paul550

Πώς θα σου φαινόταν αν μία μέρα τον χρόνο σου δινόταν η ευκαιρία να μην πας στη δουλειά απλά και συμβατικά αλλά φορώντας μια μεγάλη κόκκινη μύτη ενός κλόουν για καλό σκοπό; Περίεργο; Κι όμως, αυτή η μέρα υπάρχει στ’ αλήθεια κι επίσημα ονομάζεται «Ημέρα της Κόκκινης Μύτης» ή αλλιώς “Red Nose Day”.

Κάποιοι ίσως την γνωρίζετε ήδη, άλλοι ίσως να ακούτε πρώτη φορά γι’ αυτήν. H Red Nose Day πρωτοδιοργανώθηκε το 1988 απ’ τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Comic Relief στη Βρετανία. Μια σπουδαία φιλανθρωπική πρωτοβουλία, που μέσω της κωμωδίας και του γέλιου προσπαθεί να μεταδώσει ένα μεγάλο μήνυμα κατά της φτώχειας, με στόχο να σταματήσει επιτέλους η κοινωνική αδικία, κυρίως εις βάρος των παιδιών.

Αγοράζοντας μια κόκκινη μύτη, από συγκεκριμένα σημεία, κάθε χρόνο, βοηθάμε ενεργά, αφού όλα τα χρήματα που συγκεντρώνονται, χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη, δίνοντας έμφαση στην υγεία, την ασφάλεια και τη μόρφωσή τους.

Την επίσημη μέρα, μικροί και μεγάλοι φορούν την κόκκινη μύτη τους χρησιμοποιώντας το γέλιο σαν πρόκληση ώστε να μαζέψουν χρήματα, για να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν, απολαμβάνοντας τη δράση τους με την ψυχή τους. Μια κίνηση ανθρωπιάς που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά, γιατί –όπως γνωρίζουμε– όλοι μαζί μπορούμε πάντα καλύτερα.

Η απήχηση της συγκεκριμένης φιλανθρωπικής κίνησης είναι πλέον παγκόσμια και την καθορισμένη κάθε χρόνο μέρα άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες προμηθεύονται αστείες κόκκινες μύτες στα πιο τρελά και χιουμοριστικά σχέδια. Αξεσουάρ όπως μπλούζες, καπέλα, κωμικές ενδυμασίες, κυκλοφορούν, επίσης, και πωλούνται για τον ίδιο σκοπό σε πολλά μαγαζιά αλλά και στο Internet.

Στη διάδοση της δράσης αυτής έχουν βοηθήσει πολύ διασημότητες απ’ όλους τους χώρους της show biz που εκμεταλλεύονται τη φήμη τους και την απήχησή τους για να παροτρύνουν τον κόσμο να στηρίξει τον σκοπό αυτό. Με τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικό μαραθώνιο και ποστάροντας στους προσωπικούς τους λογαριασμούς φωτογραφίες τους με τις χαρακτηριστικές κόκκινες μύτες παίρνουν ενεργά μέρος στην κίνηση αυτή.

Κάθε χρόνο στο διαδίκτυο κυκλοφορούν άπειρες φωτογραφίες απ’ όλον τον κόσμο με το hashtag  #RedNoseDay σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τα πλήθη. Η μαζική συμμετοχή είναι η απόδειξη πως αν ο κόσμος ενωθεί, μπορεί να καταφέρει πολλά θαυμάσια πράγματα.

Τα ποσά που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο αγγίζουν εξαψήφια νούμερα, ανεβαίνοντας κάθε φορά όλο και περισσότερο, δηλώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αισθητή παρουσία του κόσμου και την πρόθεσή του να συνεισφέρει σ’ αυτό το μεγάλο και ξεχωριστό έργο.

Ζούμε μες στο άγχος και τρέχοντας να προλάβουμε μια απαιτητική ρουτίνα έχουμε ξεχάσει ακόμα και να γελάμε αλλά και ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Η μέρα αυτή υπενθυμίζει πικρές αλήθειες με τον πιο χαρούμενο, θετικό κι αισιόδοξο τρόπο, κάνοντάς μας να γελάσουμε αλλά και να βοηθήσουμε όσους μας χρειάζονται. Τα αληθινά χαμόγελα είναι αυτά που κάνουν τα μάτια να λάμπουν. Και σίγουρα αυτή η μέρα είναι κατάλληλη να θυμίσει σε όσους ξέχασαν έστω και για λίγο πως δεν πρέπει ποτέ να σταματάνε να γελάνε και πως σ’ αυτή τη ζωή ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα.

Αν πιστεύεις κι εσύ πως ένα αληθινό χαμόγελο είναι μεταδοτικό, δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο απ’ το να φορέσεις μια τέτοια κόκκινη μύτη στις  15 Μαρτίου. Κι εδώ που τα λέμε, αν όλοι φορούσαμε μια κόκκινη μύτη κάθε μέρα ίσως αυτός ο κόσμος να ήταν πολύ διαφορετικός.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!