7k9a4713-1140x700

Υπάρχει στις σχέσεις μια μικρή εκμετάλλευση; Ποτέ θα πείτε και μάλιστα με στόμφο! Εγώ τον αγαπάω, είναι ο άνθρωπός μου! Μεταξύ μας, θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας. Ας το δούμε συνεπώς από μια άλλη οπτική γωνία. Άλλωστε η λέξη εκμετάλλευση περικλείει αρνητικά στοιχεία και αισθήματα, δηλώνει κάτι κακό, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισοπέδωση της ανθρώπινης οντότητας. Οπότε δε θα ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωσή σας.

Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένα δούναι και λαβείν. Κάτι σου δίνω και κάτι μου δίνεις αλλά όχι με αρνητική έννοια αλλά με την έννοια της συνύπαρξης δύο, στην προκειμένη περίπτωση, ατόμων που αγαπιούνται και που μόνη έννοια τους είναι να είναι καλά ο άνθρωπός τους. Μια σχέση έχει μεγάλες στιγμές πάθους μέσα της, έχει έρωτες και στιγμές που μένουν χαραγμένες στην καρδιά μας. Έχει όμως και μια καθημερινότητα, πράγματα που ακόμα και οι ήρωες των ταινιών, σαν κλείσουν τα φώτα, δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτά.

Γιατί καλό το πάθος αλλά υπάρχουν και μέρες που αυτή η μέση δεν υποφέρεται από τους πόνους! Είναι κάτι μέρες που το σπίτι θέλει σφουγγάρισμα, ξεσκόνισμα, σκούπισμα κι εσείς χρειάζεστε κάποιον να σας βοηθήσει. Ο άνθρωπός μας δεν είναι ο υπερ-ήρωας αλλά ένας απλός καθημερινός χαρακτήρας που βιώνει καλές και κακές στιγμές όπως κι εσείς. Και κάπου ανάμεσα σ’ αυτές θα χρειαστεί να σας βοηθήσει και να τον βοηθήσετε κι εσείς σε κάτι. Όταν είστε μαζί με κάποιον είναι σαν να είστε μαζί με ένα σύντροφο, όχι απλά ερωτικό, αλλά ένα σύντροφο που από κοινού έχετε αποφασίσει να έχετε κοινή πορεία και που η ανταλλαγή είναι κυρίαρχο στοιχείο της διαδρομής σας.

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο πεζό κομμάτι της καθημερινότητας. Ξέρετε, τότε που η σκολίωση που έχετε στην σπονδυλική στήλη σας κάνει να μην στέκεστε και καταφεύγετε στον καλό σας ή την καλή σας προκειμένου να σας τρίψει απαλύνοντας λίγο αυτό που βιώνετε έντονα. Εσείς θα ζητήσετε και θα πάρετε αυτό κι εκείνος μπορεί να ζητήσει και να πάρει μια σωματική επαφή γρήγορη χωρίς πολλά-πολλά, μια ανάγκη να εκδηλωθεί το πάθος εκείνης της στιγμής. Πάντα σ’ ένα δεσμό υπάρχουν αυτές οι ανταλλαγές και οι κοινές αποφάσεις καθότι ό,τι και να ζητηθεί από τον ένα ή τον άλλο θα πραγματοποιηθεί κατόπιν κοινής απόφασης.

Τι ωραίο που είναι να ονειρεύεστε το άτομο που θα σας ταξιδέψει σε μεγάλα πράγματα, με πολλή καλή οικονομική κατάσταση και μεγάλο κοινωνικό κύκλο. Μισό λεπτό να ξεφουσκώσουμε το μπαλόνι, τέλεια! Πείτε ότι αυτός ο πρωταγωνιστής ξυπνάει το πρωί κι από την κούραση σπάει το κεφάλι του και θέλει μια αγκαλιά, πάει, χάθηκε τ’ όνειρο δηλαδή; Μα εσείς δε θέλετε τότε μια φυσιολογική καθημερινότητα αλλά παραμύθια και τα παραμύθια αν δεν τα προσαρμόζεις στις εκάστοτε συνθήκες μπορεί να έχουν κακό τέλος.

Η κάθε μέρα περιέχει δουλειά έξω από το σπίτι, δουλειές στο σπίτι αλλά κι ανάγκη να μας βοηθήσουν, να μας δώσουν ένα χέρι πολύτιμο για να τελειώσουμε ίσως γρηγορότερα με αγγαρείες που μας πνίγουν. Κάνοντας επομένως κάθε φορά και ανά περίσταση μια συμφωνία, καταφέρνουμε και να γίνονται όσα πρέπει να γίνουν αλλά μαθαίνουμε και οι δύο κάτι πολύ σημαντικό. Τη συνεργασία σε μια σχέση. Συνεργάζεστε σε κάτι με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο χρόνο για να κάνει ο καθένας αυτά που αγαπάει κι εν συνεχεία να περνάτε και χρόνο μαζί.

Άρα ας ξαναπάμε από την αρχή κι ας ξαναδούμε τι είναι τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα πράγματα που μπορεί να ζητάμε, είναι εκμετάλλευση ή πράγματα που κάνουν τη ζωή μας, είτε κοινωνική, είτε ερωτική, είτε ατομική, λίγο καλύτερη; Γιατί αν βγει απρόσμενα το πάθος κι εκφραστεί χωρίς σχέδιο και πολλά λόγια τότε μπορεί να φουντώσει περισσότερο το αίσθημα ανάμεσά μας. Αν μας τρίψει την πλάτη που πονάει τότε μπορεί να απαλύνει ο πόνος κι ένα χαμόγελο ανακούφισης να εμφανιστεί στο πρόσωπό μας. Κι αν βοηθήσει ο ένας τον άλλον στις καθημερινές δουλειές τότε θα έχουμε πιο πολύ χρόνο να αφιερώσουμε στη σχέση μας. Καθόλου άσχημα, δεν βρίσκετε;

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!