλλωστε, το όραμα ενός ταξιδιού και οι διακοπές με τον άνθρωπο που αγαπάς πάντα αποτελούν το καλύτερο κίνητρο!

Συντάκτης: Πέννυ Λουπάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα