Όσο μεγαλώνεις, διαπιστώνεις πως πολλές απ’ τις επιλογές σου είναι συνειδητές. Άλλες πάλι απλώς ήρθαν στον δρόμο σου χωρίς να το επιδιώξεις και τις δέχτηκες δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να τις συνηθίσει και να μάθει να αισθάνεται όμορφα μαζί τους. Μπορεί η επιλογή να αφορά μια σχέση, έναν γάμο, τη συμβίωση, έναν χωρισμό, μια απόφαση για αλλαγή επαγγέλματος, για απόκτηση -ή όχι- παιδιού.

Το θέμα «παιδί» είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη ζωή ενός ανθρώπου και συχνά αποτελεί ορόσημο, αφού η πλύση εγκεφάλου σού γίνεται από μικρή ηλικία ή απ’ τη στιγμή που ανακοινώνεις κάτι επίσημα στους δικούς σου. Γιατί είναι, βλέπεις, κι αυτό το ποτήρι νερό στη μέση που πρέπει να ‘χει κανείς στα γεράματα –που έλεγαν και οι παππούδες μας. Όμως οι εποχές αλλάζουν και στις μέρες μας όλο και λιγότεροι κάνουν παιδιά, είτε από επιλογή, είτε λόγω περιστάσεων.

Και παρ’ όλο που κάποιοι ακόμα θεωρούν ότι η απόκτηση τέκνου αποτελεί μέρος της φυσικής πορείας του ανθρώπου και αντιμετωπίζουν τα άτομα χωρίς παιδιά σαν να χάνουν μια μεγάλη ευκαιρία, οι ενήλικες σήμερα υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τις απόψεις τους, τολμώντας να ακολουθήσουν και διαφορετικούς δρόμους από την παραδοσιακή οικογενειακή δομή. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι διαφορετική απ’ όσα βλέπουμε.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιλέξει κάποιος να μην αποκτήσει παιδί κυμαίνονται από θέματα υγείας μέχρι οικονομικοί, ενώ μπορεί να φταίει η ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη ή να είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων. Δεν είναι λίγοι όσιοι που επιλέγουν συνειδητά να μην τεκνοποιήσουν και η συνειδητότητα αυτή κρύβει μια απόφαση ζωής που γεννά απορίες και ερωτήματα, κυρίως σχετικά με το πώς αισθάνεται το άτομο μετά τη λήψη της.

New York Times, Michigan State University, Plos One και μια σειρά ψυχολόγων και ερευνητών ασχολήθηκαν με δημοσκοπήσεις, μελέτες και έρευνες για να αξιολογήσουν αν αισθάνονται ευτυχισμένα άτομα που επέλεξαν να μην αποκτήσουν παιδί, διαχωρίζοντας όσους δεν μπορούν λόγω προβλημάτων γονιμότητας να τεκνοποιήσουν. Αξιολόγησαν πόσο ικανοποιημένα είναι τα άτομα αυτά απ΄ τη ζωή τους με ερωτήσεις σχετικές με την ιδεολογία τους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Το αποτέλεσμα; Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξίσου ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι με τη ζωή τους, παρά τις αναπαραγωγικές τους επιλογές. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό –κι αν θέλεις– το πιο λογικό. Γιατί; Γιατί παίρνουν μια απόφαση που υποστηρίζουν, που τους εκφράζει και τους κάνει να αισθάνονται καλά. Δε διαφέρει η προσωπικότητά τους από κανέναν. Τόλμησαν να κάνουν το βήμα και να ξεφύγουν από έναν παγιωμένο κανόνα χρόνων και μια ριζωμένη συλλογική συνείδηση.

Τώρα, το πώς είναι η ψυχολογία χωρίς παιδιά είναι κάτι που κάποιος δύσκολα μπορεί να κατανοήσει. Κι αυτό γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το στίγμα σχετικά με την επιλογή ενάντια στη δημιουργία οικογένειας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπάρχει πλέον η ελευθερία να επιλέξει κάποιος κάτι διαφορετικό. Κι αν αυτό φαντάζει τρομακτικό και ανησυχητικό για τους παραδοσιακούς, ας αναλογιστεί κανείς πως σήμερα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν και -ευτυχώς- στη θέση που όφειλαν να βρίσκονται εδώ και χρόνια.

Η ουσία είναι μία. Η έλλειψη επιθυμίας για τεκνοποίηση δεν υποδηλώνει κανένα ελάττωμα. Είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να μην επιθυμεί να κάνει παιδί. Ακόμα κι αν αυτή η επιλογή εξακολουθεί να θεωρείται αντισυμβατική για την κοινωνία είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούν να σκεφτούν μια ζωή χωρίς παιδιά και όχι να συμβιβάζονται με την τεκνοποίηση μόνο και μόνο για να ταιριάξουν με το σύνολο. Γιατί η αγάπη προς τα παιδιά δεν αλλάζει, είτε είναι δικά σου, είτε όχι.

Το πιο σημαντικό είναι να μη νιώθεις ντροπή ή ενοχές που δε θέλεις να κάνεις παιδιά. Ν’ ακολουθείς την καρδιά σου και ν’ ακούς τη διαίσθησή σου, γιατί τις περισσότερες φορές σε οδηγεί σε σωστά μονοπάτια!

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.