Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια άποψη για τη γονεϊκότητα -τη μητρότητα ή την πατρότητα- πριν έρθει στον κόσμο μας ένα παιδί. Η άποψη αυτή συχνά γεννιέται απ’ την αντίδραση ενός παιδιού που δεν του κάνουν το χατίρι στο σούπερ μάρκετ. Έχουμε σχηματίσει γνώμη  για τα παιδιά εκείνα που ξεχνιούνται μπροστά σε μια οθόνη για να μπορέσουν να πιούν έναν καφέ οι γονείς τους κι λέμε τι πιστεύουμε όταν το φιλαράκι νιώθει υπερβολικά κουρασμένο και δεν έχει χρόνο για μια βόλτα, μιας και τρέχει συνέχεια για να προλάβει τις δραστηριότητες των παιδιών του και δεν έχει καθόλου χρόνο για τον εαυτό του.

Όμως τα όσα πιστεύουμε πριν αποκτήσουμε παιδί με το πώς έχουν τα πράγματα στην πραγματικότητα, διαφέρουν σημαντικά και σ’ αυτό φταίει κυρίως η άγνοια για το πώς είναι η ζωή με παιδί στο σπίτι. Όποια κι αν ήταν η ως τώρα γνώμη σου, όταν έρχεται στον κόσμο σου ένα παιδί, σου είναι δύσκολο να θυμηθείς τι έκανες χωρίς τη γλυκιά τρέλα της γονεϊκότητας να κατατρώει κάθε σου κίνηση μέσα στη μέρα.

Όταν γίνεις γονιός, μπορεί ακόμα και να βρεθείς να κάνεις πράγματα που είχες ορκιστεί πως δε θα έκανες ποτέ. Κι έτσι προσγειώνεσαι απότομα σε μια νέα πραγματικότητα και βλέπεις πως η γονεϊκότητα δεν είναι επιστήμη και φυσικά δεν υπάρχει κανένα μυστικό εγχειρίδιο σχετικό με την ανατροφή. Γι’ αυτό, λοιπόν, κι εμείς, ερχόμαστε να σου θυμίσουμε εκείνα τα ψέματα που πίστευες προτού αποκτήσεις παιδί.

 

1. «Θα κοιμάμαι όταν το μωρό κοιμάται»

Τώρα καταλαβαίνεις τι πάει να πει μαύρος κύκλος και φυσικά τι εννοούσαν όταν σου έλεγαν «κοιμήσου τώρα του μπορείς» . Κι αν η ιδέα του ύπνου ακούγεται εξαιρετική, πρέπει πρώτα να κοιμηθεί το παιδί, έπειτα ν’ αλλάξεις ένα ρούχο, να πλένεις ένα ρούχο, να μαζέψεις μερικά παιχνίδια, να κάνεις ένα φαγητό, να κάνεις ένα μπάνιο, να πεις μια κουβέντα με τον άνθρωπό σου. Κι εκεί που το βλέφαρο πάει να κλείσει, να σου μια φωνή απ’ το βάθος που ηχεί στ’ αφτιά σου και σε ξεσηκώνει. Κι έτσι καταλαβαίνεις πως αυτό που είχες στο μυαλό σου δεν ισοδυναμεί με την πραγματικότητα, μιας και δε γίνεται να σηκώνεις απλώς τα πόδια και να κοιμάσαι πέντε λεπτά στον καναπέ όταν σε περιμένουν κι άλλα πράγματα.

 

2. «Το δικό μου το παιδί δε θα περνάει χρόνο στη μικρή οθόνη»

Πόσο αστείο ακούγεται αυτό… Το είπες και τώρα νιώθεις σαν να αναιρείς τις ίδιες σου τις πεποιθήσεις και σαν να έχεις κάνει κάπου λάθος. Όμως μερικές φορές χρειάζεσαι όντως ένα διάλλειμα. Χρειάζεσαι μια κούπα ζεστό καφέ ή ένα γεύμα χωρίς να σου κόβουν την μπουκιά στη μέση. Άλλωστε, η τεχνολογία μπορεί να γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσο διασκέδασης, ειδικά όταν προσφέρεται με μέτρο, ενώ μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια λύση όταν έχετε μπροστά σας κάποιο ταξίδι και πρέπει να σκαρφιστείς κάποιο τρόπο να απασχοληθεί το παιδί.

 

 

3. «Πάντα υπάρχει χρόνος για τον εαυτό μας, αρκεί να θέλουμε»

Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Σκέψου πόσο χρόνο πέρασες στην ενήλική ζωή να ισχυρίζεσαι πως δεν πρόλαβες, πως χρειάζεσαι μια προθεσμία ακόμα, πως θα ήθελες να αυξηθούν κατά λίγο οι ώρες κάθε μέρας, αλλά και πόσο χρόνο έχεις από τότε που ήρθε στη ζωή σου το παιδί. Πολλοί υποθέτουν -πριν κάνουν παιδιά- ότι το παιδί μπορεί να ενταχθεί αυτόματα στη ζωή και στο πρόγραμμα του γονιού. Κι αν φαίνεται απλό, στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί; Γιατί το πρόγραμμα του παιδιού προέχει. Το μυστικό είναι βρεθεί η χρυσή τομή και να ‘σαι συνεπής στους χρόνους σου για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις τη ζωή όπως έρχεται.

 

4. «Δε γίνεται ν’ αγαπήσω κανέναν πιο πολύ απ’ τον εαυτό μου»

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ψέμα απ’ όλα. Γιατί έρχεται εκείνη η μέρα που ένα βλέμμα κι ένα χαμόγελο είναι ικανά ν’ ανατρέψουν όλα εκείνα πάνω στα οποία δόμησες τη ζωή σου και αφορούσαν μονάχα εσένα. Η γονεϊκότητα μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε όλα εκείνα που μέχρι τώρα νόμιζες ότι ήξερες. Γιατί την ανιδιοτελή αγάπη που πίστευες πως είχες γνωρίσει, πιθανότατα να μην την είχες βρει μέχρι τη στιγμή που ήρθε ένα παιδί στη ζωή σου.

 

5. «Τα παιχνίδια και τα πράγματα θα ‘ναι σε τάξη»

Πριν αποκτήσεις παιδί ήσουν σίγουρος ότι θα έβρισκες τον τρόπο να ‘χεις το σπίτι και τον χώρο τακτοποιημένο και τα πάντα στη θέση τους σ’ ένα καθορισμένο σημείο, χωρίς να διαταράσσεται η αισθητική και η τάξη του σπιτιού. Όμως η ιστορία σού απέδειξε ότι αυτό είναι ένα θλιβερό ψέμα. Κι έτσι ανακάλυψες ότι ένα παιδί είναι ικανό να διεισδύσει σε κάθε γωνιά του σπιτιού πριν προλάβεις να πάρεις ανάσα και πολλές φορές το να συμμαζέψεις είναι το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει.

 

Κι αν η ζωή πριν τα παιδιά σού δίνει τη δυνατότητα ν’ απολαύσεις την ηρεμία και τη γλυκιά άγνοια του να μην ξέρεις τι θ’ ακολουθήσει, μόλις ένα παιδί μπει στην καθημερινότητά σου, όλα τα ψέματα που ήσουν σίγουρος ότι ήταν αληθινά αποτελούν παρελθόν. Κι όμως τώρα ξεκινάει μια ακόμα πιο όμορφη περίοδος που σου υπόσχεται πολλές εκπλήξεις, αγάπη και όμορφες στιγμές…

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.