Ρομαντική αγάπη κι ένας έρωτας. Βαθιά συναισθήματα με μία σωματική και ψυχική επαφή. Μία διαδικασία τόσο σαγηνευτική, που μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις σε κάποιες ψευδείς και άδειες υποσχέσεις. Αλλά κι ένας διαχωρισμός μεταξύ του ώριμου και του ανώριμου. Ένας διαχωρισμός, που κρύβει μέσα του από τη μία δόσιμο, συντροφικότητα, εξέλιξη ανάπτυξη κι απ’ την άλλη, περιλαμβάνει άσκηση δύναμης, κτητικότατης, λύπησης και παρεμβατικότητας.

Δημιουργία ενός εθισμού ή μία έλξη με διάθεση αλλαγής; Μία διαδικασία εξάρτησης, μέσα απ’ τον εθισμό στον έρωτα ή ένα αίσθημα ευχαρίστησης; Κι αν η απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό σε οδηγεί σε μία ακατανίκητη ανάγκη να ‘σαι με τον πόθο σου σε βαθμό που να μη λειτουργείς διαφορετικά, τότε, μιλάμε για έναν εθισμό. Σε υπερβολικές δόσεις πάντοτε.

Δόσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα να σε οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες. Γιατί όσο πιο πολύ εστιάζεις στα συναισθήματα που σου προκαλεί ο έρωτας, τόσο περισσότερο οδηγείσαι σε κάτι πιο δυσλειτουργικό. Οδηγείσαι σε μηνύματα που αρχίζουν με το «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» και καταλήγουν με το «δεν είμαι τίποτε, αν δεν έχω εσένα στη ζωή μου». Και η εθιστική διαδικασία σαγηνεύει. Τι; Την ψεύτικη υπόσχεση της ανακούφισης. Την ψεύτικη υπόσχεση της συναισθηματικής ασφάλειας. Την ψεύτικη υπόσχεση της εγγύτητας, μ’ ένα κυνηγητό μακριά απ’ τον έρωτα αλλά εστιασμένο σ’ ένα γεγονός που συμβολίζει συναισθηματικά ένα σύμβολο πληρότητας. Κι εκεί κάνει την εμφάνισή της η ψευδαίσθηση.

Ο εθισμός σίγουρα περνάει κι από το αμιγώς ερωτικό στοιχείο για να φτάσει στην εξαρτημένη σχέση. Θέλει έναν κρυφό πόθο για να διαπιστώσει την ικανοποίηση των αναγκών του μέσα απ’ την ανασφάλειά του. Κι αν πίσω απ’ αυτό κρύβονται οι καλύτερες προθέσεις του και η επιθυμία για κάτι ευτυχισμένο και υγιές, στο τέλος, έρχεται η σύγκρουση με την οικειότητα.

Σκέφτεσαι όμως πως ο έρωτας –στην αρχή του– είναι τυφλός. Έχεις όμως σκεφτεί, πως σ’ αυτό το στάδιο, η δημιουργία υψηλών προσδοκιών μπορεί να κρύβει από πίσω του κάτι εθιστικό; Για να το ανακαλύψεις, φτάνει, να βρεις τα σημάδια. Εκείνα που βλέπουν τα πυροτεχνήματα να σβήνουν πολύ γρήγορα. Εκείνα που σε κάνουν να δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις μία κανονική κατάσταση, με την έλλειψη ειλικρίνειας να κρύβεται πίσω απ’ την αλήθεια μίας επιφανειακά όμορφης σχέσης.

Και η λύση δεν είναι να προσπαθήσεις ν’ ανακαλύψεις τον άνθρωπο προτού προβείς σε μία σχέση μαζί του για να μπορέσεις ν΄ αποφύγεις ανθυγιεινά ερωτικά μοτίβα. Δεν είναι λύση η αποφυγή της ρομαντικής εμπλοκής, απ΄ τη στιγμή που υπάρχει η έλξη. Αλλά λύση είναι να μπορείς να μοιραστείς τους φόβους σου, μόλις αυτοί εμφανιστούν. Γιατί κάτω απ’ την επιφάνεια βρίσκονται τα πιο επικίνδυνα.

Αλλά τα επικίνδυνα δε σημαίνει πως κρύβουν και διαταραχές. Μην μπεις σ’ αυτή τη διαδικασία σκέψεων. Αρκεί να μη σε δει κάποιος σαν το ερωτικό υποκατάστατό του. Άλλωστε, οι εθισμένοι σύντροφοι θέλουν τον χρόνο τους με την πραγματικότητα. Θέλουν ένα συναισθηματικό ξεκαθάρισμα. Θέλουν την αλήθεια τους και όχι σκέψεις που παράγονται από τις ορμόνες τους. Γιατί μέσα απ΄ την εμπειρία της σχέσης έρχονται κι όλες οι πληροφορίες.

Θέλω μία χάρη για το τέλος. Ας αφήσεις τον ναρκισσισμό και την εξάρτηση στην άκρη. Εστίασε στην ωριμότητα που έρχεται μέσα απ’ την εμπειρία σου. Και να θυμάσαι πως ένας εθισμένος σύντροφος, έχει εκπαιδευτεί να μην μπορεί να καλλιεργήσει την αλήθεια, ακόμα και μ’ αυτούς που αγαπάει.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου