Καλό μήνα είπαμε; Δεν είπαμε! Άντε, καλό μας καλοκαίρι –άμα φυσικά το επιτρέψει ο καιρός. Εμείς είμαστε εδώ για να σου φέρουμε όλες τις καλές ειδήσεις που ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν στην αντίληψή σου, για να την παλέψεις και αυτή τη Δευτέρα.

 

1. Γεννήθηκε στη φυλακή και έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ

Τελικά, δεν έχει καμία σημασία από πού ξεκινάς, αλλά πόσο αφοσιωμένος είσαι στον σκοπό σου και στα όνειρά σου. Αυτό απέδειξε περίτρανα η Aurora Sky Castner απ’ το Τέξας που γεννήθηκε στη φυλακή αλλά κατάφερε ν’ ανοίξει τις πόρτες του Χάρβαρντ. Εν συντομία -για την ιστορία- η μητέρα της βρισκόταν στη φυλακή όταν τη γέννησε. Αυτό έπαιξε κανένα ρόλο στη ζωή της, αφού από νεογέννητο βρέθηκε στην αγκαλιά του πατέρα της. Αυτή ήταν και η αρχή για να βάλει το μεγάλο στοίχημα και παρ’ όλη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, έλαβε πλήρη υποτροφία και ξεκίνησε τη φοίτηση.

 

2. 12 χρόνος τελειώνει το Πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία

Κι αν οι περισσότεροι σκεφτόμαστε πως το ένα πτυχίο είναι ήδη μεγάλος πονοκέφαλος, έρχεται ένας 12χρόνος να μας βάλει τα γυαλιά ή να μας δώσει ένα κίνητρο εν όψει εξεταστικής. Το 12χρονο αγόρι δεν έχει μπει καν στην εφηβεία και μετράει ήδη 5 πτυχία, πράγμα που κάνει την περίπτωσή μας να φαίνεται ακόμα χειρότερη. Δε μας κολακεύει ιδιαίτερα το γεγονός ότι παλεύουμε για ένα πτυχίο στα 20s μας, την ίδια ώρα που ένα legit παιδί έχει 5 από αυτά και στοχεύει στο επόμενο επίτευγμά του: να πάρει άδεια πιλότου στα 16. Αν ο εγωισμός μας δεν μπει μπροστά ούτε μετά από αυτό, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ο Clovis είναι φιλοπερίεργος, ώριμος, συνεπής, πειθαρχημένος και παιδί με κίνητρο που δε σταματάει στιγμή να θέτει στόχους.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με 4k ταπετσαρία, manhattan, Άνθρωποι Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

3. Απίθανος παιδοχειρουργός συνοδεύει τους ασθενείς του στο χειρουργείο για να μη φοβούνται

Τo όνομά του είναι Hesham Abdelkader, δουλεύει ως χειρουργός στην Αίγυπτο, τον φωνάζουν «Super H» και αποστολή του είναι να κάνει τα παιδιά να μη φοβούνται τον γιατρό! Και φυσικά το καταφέρνει. Με μια σειρά από βιντεάκια στο Instagram, προσπαθεί να διώξει την πεποίθηση ότι οι γιατροί και τα νοσοκομεία είναι κάτι τρομακτικό. Το «Super H» έχει γίνει επίσης σειρά κινουμένων σχεδίων στα social media για να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν τη σημασία της ιατρικής επιστήμης

 

4. Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά

Λάμπει η Ελλάδα με τον ήλιο στην αγκαλιά της κι έτσι καταφέρνει με επιτυχία να αξιοποιεί κάθε ακτίνα του. Δεύτερη στον κόσμο -μετά την Ισπανία- ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά έρχεται η χώρα μας σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

 

5. Ρεκόρ αναγνώσεων από μαθητές του δήμου Καλαμαριάς

Ρεκόρ αναγνώσεων σημείωσαν οι μαθητές του δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες» για τη σχολική περίοδο 2022 – 2023. Αναλυτικότερα, στους «Βιβλιοσκώληκες» τη φετινή χρονιά πήραν μέρος 1.150 παιδιά, από 142 τάξεις, από 41 σχολικά συγκροτήματα της Καλαμαριάς, που διάβασαν συνολικά 19.920 βιβλία. Το πιο ιδιαίτερο όμως είναι ότι από τα 22 νηπιαγωγεία που συμμετείχαν, 350 μικροί μαθητές διάβασαν 8.300 βιβλία σε διάστημα μόλις τριών μηνών.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με ανοίγω, βιβλίο, γεγονότα Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

6. Ακούει στο όνομα Μαργαρίτα και υποστηρίζει παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Έχει φτιαχτεί στα παστέλ χρώματα του σιέλ και του μοβ. Έχει πέταλα, μαλακά σαν μαξιλάρι, κι ένα «προσωπάκι» άλλοτε χαμογελαστό κι άλλοτε σοβαρό. Η έκφρασή της εξαρτάται από τα συναισθήματα που θέλει κάθε φορά να εκφράσει. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ρομπότ που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το «Εργαστήριο Lires» του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκειμένου να υποστηρίζει τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η Μαργαρίτα, που διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη, μιλάει και τα πέταλά της κινούνται, ενώ μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο βοηθό ενός εκπαιδευτή, θεραπευτή ή γιατρού στην προσπάθεια να προσεγγίσει ένα παιδί με αυτισμό και να το βοηθήσει να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες που θα του φανούν χρήσιμες μεγαλώνοντας.

 

7. Η Κιμ Κατράλ επιστρέφει ως Σαμάνθα Τζόουνς

Είσαι fun του «s3x and the city» ή πλέον του «And just Like That»; Σου έχουμε το καλύτερο νέο. Η Κιμ Κατράλ επιστρέφει ως Σαμάνθα Τζόουνς στο spin off του «S3x and The City» για μία cameo εμφάνιση. Η Κιμ Κατράλ θα υποδυθεί για μια ακόμα φορά τον εμβληματικό ρόλο της Σαμάνθα Τζόουνς στο φινάλε της 2ης σεζόν ικανοποιώντας το κοινό που τόσο την ήθελε να γυρίσει για τον ρόλο, παρ’ όλη τη διαμάχη της με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

 

8. Νέο εργαλείο της Google για τις πλημμύρες έρχεται στην Ελλάδα

Το Flood Hub της Google επεκτείνεται σε 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρέχοντας προβλέψεις έως και 7 ημέρες πριν από μια πλημμύρα, σε 460 εκατομμύρια ανθρώπους. Ας ελπίζουμε, λοιπόν, σε μία έγκαιρη πρόβλεψη, γιατί όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή θα μας παιδέψει αρκετά.

 

Δωρεάν στοκ φωτογραφιών με browser, google, internet Φωτογραφία από στοκ φωτογραφιών

 

9. Μια μεγάλη έκθεση για την αστικοποίηση της μεταπολεμικής Ελλάδας

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει την έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες –ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες– με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις. Μη το χάσεις. Αξίζει!

 

10. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ σε μια σπουδαία αποκάλυψη 

Κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς αποστολής του το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ «έδωσε» στους αστρονόμους πολλές πληροφορίες, ενώ λίγο πριν ολοκληρώσει την αποστολή του παρείχε σημαντικά στοιχεία για τρεις νέους εξωπλανήτες. Το όμορφο νέο; Τελικά μπορεί να είμαστε και οι μόνοι που περιστρεφόμαστε γύρω από ένα άστρο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και πολλοί άλλοι σαν κι εμάς.

 

Καλή εβδομάδα, λοιπόν! Και ευχόμαστε να δούμε σύντομα καλοκαιράκι!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.