O Μαρκ Τουέιν είχε πει: «Οι καλοί φίλοι, τα καλά βιβλία κι η ήσυχη συνείδηση είναι η ιδανική ζωή». Σίγουρα και χωρίς αμφιβολία το να έχεις καλά βιβλία για ν’ απασχολείς και να δίνεις τροφή για σκέψη στο μυαλό είναι εύκολο κι είναι στο χέρι σου. Η συνείδηση -πόσω μάλλον η ήσυχη- είναι ένα κεφάλαιο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά οι καλοί, οι καρδιακοί φίλοι βοηθούν ξεκάθαρα σε ό,τι ονομάζουμε ιδανική ζωή.

Η φιλία είναι σαν τον έρωτα· είναι ζωτικά για να νιώσουμε ζωντανοί, σημαντικοί και ξεχωριστοί. Οι φίλοι μας είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Κι όταν λέμε οι δικοί μας άνθρωποι δεν το εννοούμε με στοιχεία κτητικότητας αλλά με νοσταλγία. Με ευγνωμοσύνη. Με χαρά και θαυμασμό. Ο έρωτας είναι κάτι πάρα πολύ δυνατό. Έρχεται χωρίς προειδοποίηση, σαρώνει, ομορφαίνει αλλά και καταδυναστεύει. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η φιλία μπορεί να κάνει ακριβώς τα ίδια, απλώς είναι περισσότερο γειωμένη. Καταρχάς μοιράζονται την ίδια δύναμη. Λες «ερωτεύομαι» και ξέρεις την ίδια στιγμή που το λες πως θα είναι δυνατό, ασχέτως διάρκειας κι αποτελέσματος. Το ίδιο κι η φιλία. Οι φίλοι σου, οι κολλητοί σου, εμφανίστηκαν από το πουθενά, σαν τον έρωτα. Δεν υπήρχε κανένα συμβόλαιο που να έχεις υπογράψει και που θα παρείχε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την ασφάλεια της διατήρησης της φιλίας στον χρόνο. Εμφανίστηκαν τυχαία, με το ίδιο άγχος που είχες κι εσύ σε μια σχολική αυλή και μοιραστήκατε χρόνια κι ανησυχίες στα θρανία. Σ’ ένα πάρτι που σε είχαν καλέσει και παρ’ όλο που είχες ενδοιασμούς για το αν θα πας, ένα φιλικό πρόσωπο με φοβερό χιούμορ κι ένα ποτό στο χέρι σε αντάμειψε. Μπορεί να τρύπωσαν στη ζωή σου μέσα από ένα μήνυμα που δεν περίμενες ένα βράδυ που χάζευες στο κινητό σου και να κατάφεραν να κλείσουν «χαραμάδες» που έμπαζαν από παντού στη ζωή σου.

Εκτός από λέξεις όπως στήριγμα, εμπιστοσύνη κι αγκαλιά περιλαμβάνει λέξεις όπως θαυμασμός κι οικειότητα. Θαυμάζεις τους φίλους σου όπως θαυμάζεις τον άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί. Τους θαυμάζεις στα θαρραλέα βήματα που κάνουν στη ζωή αλλά και στις λακκούβες που με αυταπάρνηση και ξεροκεφαλιά θέλουν να πέφτουν. Κι ας ξέρουν πως δε θα τους βγει σε καλό. Θαυμασμός ακόμη και για πιο απλά πράγματα όπως μια όμορφη εμφάνιση ή το χαμόγελό τους. Κι αυτός ο θαυμασμός όταν λειτουργεί εκατέρωθεν φέρνει τόση μα τόση οικειότητα. Κι αυτή με τη σειρά της, θέρμη στη σχέση σας, όπως ακριβώς κι ο έρωτας.

Εμπεριέχει τη ζήλια, η φιλία, όπως ακριβώς και μια μεγάλη καψούρα. Ζήλια όχι για το πόσο πιο καλά είναι οι φίλοι μας ή αν έχουν αυτοί κάτι που εμείς δεν έχουμε. Ζήλια για τον χρόνο που μας αφιερώνουν ή για το πόσο ενεργό κομμάτι είμαστε στη ζωή τους. Για το αν νοιάζονται για εμάς όσο κι εμείς. Για το αμείωτο ενδιαφέρον που θέλουμε να υπάρχει από πλευράς τους. Για την ανάγκη να νιώσουμε αγαπητοί όπως στον έρωτα. Ν’ αποζητούν. Τη παρουσία μας, τη γνώμη μας, το μυαλό μας και τις λέξεις μας. Να είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ στη ζωή τους.

Η φιλία κι ο έρωτας είναι χημεία και κάρμα. Γιατί μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις σκληρά και για τα δυο, αλλά κάποια πράγματα είναι αυτό που λέμε «γραμμένο» να συμβούν. Μπορεί να συγχωρέσεις πράγματα σε φίλους όπως και σε μια σχέση, αλλά αν δεν υπάρχει αυτή η γοητευτικά ανεξήγητη χημεία μεταξύ φίλων, δεν κολλάει τίποτε. Όσο κι αν προσπαθείς. Είναι ένα δέσιμο μοναδικό η φιλία όπως κι ο έρωτας. Δεν μπορείς να προδιαγράψεις τη διάρκεια και την πορεία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Υπάρχεις όμως εσύ κι εκείνα τα πρόσωπα που επέλεξες ν’ αποκαλείς «φίλη μου» ή «φίλε μου». Τίτλοι τιμής.

Η φιλία είναι έρωτας τελικά. Ένας διαφορετικός έρωτας που διεκδικεί τη δική του θέση καθημερινά στη ζωή μας. Που αποδεικνύει μέσα από λόγια αλήθειας την αυτονόητη δύναμη που έχει. Οι φίλοι μας είναι έρωτας και μάλιστα μεγάλος. Τίποτε δε χαρίζεται από μόνο του όμως. Γι’ αυτό θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με μια φράση του αγαπημένου συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη την οποία σίγουρα θ’ ασπαζόταν ο Τουέιν: «Η φιλία κρατάει μονάχα μια μέρα. Κάθε μέρα πρέπει να της αλλάζεις βρακί.»

Αφιερωμένο στις φιλίες της ζωής που είναι δυνατές σαν τους έρωτες.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου