Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς μπορείς να διευρύνεις τις γνώσεις σου, ν’ αποκτήσεις νέα ερεθίσματα και μια καινούρια οπτική; Κι αν αναρωτιέσαι γιατί να μπεις στη διαδικασία, δεν υπάρχει απάντηση πιο σίγουρη απ’ αυτή: Γιατί όσο υπάρχουμε θα θέλουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο, όσο μπορούμε περισσότερο.

 

1. Διάβασμα

Θα σε πάω πίσω στο μακρινό παρελθόν, τότε που αντί να σκρολάρουμε στα κινητά γυρνούσαμε σελίδες. Και ακόμα παραπίσω. Εμείς, η γενιά του 90, θυμόμαστε κάτι μεγάλα βιβλία που ονομάζονταν εγκυκλοπαίδειες. Και στις εργασίες μας στο σχολείο, κάναμε copy-paste από ‘κει μέσα όλα τα στοιχεία του θέματος που μας είχαν βάλει. Κι οkay, θα μου πεις τώρα γι’ αυτό υπάρχει πια το Βικιπαίδεια, δε σου λέω να πας να κατεβάσεις την Britannica από το πατάρι, μπορείς όμως να πας και ν’ αγοράσεις ένα βιβλίο. Διάλεξε ένα ενδιαφέρον θέμα, αγόρασε βιβλία που μιλούν γι’ αυτό και ξεκοκάλισέ το.

 

2. Διαδύκτιο
Εντάξει, μπορεί πριν να με συνεπήρε η αγάπη για οτιδήποτε vintage –βλέπε εγκυκλοπαίδεια-  όμως και το ίντερνετ έχει τα καλά του. Αν ανοίξεις το youtube υπάρχουν κανάλια που ασχολούνται με τη μυθολογία, την επιστήμη, την ιστορία κι αμέτρητα άλλα θέματα. Ένας ωραίος λοιπόν τρόπος να περάσει ευχάριστα η ώρα σου ταυτόχρονα να μάθεις και καινούρια πραγματάκια.

 

3. Κουβεντούλα

Αντί για κουτσομπολιό ή σχολιασμό του Instagram ανάπτυξε μια κουβέντα. Για τέχνη, για πολιτική, για φιλοσοφία. Πόσο πιο ωραίο θα ήτανε μέσα σε μια παρέα αντί να χαζολογάμε, να φιλοσοφούμε και να ερχόμαστε σε μικρές διδακτικές διαφωνίες για τον Κάφκα αντί για τον Μήτσο που δεν απάντησε;  Σίγουρα κάποιο άτομο από την παρέα σου ξέρει κάτι παραπάνω πράγματα για ένα θέμα, ευκαιρία λοιπόν να στα μάθει κι εσένα.

 

 

4. Ταξίδια

Θα έχεις ακούσει αυτή τη φράση που λέει ότι ο ρατσισμός θεραπεύεται με τα ταξίδια. Πέραν λοιπόν της θεραπευτικής τους φύσης, τα ταξίδια σίγουρα εκτός από εμπειρίες σου προσφέρουν και γνώσεις. Σκέψου τι όμορφο είναι να γνωρίσεις νέους λαούς, νέους πολιτισμούς, μια διαφορετική κουλτούρα, συνήθειες και τρόπους ζωής. Και δεν είναι μόνο τα ταξίδια στο εξωτερικό· ακόμα και σ’ ένα νησί σε μια διαφορετική πόλη της Ελλάδος, μπορείς ν’ ανακαλύψεις θησαυρούς, μιλώντας με τους ντόπιους και σκαλίζοντας την ιστορία.

 

5. Μάθε μουσική

Είτε ξεκινήσεις με θεωρία της μουσικής, είτε μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο, το ταξίδι είναι σίγουρα άκρως ενδιαφέρον. Πιάνο, κιθάρα, βιολί, μπάσο, γιουκαλίλι, σαξόφωνο, κλαρίνο, άρπα, γκάιντα, οι επιλογές είναι αμέτρητες. Ξεκίνα με το Ντο Ρε Μι και δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλει.

 

6. Ξεκίνα μια πολεμική τέχνη

Οι πολεμικές τέχνες, κρύβουν από πίσω ένα τεράστιο φιλοσοφικό σύστημα και μια μεγάλη ιστορία. Οπότε πέρα από τη σωματική εξάσκηση σού οξύνουν και το πνεύμα. Μπορούν να σε οδηγήσουν σε νέους κόσμους πνευματικότητας, να σε συστήσουν με άλλες κουλτούρες, να οξύνουν την παρατηρητικότητα και συγκέντρωσή σου. Ακόμα και το να αναπνέεις καλύτερα, είναι μια γνώση που τη λες και γενική.

 

7. Μάθε μια ξένη γλώσσα

Κι εδώ που τα λέμε τώρα δε χρειάζεται να πας καν σε φροντιστήριο. Υπάρχουν πολλά application που σε βοηθάνε να μάθεις όποια γλώσσα θέλεις εσύ και μάλιστα δωρεάν. Extra tip: να μην ξεκινήσεις με Ιαπωνικά ή Αραβικά, είναι πολύ δύσκολα και θ’ απογοητευτείς.

 

8. Ξεκίνα ένα «πνευματικό» χόμπι

Επιτραπέζια παιχνίδια, σκάκι, σουντόκου, γράψιμο στο pillowfights! Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που εκτός από τη διασκέδαση σου προσφέρουν και την ευκαιρία ν’ ακονίσεις λίγο περισσότερο το μυαλό σου και τη σκέψη σου. Σου κάνουν την ερώτηση κι εσύ καλείσαι ν’ απαντήσεις. Όρμα λοιπόν!

 

9. Σταυρόλεξο

Αλήθεια Δεν το είχες σκεφτεί; Αν έχεις χρόνια να λύσεις ένα, ξαναπιάσ’ το στα χέρια σου θα δεις ότι πολλές από τις λέξεις που σου ζητούνται να καταγράψεις αποτελούνται από ένα μικρό κουίζ. Η τέλεια ευκαιρία για μια καινούργια γνώση.

 

10. Παρακολούθησε ντοκιμαντέρ

Last but not least τα αγαπημένα ντοκιμαντέρ. Κι όχι, δεν αναφέρομαι σ’ αυτά με τα ζώα που βλέπαμε κάποτε στα κρατικά κανάλια. Τα θέματα πολλά κι άκρως ενδιαφέροντα. Πολλές φορές και με σκηνοθεσία ικανή να σε κρατήσει σαν να παρακολουθείς σειρά. Άρα, αν δε σε πάρει ο ύπνος στο πρώτο επεισόδιο, σίγουρα κάτι θ’ αποκομίσεις. Αν όχι, θα έχεις περάσει τουλάχιστον ευχάριστα την ώρα σου.

Οι επιλογές πολλές κι η ζωή γεμάτη ευκαιρίες για μάθηση! Πάρε μια από αυτές και ξεκίνα· το ταξίδι της γνώσης δε σταματάει ποτέ κι οι καινούριες εμπειρίες είναι αυτές που θα κάνουν την καθημερινότητά σου λίγο πιο ζωηρή και πολύχρωμη. Κι ό,τι μάθεις, καλό είναι, που λένε κι οι γιαγιάδες μας. Κάτι ξέρουν!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αλίκη Ζωγράφου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου