Μέσα στη νευρικότητα της ερωτικής έλξης χαμογελάς και λαμβάνεις θέση ετοιμότητας για να εξετάσεις το ενδεχόμενο και την προοπτική μιας νέας σχέσης. Επιστρατεύεις όλες τις αισθήσεις σου, μελετάς τη γλώσσα του σώματος και παρατηρείς κάθε αντίδραση για να εκτιμήσεις αν υπάρχει κάτι αμοιβαίο κι αν η συντροφιά σου είναι ευχάριστη. Η έλξη δημιουργεί άγχος κι αυτό με τη σειρά του φέρνει μια νευρικότητα,  επειδή κάτι υπάρχει στην ατμόσφαιρα κι η πρώτη αντίδραση χημείας μόλις έχει αποκτήσει υπόσταση.

Κάθε αντίδραση αυξάνει τις πιθανότητες να πετύχεις τον σύντροφο που θες πλάι σου. Είναι κάτι που συμβαίνει και απλώς δεν αντιλαμβάνεσαι. Μελετάς κάθε απάντηση του οργανισμού σου προκειμένου να εντοπίσεις αν κάτι σε τραβάει στο συγκεκριμένο πρόσωπο  και ξαφνικά παρατηρείς μια γλώσσα να δένεται, μαλλιά να τσακώνονται με τα δάχτυλα ή με τα ρούχα την ώρα που μιλάς. Διαπιστώνεις πως η αυτοπεποίθηση και ο αέρας της πρώτης συνάντησης δίνει τη θέση του στη συστολή. Εκεί καταλαβαίνεις πως ήρθε η ώρα να δεις το θέμα λίγο πιο προσωπικά.

Από μικροί γινόμαστε νευρικοί όταν έχουμε απέναντί μας ανθρώπους που μας αρέσουν. Αυτό επιβεβαιώνεται και συνεχίζεται απ’ την τάξη του σχολείου στα έδρανα του πανεπιστημίου κι έπειτα στις αίθουσες συνεδριάσεων και στην κρεβατοκάμαρα, για να διαπιστώσεις στο τέλος πως το αντίκτυπο της έλξης -και συγκεκριμένα η νευρική συμπεριφορά- δείχνει πως υπάρχει κάτι ερωτικό. Μαζί με σένα το διαπίστωσαν και οι ψυχολόγοι δίνοντας τα δικά τους συμπεράσματα σε συμπεριφορές που κρύβουν νευρικότητα.

Ο έρωτας γίνεται κλέφτης της φωνής, την ίδια στιγμή που φωνήεντα γεμάτα ερωτισμό την αλλάζουν, κι ενώ εσύ θέλεις να κρυφτείς και η χαρά δε σε αφήνει, οι αισθήσεις κάνουν βόλτα στο κορμί σου. Και να σου ένα βλέμμα παιχνιδιάρικο, μια καρδιά που αρχίζει να χτυπάει, ένα χαμόγελο, ένα κοκκίνισμα -που σίγουρα δεν είναι αλλεργική αντίδραση- και ένα θεματάκι με τη συγκέντρωση που δεν μπορείς να ελέγξεις. Μη σε τρομάζει. Είναι αντίδραση των περισσότερων να μιλούν γρήγορα και να εκφράζονται πιο περιορισμένα όταν έχουν απέναντί τους κάποιον που πραγματικά τους αρέσει. Ακόμα κι αν διαπιστώσεις ότι η ένταση της φωνής σου γίνεται υψηλότερη και ο τόνος σου πιο ασταθής, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι παράξενη.

Το πρώτο κοκκίνισμα κι η πρώτη αντίδραση που μαρτυρά πως σ’ έχει πιάσει μια ανεξήγητη νευρικότητα μπορεί να φαίνονται περίεργα, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες να ‘χεις πετύχει το ιδανικό για σένα ταίρι. Κι αυτό γιατί κρύβουν αλήθειες και περιλαμβάνουν θετικές επιδράσεις, όπως το χαμόγελό σου. Ενώ όλο αυτό μπορεί να δημιουργεί κάτι αμήχανο και άβολο, οι απαντήσεις που θα πάρεις θα σου δώσουν εκείνα τα στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το ενδιαφέρον είναι αμοιβαίο. Γιατί αν δεν υπάρχει έλξη, δεν υπάρχει νευρικότητα και καμία ισοδύναμη επιθυμία.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Ντάργουιν, όταν δύο άνθρωποι συναντιούνται, γνωρίζεις ότι οι καρδιές τους χτυπούν γρηγορότερα, η αναπνοή τους είναι βιαστική και τα πρόσωπά τους κοκκινίζουν -κι αυτή η αγάπη δεν μπορεί να’ ναι ανενεργή. Η χημεία αργά ή γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε οικειότητα, η οποία συνοδεύεται από άνεση, κι όμως η νευρικότητα είναι εκείνη που καταφέρνει και χτίζει τις καλύτερες σχέσεις.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.