paul1173

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναπολεί μία πρώην σχέση; Χωρίζετε, παίρνει ο καθένας το χρόνο του, τον χώρο του, προσπαθεί ή ίσως και να τα καταφέρνει να προχωρήσει, όμως μετά από ένα μεγάλο διάστημα κι ίσως έναν ακόμη χωρισμό, οι στιγμές σας στριφογυρνούν ακόμα στο μυαλό σου. Πιθανότατα, βέβαια, για να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο της επανασύνδεσης, ο χωρισμός σας δε θα ήταν τόσο επώδυνος. Αλλιώς –λογικά πάντα αλλά ποτέ απόλυτα– δε θα σκεφτόσουν να επιστρέψεις σ’ έναν άνθρωπο απ’ τον οποίο πληγώθηκες στο παρελθόν.

Συνειδητοποιείς, λοιπόν, ότι σου λείπει. Είτε εκείνο το πρόσωπο, είτε η καθημερινότητά σας, είτε κάποιες χαζές συνήθειες που είχατε μαζί. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή σου γέρνει στο να τα βρείτε ξανά. Κι αν πέρασε καιρός, τι σημαίνει αυτό; Ίσα-ίσα, μπορεί η απόσταση να λειτούργησε θετικά μεταξύ σας. Άλλωστε, λένε πως χρόνος σε ωριμάζει και σε βοηθά να αντιμετωπίζεις μερικά πράγματα διαφορετικά. Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύει αυτό και για τους δύο σας και γιατί να μην ωφελήσει το «μαζί» σας;

Μετά από πολλή σκέψη κι άπειρες συζητήσεις με την παρέα σου αναλύοντας το αν θα πρέπει να ξαναμπείς σε μια ήδη δοκιμασμένη σχέση, καταλήγεις στο ότι αν δεν προσπαθήσεις ξανά, δε θα μάθεις ποτέ αν άξιζε ή όχι, ενώ θα κλειδώσεις για τα καλά ένα απωθημένο στο μυαλό σου, που θα μεγεθύνει τα συναισθήματα και τις αμφιβολίες.

Στέλνεις, λοιπόν, το πολυπόθητο μήνυμα και κάθεσαι σε αναμμένα κάρβουνα. Τη δική σου θέση την ξέρεις, δεν έχεις υπολογίσει, όμως, τους αστάθμητους παράγοντες. Κι αν δε θέλει ξανά επαφή μαζί σου; Πόσο μάλλον να ξαναπροσπαθήσει σχέση. Τριβελίζεις το κεφάλι σου και ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με ποσότητες καφεΐνης, αλκοόλ, νικοτίνης –σ’ όποια κατάχρηση σε οδηγεί η καψούρα, τέλος πάντων– και περιμένεις απάντηση.

Κι εκείνη η απάντηση έρχεται, αργά ή γρήγορα, κι είναι πιο θετική κι απ’ όσο θα μπορούσες να ελπίσεις. Μάλλον ο καιρός που πέρασε δεν ήταν αρκετός για να σας κάνει να ξεχάσετε. Δοκίμασε την ένταση των συναισθημάτων σας και τώρα είναι έτοιμος να σας δώσει άλλη μια ευκαιρία. Είναι πολλοί εκείνοι που θα μιλήσουν περί ξαναζεσταμένου φαγητού ή για γυαλιά που ραγίζουν και δεν ξανακολλάνε, αλλά υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις εκεί έξω, που μπορούν να το αμφισβητήσουν, καθώς παρ’ όλα τα διαστήματα που πέρασαν χώρια, κατέληξαν μαζί, ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι.

Εννοείται, φυσικά, πως ο καθένας μπορεί να ‘χει τους λόγους του για να ξαναγυρίσει σε μια παλιά σχέση. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιστρέφουν σε κάτι ήδη γνώριμο γι’ αυτούς για να καλύψουν απλώς τη μοναξιά και τις ανασφάλειες τους -ή ίσως και τις πληγές που άφησε κάποιος άλλος. Επιστροφή, λοιπόν, στα σίγουρα! Με τα κίνητρα αυτά, βέβαια, οι πιθανότητες να λειτουργήσει τελικά και να προχωρήσει το μεταξύ τους είναι απειροελάχιστες. Σκέψου να ‘σαι με έναν άνθρωπο, που κάποτε μοιραστήκατε στιγμές κι αγάπη, μόνο για να ξεπεράσεις κάποιον άλλο. Εσύ, δηλαδή, πιστεύεις θα πετύχει;

Υπάρχουν, όμως, κι οι σχέσεις που μπορεί να τελείωσαν για πολλούς και διαφόρους λόγους, για πείσματα ίσως κι εγωισμούς, για αποστάσεις κι αντικειμενικές δυσκολίες, που δεν τους άφησαν πολλά περιθώρια επιλογής για τον χωρισμό, αφήνοντας κάτι ειλικρινές και βαθύ να τους θυμίζει πως ποτέ δεν είναι αργά. Μεγαλώνοντας, αντιμετωπίζεις αλλιώς τις καταστάσεις, η ζωή αλλάζει, το ίδιο κι οι συνθήκες αλλά κι οι άνθρωποι. Κάτι, λοιπόν, που σας ώθησε τότε στον χωρισμό, μπορεί τώρα να ‘χει ξεπεραστεί, να σας φαίνεται από διαχειρίσιμο ως κι αστείο.

Ίσως τώρα να ‘ναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούν ξανά οι ζωές σας. Έχοντας συνειδητοποιήσει ορισμένα πράγματα, έχοντας περάσει ίσως κι από άλλους έρωτες, κι οι δύο, έχετε αποφασίσει πλέον για τον άνθρωπο που θέλετε δίπλα σας κι είστε σίγουροι για την επιλογή σας.

Δεν ανοίγουμε την πορτούλα και μπουκάρει μέσα όποιος να ‘ναι. Ειδικά τα πισωγυρίσματα θέλουν κότσια. Ρισκάρεις και ξέρεις πως μπορεί να μην πετύχει, πως μπορεί να λήξει χειρότερα απ’ την προηγούμενη φορά. Όμως, ρισκάρεις! Και το να ρισκάρεις για κάποιον, ζωντανεύει όλα αυτά που κάποτε σκοτώσατε. Κι όταν η αγάπη ζωντανεύει, πώς να μη σας βγει σε καλό;

 

Συντάκτης: Πέννυ Λουπάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Κάποιοι έρωτες αφήνουν ιστορία!

Και την γράφουν κιόλας, για να θυμούνται πάντα όσα ένιωσαν, όσα μοιράστηκαν, όσα υποσχέθηκαν.