Φθινοπωρινές στιγμές, γεμάτες σκέψεις κι όμορφες εικόνες. Αλλαγή εποχής και μαζί αλλαγές συναισθημάτων. Θέλεις να κάνεις τόσο πολλά και ταυτόχρονα τίποτα. Δεν ξέρεις τι να φορέσεις, αν κρυώνεις ή αν ζεσταίνεσαι, αν πρέπει να στρώσεις τα χαλιά -ή είναι ακόμα νωρίς- να κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα, να ρίξεις ή να μη ρίξεις μια κουβερτούλα στον καναπέ για να βρίσκεται, να βγεις μια βόλτα ή να μείνεις σπίτι γιατί ξενερώνεις που η μέρα μικραίνει.

Μέρες που αισθάνεσαι μια κούραση, νιώθεις νευρικός ή απλώς μια άρνηση να έχεις ενδιαφέρον γι’ όλα εκείνα τα πράγματα που συνήθως απολάμβανες. Αισθήσεις απολύτως φυσιολογικές, που μπορεί να σημαίνει ότι έχεις λίγο παραπάνω άγχος ή προσπαθείς ν’ αντιμετωπίσεις κάτι ασυνήθιστο και καινούργιο στη ζωή σου. Κι αυτό είναι δείγμα για να κάνεις ένα βήμα πίσω. Να κάνεις ένα διάλειμμα και ν’ αφήσεις το σώμα και το μυαλό σου να ξεκουραστούν.

Τι θα έλεγες όμως για μερικές συμβουλές για να κάνεις πράγματα, όταν δε θέλεις να κάνεις τίποτα; Τι θα έλεγες να δώσεις ένα βήμα στον εαυτό σου να ξεπεράσει όλα εκείνα τα παρατεταμένα συναισθήματα, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσεις την έλλειψη ενδιαφέροντος για κάτι ευχάριστο ή την αίσθηση απάθειας που σε διακατέχει;

 

1. Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με λίγη καλοσύνη

Αρχικά, η ψυχικά υγεία σου είναι το Α και Ω- αυτό είναι που έχει σημασία. Δε φτάνει να ‘σαι ευγενικός με τον εαυτό σου, αλλά χρειάζεται να μπορείς να κατανοήσεις εκείνες τις εμπειρίες που είναι μέρος των δικών σου συναισθημάτων. Είτε αυτές είναι καλές, είτε είναι κακές. Γιατί εκεί κρύβεται και το μεγαλύτερο όφελος. Εν ολίγοις, ν’ αναγνωρίσεις αυτά τα αισθήματα που σου δημιουργούν άγχος και σε οδηγούν σε μια ψυχολογική κούραση. Αν λοιπόν περνάς, μια απ’ εκείνες τις μέρες που πραγματικά δε σου αρέσει να κάνεις τίποτα, δείξε λίγη καλοσύνη στον εαυτό σου, αποδέξου το γεγονός κι αφέσου στο χώρο, τον χρόνο και σ’ αυτό που αισθάνεσαι.

 

 

 

2. Πήγαινε μια βολτίτσα

Μια βολτίτσα συνδυάζει τα οφέλη της άσκησης και του χρόνου που περνάς έξω απ’ το σπίτι σου. Να φανταστείς, σε μελέτη που έγινε το 2019, διαπιστώθηκε ότι η επαφή με τη φύση συνδέει την ευημερία, τη διάθεση, τις θετικές αλληλεπιδράσεις και την ευτυχία. Επομένως, μην χάνεσαι στη διάθεσή σου, μία βόλτα –ακόμα και περιστασιακή στο τετράγωνο της γειτονιάς- μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

 

3. Μίλησε σε κάποιον

Όταν βρίσκεσαι σ΄αυτή την κατάσταση, η επικοινωνία μ’ ένα άλλο άτομο είναι μια καλή λύση για να ξεφύγεις από μια μη εμπνευσμένη νοοτροπία. Ακόμα κι αν δεν έχεις διάθεση να μιλήσεις σ΄έναν φίλο σου ή αυτός δεν είναι διαθέσιμος, σκέψου ν’ απολαύσεις ένα φλιτζάνι καφέ σ’ ένα γειτονικό καφενείο, να πεις ένα γεια στον γείτονα, να χαμογελάσεις σ’ έναν άνθρωπο στο σούπερ. Η επικοινωνία δεν είναι μόνο κουβέντα, αλλά και μια απλή κοινωνική εμπειρία, που μπορεί να σε βοηθήσει ν’ αλλάξεις διάθεση.

 

4. Προγραμμάτισε κάτι

Άρχισε να κάνεις σχέδια για το τι θα’ θελες να κάνεις στο μέλλον. Η διανοητική απεικόνιση ή η οπτικοποίηση πραγμάτων βοηθά στην αύξηση των κινήτρων. Ο προγραμματισμός ή η έρευνα ενός ταξιδιού ή μιας άλλης δραστηριότητας, θα δώσει κάτι για να περιμένεις και φυσικά θα σε κάνει να ενθουσιαστείς. Η σκέψη για κάτι μελλοντικό, δημιουργεί έναν πίνακα διάθεσης, για έμπνευση.

 

5. Πράγματα μπορεί να κάνουν τη διαφορά

Βρες την ενέργεια μέσα από μικρό πράγματα. Επίλεξε ένα και κάν’ το. Ξεκινώντας από κάτι όπως το πλύσιμο των πιάτων, το σιδέρωμα, να πληρώσεις έναν λογαριασμό, να στρώσεις το κρεβάτι σου, να ποτίσεις τα λουλούδια σου, να μαγειρέψεις κάτι όμορφο, ν’ ακούσεις μουσική, είναι αρκετό για να κυλήσει η μπάλα και μ’ αυτήν την εύκολη αγγαρεία να καταλήξεις στο συμπέρασμα πώς το ένα φέρνει το άλλο και μαζί η άνοδος της διάθεσής σου.

 

6. Γράψε ένα συστημένο στο Pillowfights

Όταν αγωνίζεσαι με δύσκολα συναισθήματα, το να γράψεις και να μοιραστείς τις σκέψεις σου μπορεί να σε βοηθήσει. Η εκφραστική γραφή ή θεραπεία γραφής βοηθάει στη μείωση του άγχους και σου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσεις μερικούς απ’ τους λόγους που σε βύθισαν στις σκέψεις του τίποτα.

 

Αλλά όπως είπαμε και στην αρχή, take a break κι αφιέρωσε στον εαυτό μία ημέρα ψυχικής ηρεμίας. Μπορεί αυτό να ‘ναι πραγματικά που χρειάζεσαι. Ύπνος, ένα ζεστό ντουζάκι, λίγες διατάσεις κι αρκετό νεράκι, που βοηθάει στην ηρεμία του μυαλού.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου