Οι ανθρώπινες σχέσεις μόνο εύκολες δεν είναι, ενώ το να μπεις στη διαδικασία να καταλάβεις τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, μερικές φορές σε φέρνει αντιμέτωπο με όσα φοβάσαι να παραδεχτείς. Προβλήματα υπάρχουν σε καθημερινή βάση και συχνά το δύσκολο δεν είναι μόνο η αντιμετώπισή τους αλλά και το τι θα σου αφήσουν όταν καταφέρεις να τα βάλεις σε τάξη. Σε μια εποχή που όλοι τρέχουν να προλάβουν τις εξελίξεις, η οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού πυρήνα -πόσο μάλλον του ελληνικού που την θεωρεί και πρότυπο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι γονείς δεν είναι όπως ήταν και το κλίμα στο σπίτι είναι τεταμένο;

Το να χωρίσουν δυο άνθρωποι επειδή στην πορεία κατάλαβαν πως δεν τα βρίσκουν δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Όμως όταν υπάρχουν στη μέση παιδιά οφείλουν οι γονείς να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα κι όχι να τα βάζουν στη μέση περιμένοντας να κάνουν τον δικαστή. Όταν λαμβάνει χώρα έναν καβγάς μπροστά στο παιδί ή πίσω από την πόρτα την ώρα που νομίζουμε πως κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο, στο μυαλό του παιδιού εντυπώνεται η πεποίθηση πως έτσι είναι οι ανθρώπινες και σχέσεις και πως «όλα καλά, απλώς η μαμά και ο μπαμπάς πάλι μαλώνουν». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενώ θέλουμε να είναι ήρεμο το παιδί και να νιώθει ασφάλεια στο οικογενειακό περιβάλλον, του δημιουργούμε ανάμεικτα συναισθήματα.

Μπορεί για σας λίγη σημασία να έχει τι θα πείτε την ώρα που ‘χει φουντώσει ο καβγάς κι έχουν ανάψει τα αίματα, όμως το παιδί θυμάται. Οι λέξεις που θα ξεστομίσετε μπορεί να αποτυπωθούν στο μυαλό του για πάντα. Όταν η κατάσταση παίρνει διαστάσεις διαζυγίου το πιο σημαντικό είναι η αποδοχή του συμβάντος κι η ομαλή μετάβαση του παιδιού στην νέα καθημερινότητα. Στο «διαζύγιο», τον χωρισμό του ζευγαριού συνήθως συνοδεύει η αποχώρηση του ενός από το σπίτι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί πολλές φορές να νιώθει πως χάνει τον έναν από τους δύο γονείς, πως φεύγοντας αφήνει και το ίδιο.

Οι σταδιακές αλλαγές, όπως το να παραμείνει το παιδί το πρώτο διάστημα στο περιβάλλον που του είναι οικείο, μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή προσαρμογή. Τα πράγματα που το παιδί έχει συνδέσει συναισθηματικά με κάποιον απ’ τους δύο γονείς καλό θα ήταν να μείνουν ως έχουν. Φωτογραφίες, η αγαπημένη πολυθρόνα του μπαμπά, το μπουκαλάκι με το άρωμα που φορά κάθε μέρα η μαμά. Όλα έχουν τον σκοπό τους και τον τρόπο να δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας, καθώς το παιδί ναι μεν νιώθει πως οι γονείς του χωρίζουν, αλλά καταλαβαίνει πως δεν παύουν να το αγαπούν, να το νοιάζονται, να είναι κοντά του. Τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τρομακτικές ανασφάλειες μετά από ένα διαζύγιο, νιώθουν συχνά χαμένα και βιώνουν αίσθημα εγκατάλειψης. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν!

Το κομμάτι στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι οι σκέψεις του παιδιού. Συχνά τα παιδιά νιώθουν ότι πηγή των προβλημάτων των γονιών  είναι τα ίδια, γι’ αυτό και διακατέχονται από ενοχές. Ακόμη κι όταν τελικά αποφασιστεί ένα διαζύγιο, το μήνυμα που πρέπει να περάσουν οι γονείς στα παιδιά είναι ότι συνεχίζει να υπάρχει σεβασμός και αγάπη μεταξύ τους και πως δεν παύουν να είναι δίπλα τους. Το να αφήσετε το παιδί να μιλήσει ανοιχτά για όσα νιώθει δείχνοντάς του πως θέλετε να το ακούσετε είναι πολύ σημαντικό. Τα ανάμεικτα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε παρέα. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί στο παιδί η δυνατότητα να βλέπει όσο συχνά θέλει τον γονιό που δεν έχει καθημερινά κοντά του. Όταν οι γονείς δυσκολεύονται να χειριστούν τη νέα κατάσταση που προκύπτει με το διαζύγιο είναι σημαντικό να ζητούν τη βοήθεια ειδικού, ώστε να εξομαλύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να ανακοινώσουν με κατάλληλο τρόπο την απόφασή τους στα παιδιά τους. Σημαντικό είναι να αποτρέψουμε την πιθανότητα να κλειστεί το παιδί στον εαυτό του, να απομονωθεί, να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης.

Χρειάζεται υπομονή για τους πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής. Απ’ τη στιγμή που δυο άνθρωποι αποφασίζουν πως δεν τα βρίσκουν πια είναι δικαίωμά τους κι επιλογή τους να μη συνεχίσουν μαζί, ακόμα κι αν έχουν παιδιά. Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάνε πως αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή για τα παιδιά, γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθήσουν να εστιάσουν στο πώς η δική τους απόφαση θα επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο τη ζωή των παιδιών τους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.