Επιστήμη, έρευνα, εξέλιξη και πρόοδος. Πράγματα που πολλές φορές, όλα μαζί δε γίνονται! Στη διάρκεια της ιστορίας έχει γίνει φανερό πια, πως με οτιδήποτε καταπιάνεται ο άνθρωπος είτε θα υπάρχει κέρδος μόνο για τον ίδιο, είτε θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους. Εμείς θα αναφερθούμε σε 4 μεγάλα πειράματα, που ενώ ξεκίνησαν με ενθουσιασμό για το τι θα ανακαλύψουν, τελικά κατέληξαν απάνθρωπα και καταστροφικά.

 

1)«Project 4.1»

Με κωδικό όνομα «Project 4.1» σχεδιάστηκε μια ιατρική δοκιμασία από τις αρχές των ΗΠΑ για όσους κατοίκους των νησιών Marshall  είχαν εκτεθεί σε μεγάλες δόσεις ραδιενέργειας από την πυρηνική δοκιμή Castle Bravo της 1ης Μαρτίου 1954. Κάποιοι θεώρησαν εσκεμμένη την ενέργεια, άλλοι απλά έναν λάθος υπολογισμό. Την πρώτη δεκαετία του πειράματος δεν υπήρχαν φανερά αποτελέσματα στα δείγματα. Στις επόμενες δεκαετίες ωστόσο, οι επιπτώσεις ήταν φανερές. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο πιο αισθητές γινόταν οι αλλαγές. Σε φύση, κλίμα, ζώα, ανθρωπότητα. Μέχρι το 1974, το 1/3 των παιδιών είχε εμφανίσει νεοπλασματικές ασθένειες. Για πολλά χρόνια υπήρχαν αναφορές για αποβολές και μειωμένο αριθμό ανάπτυξης του πληθυσμού. Τα παιδιά που κατάφεραν να γεννηθούν παρουσίασαν αναπτυξιακές δυσκολίες. Η κυβέρνηση απέφευγε να δηλώσει πως γνώριζε ήδη τις τραγικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για την υγεία του πληθυσμού που είχε εκτεθεί στην πυρηνική λαίλαπα. Όσο για το ίδιο το πείραμα, μπορεί να βοήθησε στην κατανόηση των επιπλοκών της υγείας των θυμάτων του πυρηνικού ολέθρου, θεωρήθηκε όμως ότι όσοι συμμετείχαν δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα είδος πειραματόζωου και ινδικών χοιριδίων σε πυρηνικό πείραμα.

 

2) «MK-Ultra Project»

Η.Π.Α και CSI συνεργάστηκαν για τη δημιουργία  ενός  προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε πειράματα σε πλήθος ατόμων. Το κύριο στοιχείο της ενέργειας αυτής, ήταν η πλήρης άγνοια της διεξαγωγής. Ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν μπορούσε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος του ανθρώπινου νου, ένα είδος «πλύσης εγκεφάλου». Σε αυτό συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αναφορές ακόμη και για πρώην ναζί, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, αλλά όλα αυτά με τις πόρτες κλειστές και τα στόματα ραμμένα απ’ όλους. Για περίπου 20 χρόνια δεκάδες άνθρωποι έγιναν, οι περισσότεροι εν αγνοία τους, πειραματόζωα. Πιο γνωστή από αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η κρυφή χορήγηση ναρκωτικών, ειδικά LSD. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν η ύπνωση, η αισθητική στέρηση, η απομόνωση, η λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και διάφορες μορφές βασανιστηρίων. Ουσιαστικά το πρόγραμμα MK-Ultra ήταν η ομπρέλα για δεκάδες άλλα προγράμματα που εστίαζαν στο πώς να ελέγχουν το ανθρώπινο μυαλό. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι το εγχείρημα σταμάτησε γύρω στο 1973, καθώς τα αποτελέσματα που είχαν στα χέρια τους οι επιστήμονες δεν ήταν σημαντικά και δεν μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν στο πλαίσιο της «ατομικής βόμβας» και του ψυχρού πολέμου. Ταυτοχρόνως με τα πειράματα πάνω σε ανθρώπους, υπήρχαν αντίστοιχες ενέργειες και σε ζώα. Αρχικά, τοποθετούσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο αρουραίων και , ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν από μακριά τη συμπεριφορά τους. Μόλις τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα, προχώρησαν στις δοκιμές σε σκυλιά. Τα υπέβαλλαν σε ηλεκτροσόκ που τις περισσότερες φορές ήταν μοιραία για τα ζώα.

 

3) «Unit 731»

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εγκλήματα πολέμου σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ένα πείραμα βιολογικού και χημικού πολέμου, όπου ο Ιαπωνικός στρατός χρησιμοποιούσε αιχμαλώτους, ως αντικείμενα του πειράματός του. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μονάδα 731 πραγματοποίησε φρικτά πειράματα σε ανθρώπους, σε αμέτρητους αιχμαλώτους και χωρικούς στη βορειοανατολική Κίνα. Περιλάμβανε την αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς οργανισμούς και ακρωτηριασμούς, ώστε να γίνει μελέτη για την απώλεια αίματος, τις δοκιμές όπλων καθώς και για βιολογικές πολεμικές επιχειρήσεις. Ένα παράδειγμα των απάνθρωπων ενεργειών τους ήταν η μελέτη για την εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Οι γιατροί της Μονάδας 731 «αναγκάστηκαν» να βιάσουν και να μολύνουν γυναίκες κρατούμενες. Ορισμένες γυναίκες καταδικάστηκαν με βίαιο τρόπο να μελετηθούν για την εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη μετάδοση του εμβρύου. Όπως επίσης τα έμβρυα και τα νεογνά ήταν επίσης υποκείμενα δοκιμής. Παρά τα απεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι κύριοι εγκέφαλοι πίσω από τη Μονάδα 731 δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ούτε καν αντιμετωπίστηκαν με δίκη!

 

4) «Ναζιστικά πειράματα»

Τα περιβόητα ναζιστικά πειράματα, ήταν κυρίως ιατρικά πειράματα σε θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης του χιτλερικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Άουσβιτς, επιλεγμένοι τρόφιμοι υποβάλλονταν σε πειράματα με σκοπό να αποκτηθεί γνώση που θα βοηθούσε το ναζιστικό στρατιωτικό προσωπικό να ανταποκρίνεται καλύτερα σε συνθήκες μάχης ή θα αποδείκνυε τη ρατσιστική ιδεολογία. Τότε ήταν που εγκαινιάστηκαν τα διαβόητα πειράματα σε δίδυμα αδελφάκια, για να φανούν οι ομοιότητες και οι διαφορές στη γενετική και την ευγονική των παιδιών. Η κτηνωδία αυτή οδήγησε στο να επιβιώσουν μόνο 200 από τα 3.000 παιδιά από τις φρικαλεότητες των ερευνών. Επίσης, από το 1942 έως το 1943 οι Ναζί ερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της σουλφοναμίδης, ενός συνθετικού μικροβιακού παράγοντα. Τραυμάτιζαν τα θύματά τους και τα μόλυναν κατόπιν με βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο τέτανος, αλλά και κομμάτια γυαλιών, χορηγώντας ταυτόχρονα σουλφοναμίδη και άλλες ουσίες για να καθοριστεί η αποδοτικότητά τους ως θεραπευτικά μέσα.

 

Μέσα σε όλη αυτή την παράνοια της ανθρωπότητας, πέρα από ανθρώπινες ζωές και εκατοντάδες ζώα που χάθηκαν, καταστράφηκαν και αλλοιώθηκαν πολλές φυσικές και βιολογικές υπάρξεις. Έφτασαν σε σημείο να μεταλλάσσονται στο πέρασμα του χρόνου, από τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων μέχρι και την αντοχή των ιών στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οι θηριωδίες και οι αμέτρητες ιστορίες ξεχνιούνται και χάνονται στο πέρασμα του χρόνου. Παραμένουν απλές ιστορίες ή κινηματογραφικές αναπαραστάσεις. Φευγαλέες σκιές ξεχασμένες που αποδίδονται στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο άλλες. Πώς όμως μπορεί να ξεχάσει και να θάψει ο ανθρώπινος νους την ανείπωτη φρίκη και τη βάρβαρη κτηνωδία της πρακτικής των ανθρώπινων πειραμάτων; Ας γίνει η ιστορία και η αναπαράσταση των δραματικών σκηνών, μάθημα για το μέλλον, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα! Να μην αφήσουμε περιθώρια αμφιβολίας για την κτηνωδία και την απανθρωπιά αυτών των πρακτικών.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου