Το παράδοξο κι όλα όσα δεν περιμένεις, καμιά φορά είναι αληθινά και κρυβούν μέσα τους την πραγματικότητα της ζωής. Κρύβουν αντιφατικές αλήθειες, αυτές που φαίνονται περίεργες πολλές φορές. Ωστόσο όταν τις βιώνεις, καθιστούν προφανές τι είναι πραγματικό και τι όχι, ξανά και ξανά.

Γι’ αυτό κι εμείς σου φτιάξαμε μία λίστα μ’ εκείνες τις αλήθειες που έχεις συναντήσει και -παραδόξως-, ισχύουν και σου προσφέρουν σοφία. Γιατί πολλές απ’ αυτές στη ζωή, φαίνονται ανόητες στην επιφάνειά τους και πρέπει να σπρώξεις λίγο πιο βαθιά για να τις δεις.

 

1. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο»

Θέλεις να σου θυμίσουμε αυτή τη συνειδητοποίηση που έκανε το κεφάλι σου να εκραγεί όταν ήσουν δεκαεφτά ετών; Τότε που συμπλήρωνες το μηχανογραφικό σου και φανταζόσουν το μέλλον σου; Κι αν η ζωή σου κύλησε όμορφα και διαφορετικά, αυτό το «τίποτε δεν είναι δεδομένο», το συνειδητοποίησες μια και καλή τότε που έμεινες ξαφνικά μόνος σου κι έπρεπε να μαγειρέψεις και να πλύνεις τα ρουχαλάκια σου.

 

2. «Όσο πιο διαθέσιμο είναι κάτι, τόσο λιγότερο το επιθυμείς»

Οι άνθρωποι, γενικότερα, έχουν μια ισχυρή προκατάληψη για τη «σπανιότητα». Σκέψου πόσες φορές έχεις υποθέσει ασυνείδητα ότι κάτι που είναι σπάνιο, συλλεκτικό, ακριβό είναι και πολύτιμο. Και τώρα σκέψου και κάτι που είναι σε αφθονία και προσιτό. Τι ισχύει; Μόνο όταν όταν το χάσεις ή το στερηθείς το εκτιμάς. Ειδικά τα πιο απλά πράγματα, όπως το νερό, τη δυνατότητα ν’ αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα ψωμί, δύσκολα καταλαβαίνεις πόσο πολύτιμα είναι.

 

3. «Όσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς πόσο λίγα ξέρεις»

Το είπε κι ο Σωκράτης άλλωστε μέσα απ’ τους λόγους του. Κάθε φορά που αποκτάς μια γνώση και μέσα απ’ αυτήν έρχεται η αρχή μίας κατανόησης, αντιλαμβάνεσαι ότι μέσα σου δημιουργούνται ακόμα περισσότερες ερωτήσεις απ’ ό,τι απαντήσεις. Πάρε παράδειγμα τον έρωτα, τη φιλία, το κρεβάτι. Εκεί που πιστεύεις ότι κάτι έχεις μάθει, εκεί σου δημιουργούνται μεγαλύτερες απορίες και κενά. Και κάθε φορά που νομίζεις πως ξέρεις πια, πως είσαι σίγουρος, όλα ανατρέπονται.

 

 

4. «Όσο περισσότερο σ’ ενοχλεί ένα χαρακτηριστικό κάποιου άλλου, τόσο πιο πιθανό είναι ν’ αποφεύγεις να το δεις στον εαυτό σου»

Ο Φρόιντ το αποκάλεσε «προβολή» και αρκετοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά των άλλων που σε ενοχλούν είναι ένα είδος αντανάκλασης των μερών του εαυτού σου που αρνείσαι. Σκέψου τις στιγμές που νιώθεις ανασφάλεια για τα λεφτά σου και ασυνείδητα έκρινες τους άλλους για τα δικά τους. Ή την ανασφάλειά σου -και μην το παρεξηγήσεις- για κάποιο σημείο του σώματός σου, το οποίο χαλαρά σχολίασες σε κάποιον που είναι στην ίδια κατάσταση μ’ εσένα.

 

5. «Όσο πιο ειλικρινής είσαι για τα λάθη σου, τόσο περισσότεροι θα πιστεύουν ότι είσαι τέλειος»

Δεν έχει να κάνει με την ειλικρίνεια, ούτε το πόσο αληθινός είσαι. Είναι κάτι ανάμεσα στην ευαλωτότητα και την ευπάθεια -παρόλο που αυτό έχει γίνει λίγο της μόδας στην ποπ κουλτούρα και ως εκ τούτου παραμορφώνεται σε κάτι που δεν ισχύει. Στην ουσία έχει να κάνει μ’ εσένα που νιώθεις άνετα μ’ αυτό και οι άλλοι το αναγνωρίζουν και σε βρίσκουν σπουδαίο. Γιατί πρέπει να είσαι πολύ κουλ τυπάκι για να έχεις τα κότσια να πεις «δικό μου το λάθος, απολογούμαι» ή «ναι έχω αυτό το ελάττωμα».

 

6. «Όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο λιγότερο ικανοποιημένος είσαι με την κάθε μία»

Είσαι στο σούπερ μάρκετ μπροστά στα ράφια με τα απορρυπαντικά. Το σκέφτεσαι. Κοιτάς τις τιμές. Τα μυρίζεις και λίγο. Μέσα σου κάτι αρχίζει και φωνάζει «διάλεξε ένα». Φτάνεις στο σπίτι και αναρωτιέσαι «έκανα καλή επιλογή;». Κι εδώ έρχεται το παράδοξο της επιλογής. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν σου παρουσιάζονται περισσότερες επιλογές, καταλήγεις λιγότερο ικανοποιημένος με την οποιαδήποτε συγκεκριμένη επιλογή. Επομένως, είσαι λιγότερο ευχαριστημένος με την απόφασή σου.

 

7. «Όσο πιο απόλυτος είσαι ότι έχεις δίκιο, τόσο λιγότερα πιθανώς γνωρίζεις»

Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του πόσο ανοιχτός είναι ένας άνθρωπος σε διαφορετικές οπτικές γωνίες και κατά πόσο πραγματικά γνωρίζει το οποιοδήποτε θέμα. Το είπε άλλωστε πάρα πολύ ωραία είπε κι ένας φιλόσοφος, «Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι ανόητοι το παίζουν έξυπνοι και οι έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες». Οπότε ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δεν τα ξέρει όλα, αλλά γνωρίζει πως δεν τα ξέρει όλα κι είναι έτοιμος να μάθει.

 

8. «Όσο περισσότερο προσπαθείς να εντυπωσιάσεις κάποιον, τόσο λιγότερο θα εντυπωσιαστεί»

Οι άνθρωποι έχουμε ένα θεματάκι, θέλουμε να βλέπουμε τον άλλον δήθεν χαλαρό και φυσικό, να του βγαίνουν όλα αυθόρμητα και να δείχνει τέλειος χωρίς καμιά προσπάθεια. Οπότε πολλές φορές, όταν κάποιος προσπαθεί να μας εντυπωσιάσει και το καταλαβαίνουμε, ξενερώνουμε. Πιστεύουμε πως η επαφή μας με τον άνθρωπο αυτό, χάνει το νόημά της και γίνεται υπερβολικά στημένη ή επιτηδευμένη. Δε σκεφτόμαστε όμως πως καμιά φορά, η προσπάθεια δείχνει, μόνο ενδιαφέρον.

 

Κι αν είπαμε κάτι παράδοξο ανάμεσα στις αλήθειες της ζωής, να θυμάσαι πως μόνο η αλλαγή είναι σταθερή. Βαθιά και με νόημα, χωρίς να σημαίνει απολύτως τίποτα, αλλά είναι μια αλήθεια, αμετάλλακτη.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου