best-books-for-bloggers-as-gifts-1024x683

Τόσο κοντά ποτέ δεν υπήρξαμε σε μια ελευθερία τόσο απτή. Που μας προσφέρεται απλόχερα μέσα από δεκάδες σελίδες που μπορείς να βρεις σε μια βιβλιοθήκη. Ένας χώρος με χιλιάδες βιβλία διάφορων μεγεθών και χρωμάτων. Βιβλίων παλιών που σου αφήνουν γυρνώντας τη κάθε σελίδα τους την ξεχωριστή μυρωδιά τους, γιατί κάθε βιβλίο έχει το δικό του φυσικό άρωμα.

Βιβλία που άλλα είναι νέα και σε καλή κατάσταση κι άλλα παλιά και φθαρμένα, κάνοντας τους ανθρώπους με μεγάλη φαντασία να πλάθουν χιλιάδες ιστορίες για το τι μπορεί να συνέβη σ’ αυτό το βιβλίο, από μία μικρή τσαλάκα που θα συναντήσουν, έως ένα σημάδι κιτρινισμένο και μηδαμινό μέχρι και μια μισό-σκισμένη σελίδα που ίσως αφήνει μια λέξη να εννοηθεί στη φαντασία σου.

Βιβλία κειμήλια. Σ’ αυτόν το χώρο κάθε μέρα συχνάζουν πολλοί άνθρωποι, ανόμοιοι μεταξύ τους, όλων των ηλικιών που ψαχουλεύουν διαφορετικές πτέρυγες ώστε να βρουν αυτό που ψάχνουν με τεράστια προσήλωση αλλά κοινή αγάπη τα βιβλία και φυσικά το διάβασμα. Εκεί μέσα πάντα υπάρχει ησυχία και δεν ακούγεται το παραμικρό πέρα απ’ τους ήχους των σελίδων την ώρα που γυρνάνε κι αν παρατηρήσεις λίγο στα κρυφά, θα βρεις από τον κλασσικό φοιτητή θεολογίας μέχρι εισαγγελείς κι από μαθητές δραματικών σχολών που στέκονται στην ποίηση μέχρι τους πιο ψαγμένους.

Θα συναντήσεις λάτρεις που ψάχνουν από διάσημα αριστουργήματα πρώτες εκδόσεις και θα τους δεις να τις κρατάνε στα χέρια τους λες κι είναι ό, τι πιο πολύτιμο έχουν. Θα βρεις ανθρώπους που σε κάθε σελίδα που θα διαβάζουν είτε γράφοντας μια εργασία, είτε κρατώντας σημειώσεις, είτε απλά για ενημέρωση ή προσωπική τους απόλαυση, να είναι απορροφημένοι κι απόλυτα δοσμένοι σ’ έναν χάρτινο κόσμο που όμως μέσα του κρύβει μια ψυχή, που αν δε δώσεις μια ευκαιρία να διαβάσεις, δε θα το νιώσεις.

Θα βρεις ανθρώπους που τα μάτια τους ακολουθούν γρήγορα τις λέξεις σαν να τρέχουν σε αγώνα δρόμου,  αυτούς που θα κολλήσουν σ’ ένα σημείο και θα το διαβάζουν ξανά και ξανά  κι αυτούς που ενώ θα διαβάζουν το βιβλίο θα σταματάνε και θα αναπολούν στο υπερπέραν. Θα βρεις αυτούς που διαβάζουν και κάνουν εικόνα κάθε λέξη, ζώντας και μπαίνοντας στην υπόθεση του βιβλίου με κάθε τι που θα διαβάσουν και θα ταυτιστούν.

Σπάνιο κι όμορφο στις μέρες μας να βλέπεις ακόμα ανθρώπους να μη θεωρούν ένα βιβλίο κλισέ αλλά σαν τον μεγαλύτερο θησαυρό που υπάρχει. Να λατρεύουν το διάβασμα, γιατί διαβάζοντας διακτινίζονται σ’ έναν άλλο κόσμο, στον κόσμο τους όπου μπορούν να ονειρεύονται και να μη φοβούνται πως θα πέσουν. Έναν δικό τους κόσμο που όλα από εκεί είναι όπως τα θέλουν και πολύ πιο εύκολα.

Αν ανήκεις σ’ αυτούς που δε σου αρέσει το διάβασμα, είσαι πιο πολύ της ταινίας και σε βαραίνει και μόνο η ιδέα και πάλι θα σου πρότεινα να δώσεις μια ευκαιρία σ’ αυτόν τον αλλόκοτο για σένα κόσμο και να χαρίσεις μια ώρα απ’ τη ζωή σου πηγαίνοντας σε μια βιβλιοθήκη και διαλέγοντας ένα βιβλίο που δεν έχεις ξανά διαβάσει.

Κάτσε ήσυχος, απόλαυσέ το και όταν το τελειώσεις σίγουρα κάτι μέσα σου θα είναι διαφορετικό. Κι ακόμη κι’ αν δε σε πείσει το βιβλίο που κράτησες στα χέρια σου, υπάρχουν, να ξέρεις, τόσα και τόσα άλλα που είναι εκεί έτοιμα και περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Κοίταξε λοιπόν τριγύρω σου και σίγουρα η εικόνα που θα δεις και μόνο θα σε πείσει.

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!