Ας ξεκινήσουμε με τη συνειδητοποίηση ότι οι μακροχρόνιες σχέσεις ή και ο γάμος, είναι μια αξίωση της δέσμευσης που κάνουν δύο σύντροφοι μεταξύ τους όταν πουν «δέχομαι». Οτιδήποτε άλλο γύρω απ’ αυτό, κάποια στιγμή, πρέπει να σταματήσει. Γιατί μόνο σε ταινίες και ρομαντικά μυθιστορήματα τα ζευγάρια επικοινωνούν χωρίς να μιλάνε ή έχουν ρομαντικά ραντεβού χωρίς σκέψη και προγραμματισμό. Και σε αντίθεση με κάθε άλλη σουρεαλιστική πεποίθηση, η αγάπη απαιτεί προσπάθεια.

Μεγαλώνεις. Και μαζί μεγαλώνει κι ο σύντροφός σου. Μαζί όμως μεγαλώνει και μια απόσταση μέσα στη σχέση. Ευθύνες και δεσμεύσεις που οδηγούν προς άλλες κατευθύνσεις. Δεν το καταλαβαίνεις, όμως αυτές οι δυνάμεις που κρύβονται από πίσω, αρχίζουν και σε βάζουν σε διαφορετικά μονοπάτια. Σε σημείο που η αποκοπή είναι κάτι που φαίνεται, φυσιολογικό κι αναμενόμενο. Εν ολίγοις, συνηθίζεις στο λάθος αρχίζοντας να το βλέπεις ως κάτι σωστό.

Έρχεται όμως η στιγμή που αναγνωρίζεις τα σημάδια κι αισθάνεσαι έντονα την ανάγκη να προσπαθήσεις να έρθεις πιο κοντά, αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο. Γι’ αυτό εμείς σου δίνουμε πέντε συμβουλές για ν’ αφήσεις στην άκρη τις ανησυχίες και να μπεις στο παιχνίδι της προσπάθειας για την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος.

 

1. Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας

Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις την απόσταση είναι να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου. Αρκεί πρώτα, να δημιουργήσεις ένα κλίμα συζήτησης κι όχι αντιπαράθεσης. Πώς; Απλώς δίνοντας παρατηρήσεις σχετικά μ’ αυτό που νιώθεις ότι συμβαίνει και δηλώνοντας διάθεση για συνεργασία, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα. Είναι πιο όμορφο να ξεκινήσεις λέγοντας ότι νιώθεις ότι δεν είσαι τόσο κοντά όσο ήσασταν παλιά και πως θα΄θελες να βρεις τρόπους να περνάτε χρόνο μαζί, απ΄το να πεις ότι δεν είναι ποτέ κοντά σου, ή ότι φέρεται σαν να μην τον νοιάζει τίποτα πια. Κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα, να θυμάσαι πως ένα παιχνίδι κατηγοριών θα βάλει το άλλο άτομο σε άμυνα και η πιθανότητα να ξαναχτιστεί η ερωτική οικειότητα θα φύγει ακόμα πιο μακριά.

 

2. Περάστε χρόνο μαζί

Ο κοινός χρόνος δεν είναι πάντα κάτι εύκολο. Και η έλλειψή του ανάμεσα στα ζευγάρια όντως δημιουργεί άγχος κι αισθήματα δυστυχίας. Αλληλένδετες απαιτήσεις απ’ την εργασία και την οικογένεια, στερούν χρόνο αφοσίωσης ανάμεσα στις σχέσεις. Ποιος όμως σου είπε ότι και το πιο απλό δεν είναι ικανό να φέρει ευτυχία; Μια έρευνα έδειξε πως η παρουσία -απλώς και μόνο– του συντρόφου κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, μείωνε το άγχος κι αύξανε την ευτυχία ανάμεσα στη σχέση. Επομένως, σκέψου, πως η σχεσιακή ευημερία δε σημαίνει απαραίτητα μια δραστηριότητα ή ένα ταξίδι τα δύο σας, αλλά ένας χρόνος εν μέσω εργασιακών κι οικογενειακών υποχρεώσεων.

 

 

3. Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον

Όταν πιστεύεις ότι σε υποστηρίζουν αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου και μπορείς να αντεπεξέλθεις καλύτερα σε στρεσογόνα γεγονότα και καταστάσεις. Επομένως, τι πιο απλό απ’ το να πεις στον σύντροφό σου ότι τον θαυμάζεις και ν’ αφήσεις ένα post it στο ψυγείο δηλώνοντας την αγάπη σου και την εκτίμησή σου; Επικύρωση συναισθημάτων λέγεται και μαζί δημιουργείται ένας σύνδεσμος που φεύγει απ΄τα συνηθισμένα.

 

4. Διασκεδάστε μαζί

Ακόμα κι όταν η σχέση διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο, είναι απαραίτητο να διατηρήσεις μια αίσθηση διασκέδασης. Κι αυτός είναι ένας απ’ τους βασικότερους παράγοντες για τη σχεσιακή ικανοποίηση. Είναι η σπίθα που χρειάζεται για να διατηρείται το πάθος. Επομένως, μην περιμένεις μια επέτειο για να το ρίξεις έξω για φαγητό ή ένα ποτό. Άρπαξε τη στιγμή κι απόλαυσέ το. Ακόμα κι αν η τσέπη ζορίζεται, να θυμάσαι πως υπάρχει και το πικνίκ ή ένα ποτήρι κρασί στο σπίτι. Σκέψου ότι μπορείς να οργανώσεις μια movie night μ’ ένα μπολ με μπόλικα ποπκόρν. Να κλείσεις ένα απόγευμα μασάζ για ζευγάρια. Να βγείτε για περπάτημα, ποδήλατο ή να προγραμματίσετε μια βραδιά ραντεβού στην ταράτσα.

 

5. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν η απόσταση αυξάνεται παρά τις προσπάθειες, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς να μιλήσετε σ’ έναν επαγγελματία σύμβουλο ζευγαριών. Η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να βοηθήσει για τον εντοπισμό όλων εκείνων των υποκείμενων προβλημάτων που δεν μπορεί να εντοπίσει ένα ζευγάρι, βοηθώντας να ξαναχτιστεί η οικειότητα και η επικοινωνία. Αρκεί πραγματικά να το θέλουν και οι δύο.

 

Κι αν δε μιλήσαμε καθόλου για έρωτα κι ερωτικές στιγμές, είναι γιατί τίποτε δεν είναι ικανό να εξουδετερώσει τη σπίθα και το πάθος μέσα σε μια σχέση. Μέχρι τη στιγμή που κάτι αρχίζει και θεωρείται δεδομένο. Επομένως, το πιο σημαντικό είναι να αφοσιωθεί κάποιος στη διατήρηση μια υγιούς σχέσης, αρκεί πραγματικά να το θέλει. Κι όλα τα υπόλοιπα ξέρουν τον δρόμο τους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου