Έλξη, βραδιές πάθους κι αμείωτου ενδιαφέροντος, συζητήσεις, ένα κουβάρι συναισθημάτων κι ερωτικού παιχνιδιού. Όλα καλά ως εδώ! Κουτσά στραβά όλοι αναγνωρίζουμε πώς εμβαθύνουμε ερωτικά με το ταίρι μας. Αυτό που οι περισσότεροι αγνοούμε, είναι πως για να αντλήσεις ικανοποίηση δεν αρκεί να ενδώσεις απλώς. Πρέπει να βάζεις και το μυαλό σου να δουλεύει. Βεβαίως και το ερωτικό κομμάτι έχει δικό του οδηγό. Με πυξίδα το μυαλό κι έναν καλό φίλο που βρίσκεται ανάμεσα στα αυτιά. Δε λένε άλλωστε πως «εκείνος που μιλάει, σπέρνει, εκείνος που ακούει, συλλέγει τους καρπούς.»;

Πιθανόν θα έχει τύχει να ακούσεις για τη νοημοσύνη του έρωτα. Ο καθένας το ερμηνεύει όπως του ταιριάζει, γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και διαφορετικούς τύπους προσέγγισης στο κρεβάτι, που σε γενικές γραμμές δεν είναι καθόλου κακό, μάλλον αρκετά συναρπαστικό ως προς το τι θα ακολουθήσει.

Ας αρχίσουμε από την επιστημονική άποψη. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια σειρά από ικανότητες και χαρακτηριστικά που σε κάνουν καλύτερο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Το γνωστό πλέον σε όλους μας EQ το οποίο τροφοδότησε την εμβάθυνση των έντονων σωματικών κι εγκεφαλικών ορμών του ανθρώπου. Η επιστήμη κατέληξε σε ένα είδος εξυπνάδας αρκετά διεγερτικό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «κλειδί» για καλύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις. Πρόκειται για το ερωτικό IQ που πυροδότησε ακόμα περισσότερες έρευνες για τον συσχετισμό της νοημοσύνης και του ερωτικού τομέα. Διαπιστώθηκε πως άνθρωποι που έχουν καλή ερωτική υγεία διαθέτουν πιο κοφτερό μυαλό και γενικά αποδίδουν καλύτερα στην καθημερινότητα.

 

 

Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρεις συνειδητά να αποκτήσεις καλύτερο συναισθηματικό επίπεδο, άρα και διέγερση του εγκεφάλου, έχοντας επιτυχίες μετέπειτα σε όλους τους τομείς. Ξεκινάς με το πιο απλό. Να αποδεχθείς πως κανένα μυαλό δεν είναι αδειανό από σκέψεις ερωτισμού. Το ανάλογο IQ διαμορφώνει και τις ανάλογες συμπεριφορές. Μήπως τώρα σου κινήσαμε λίγο ακόμη την περιέργεια;

Φαντάσου να έρθει η στιγμή να προχωρήσεις στα ενδότερα. Πρωταρχικός στόχος σου και σ’ αυτό το κομμάτι είναι να είναι πάντα η καλή επικοινωνία και να είσαι ανοιχτός στις νέες εμπειρίες. Διάβασε τα μάτια του συντρόφου σου, θα σου φανερώσουν πολλά. Ψάξε στα παιχνίδια του λόγου του για τυχόν ανοιχτά παραθυράκια να τρυπώσεις και να μπορέσεις να κάνεις πιο εύκολη την επαφή σας. Επινόησε ή βάλε καινούργια πράγματα στην ερωτική σου ζωή κάνοντάς την κάθε φορά πιο ενδιαφέρουσα. Θέλεις πιο πολύ foreplay; Διαφορετικές στάσεις; Ριψοκίνδυνες συναντήσεις υπό το «βλέμμα άλλων»; Δεν έχεις παρά να το τολμήσεις και να το χαρείς, γιατί τότε, όχι μόνο θα έχεις κατορθώσει να ικανοποιηθείς, αλλά θα έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου κι όσα σας δένουν με το ταίρι σου.

Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ερωτικό μας IQ, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι σίγουρα η ερωτική μας ζωή και βέβαια η σχέση μας. Υπάρχουν και μερικά πρακτικά βήματα αν κι αυτονόητα αλλά όχι δεδομένα, που θα σε κάνουν να ανεβάσεις το εν λόγω IQ μερικές μονάδες παραπάνω. Οι συχνές ερωτικές επαφές φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, επομένως και της επιθυμίας. Η αφή είναι η πιο σημαντική αίσθηση, όταν πρόκειται για την αύξηση του ερωτικού IQ. Άλλωστε, μέσω των αγγιγμάτων και της αφής μπορούν να μεταδοθούν πολλά μηνύματα και να διατηρηθεί η καλή συναισθηματική επαφή. Τέλος, προσπαθήστε να ξαπλώσετε μαζί στο κρεβάτι και να παραδοθείτε στα φιλιά, χωρίς να κάνετε οτιδήποτε άλλο. Με τον τρόπο αυτό, θα θυμηθείτε πόση αξία είχε η στιγμή που πρωτογνωριστήκατε κι αρχίσατε να δένεστε ο ένας με τον άλλον!

Αν είναι κάτι που μαθαίνουμε καθημερινά στη ζωή και μας εκπλήσσει, σίγουρα θα λέγαμε πως είναι το άγνωστο. Το άγνωστο συναίσθημα, το πιο ξαφνικό και δυνατό, που χωρίς εκείνο δύσκολα θα χτίζαμε ανθρώπινες σχέσεις. Χωρίς αυτό δε θα ξέραμε τι πάει να πει έρωτας και πάθος.

 

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου