Σίγουρα έχεις ακούσει το ρητό που λέει πως δεν μπορείς ν’ αγαπήσεις κάποιον άλλο μέχρι ν’ αγαπήσεις αληθινά τον εαυτό σου. Η ίδια λογική ισχύει και για τον έρωτα και την ταυτότητά σου ως ερωτικό ον. Κι αν εδώ κρύβεται ένα νόημα με το οποίο δε συμφωνείς απόλυτα, σκέψου πως η πιο σημαντική ερωτική σχέση που είχες ποτέ είναι με τον εαυτό σου. Πρόκειται για μικρά μυστικά του σώματός σου και ταμπού που αφήνονται στα χέρια σου.

Έλα όμως που μερικές φορές γίνεται ένα μικρό λαθάκι και περιμένεις η ερωτική σου ενέργεια ή η σεξουαλικότητά σου –όπως θέλεις πες το– να ενεργοποιηθεί από κάποιον άλλον, γιατί στη μέση μπαίνει αυτή η λέξη που κρύβει ντροπή. Έχεις σκεφτεί ότι είσαι ένας πλήρως αυτόνομος χαρακτήρας με τις δικές σου ανάγκες και τις δικές σου επιθυμίες; Γι’ αυτό είναι δουλειά σου να βεβαιωθείς ότι καλλιεργείται μια σχέση που ορίζεται απ’ την ενέργειά σου αφήνοντας τις ντροπές στην άκρη.

Όμορφε και ντροπαλέ ερωτικέ μου χαρακτήρα, ο αισθησιασμός συνδέεται με τις αισθήσεις σου. Κι ενώ αναγνωρίζεις και βλέπεις πως η ερωτική ενέργεια και η ντροπή συνδέονται μεταξύ τους, αναρωτιέσαι πώς μπορείς ν’ αποβάλλεις την αμηχανία χωρίς να μειώσεις την εκφραστικότητά σου σε σχέση με τη σεξουαλικότητά σου.

Θέμα οικειότητας, ασφάλειας και άνεσης το σεξουαλικό περιεχόμενο απ’ τη μία πλευρά και η ντροπή απ’ την άλλη που σ΄ εμποδίζει να ζεις κάτι υγιές. Γιατί η ντροπή ακμάζει όταν μένει στο σκοτάδι. Φεύγει όμως όταν συναντά την αγάπη και τη συμπόνοια. Η ντροπή είναι σαν μια παχιά στρώση μαύρης πίσσας που βρίσκεται πάνω από μια φυσιολογική και υγιή ερωτική επιθυμία και διέγερση. Κανείς δεν είπε ότι η σεξουαλικότητα είναι κάτι απλό. Το θέμα είναι να μπορείς ν’ αναγνωρίσεις τη φύση της, γιατί διαφορετικά κάνουν την εμφάνισή τους οι καταπιεσμένες επιθυμίες και τα συναισθήματα ντροπής, Η φύση άλλωστε σχεδίασε τον καθένα διαφορετικά. Πώς μπορεί κανείς να ‘ναι ήρεμος αν δε γνωρίζει ποιος είναι κι αν δεν αισθάνεται άνετα μ’ αυτό; Γιατί δεν αρκεί ν’ απολαμβάνεις τον έρωτα, πρέπει να είσαι κι ο εαυτός σου.

Το έγραψε κι ο Όμηρος –αλληγορικά μεν– για τον Τρωικό πόλεμο. Αφορμή ο έρωτας και η ερωτική επιθυμία για την ωραία Ελένη, αφήνοντας στην άκρη την ντροπή και την καταπίεση των ενστίκτων. Επομένως η ερωτική ενέργεια είναι αυτή που διαμορφώνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων. Να λοιπόν και η σύνδεση.

Γιατί όταν δε μιλάς γι’ αυτά που φαντάζεσαι, γι’ αυτά που θέλεις να δοκιμάσεις ή τέλος πάντων για τη ερωτική ζωή που επιθυμείς να ζήσεις, δε θα μπορέσεις να εκφραστείς ανοιχτά απέναντι στον έρωτα. Κι αν υπάρχουν ηθικοί κανόνες άκαμπτοι και γραμμένοι στον νου σου, στον έρωτα δεν υπάρχουν απαγορευτικά.

Κοινωνικό αίσθημα και μια ηθική που περιστρέφεται γύρω απ’ το τι είναι καλό ή κακό, σωστό ή λάθος. Κι ένα περιεχόμενο που σε κάνει να φοβάσαι ν’ απολαύσεις τον έρωτα. Σε κάνει να θεωρείς ότι μπορεί να κριθείς ή να νιώσεις ντροπή, η οποία μπορεί να έχει σχέση με το σώμα σου και τα γεννητικά όργανα, τις ερωτικές πράξεις ή τις θέσεις στον έρωτα, την ευχαρίστηση αλλά και τις φαντασιώσεις.

Η ερωτική οικοδόμηση είναι θέμα δικό σου. Είναι μια σόλο ενέργεια. Μια ερωτική εμπειρία τόσο σόλο όσο και μ’ έναν σύντροφο. Όταν καταλάβεις την ερωτική σου αυτονομία και αποδεχτείς τις επιθυμίες σου, θα μπορείς να ζητήσεις και συγκεκριμένα πράγματα στο κρεβάτι σου. Η ερωτική σύνδεση θα’ ναι απλή. Γιατί; Γιατί θα είσαι εσύ.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.