Σχέσεις, έρωτες, αγάπες και λουλούδια, αποτελούν μόνιμες σκέψεις για τον καθένα από εμάς, που προέρχονται απ’ την ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα. Ανεξαρτήτως προγραμμάτων, υποχρεώσεων και δραστηριοτήτων, ο έρωτας θα μας χτυπήσει την πόρτα αναπάντεχα κι αν μάλιστα πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, η σχέση που θα προκύψει θα ξεχωρίσει και θα μεταβάλλει την καθημερινότητά μας. Μια σχέση όμως ο καθένας την αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο, που απορρέει απ’ το χαρακτήρα και τα βιώματά του και κατά βάση απ’ το βαθμό που τον αφορά.

Συγκεκριμένα, η σύντροφος στο πρόσωπο του αγαπημένου της βλέπει το κομμάτι του εαυτού της που έλειπε. Αλλάζει ολόκληρη η ψυχοσύνθεσή της, τα όνειρα, ακόμη κι οι βλέψεις της για το μέλλον. Τα μάτια της λάμπουν από έρωτα και το δηλώνει και με λόγια και με πράξεις. Όσο πιο ξεχωριστό θεωρεί τον αγαπημένο της, τόσα περισσότερα θυσιάζει για χάρη του, ρυθμίζοντας την καθημερινότητά της βάσει του δικού του προγράμματος. Βέβαια, φροντίζει πρώτα να σιγουρευτεί ότι τα συναισθήματα είναι αμοιβαία, έκτοτε όμως δίνει την ίδια της ψυχή για την ευτυχία και τη φροντίδα του καλού της, κι ας τον βρίζει στους καβγάδες κι ας ξεσηκώνει τη γειτονιά με τις υστερίες της.

Για τον άντρα σύντροφο ξεχωριστή είναι η γυναικά που θα τον καυλώνει εγκεφαλικά. Αυτή η ίδια που θα αγαπήσει τον κάφρικο εαυτό του και τότε είναι που γίνεται παιδί στην αγκαλιά της. Αποφεύγει να εκφράζει με λόγια τα συναισθήματά του, όμως κάθε κίνηση του φωνάζει αγάπη και πόθο. Λατρεύει τα μάτια της, το χαμόγελο της, ακόμη και την τσιριχτή της φωνή. Μπορεί να μη δένονται εύκολα, όταν όμως βρεθεί η κατάλληλη δεν έχουν εγωιστικούς φραγμούς, κάνουν όνειρα για το μέλλον και μοιράζονται την ευτυχία τους μόνο με τους πολύ κολλητούς. Το γιατί δεν το ξέρω!

Σε μία σχέση όμως εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους, γνώμη κι άποψη έχει κι ο περίγυρος. Οι φίλες για παράδειγμα είναι οι καχύποπτες της υπόθεσης. Είναι αυτές που περιμένουν πότε ο λεγάμενος θα κάνει ένα σφάλμα, μικρό ή μεγάλο έχει ελάχιστη σημασία, ώστε να προφυλάξουν τη φίλη τους, να της ανοίξουν τα μάτια και να φέρουν τα απαραίτητα σύνεργα για του σπάσουν τ’ αμάξι! Εκτελούν καθήκοντα ψυχολόγου, δικηγόρου, ντέντεκτιβ κι οτιδήποτε άλλο προκύψει στην πορεία. Το σφάλμα μάλιστα δεν παραγράφεται ποτέ και φροντίζουν να το υπενθυμίζουν όποτε κριθεί απαραίτητο.

Οι άντρες φίλοι αντίθετα είναι πιο χαλαροί. Είναι με άλλα λόγια η ήσυχη δύναμη, αυτοί που θα σε κοροϊδέψουν και θα σε φωνάζουν «ερωτιάρη» κι «αγαπούλα» ενώ παράλληλα όμως θα χαίρονται για την ευτυχία σου. Πολύ σπάνια θα σου πουν τη γνώμη τους για τη σύντροφο, όταν όμως το κάνουν αυτή θα είναι ωμή κι ειλικρινής. Σε έναν πιθανό καβγά ή χωρισμό είναι αυτοί που θα σε βγάλουν να ξεχαστείς και παράλληλα οι ίδιοι που θα σε προτρέψουν να πας και να τη βρεις όταν ξέρουν την αξία που έχει για σένα, όσο κι αν την αντιπαθούν.

Όσον αφορά τώρα τους γονείς και τα αδέρφια, ποτέ κανείς δε θα είναι αρκετός για το βλαστάρι όσο συμπαθητικός ή αξιαγάπητος κι αν είναι. Μόλις δουν το παιδί τους στεναχωρημένο υψώνουν ένα τείχος προστασίας και πλέον ο ξένος έχει μπει στη μαύρη λίστα, από την οποία ή δε θα βγει ποτέ ή θα βγει μόνο μετά κόπων και βασάνων. Δεν είναι παράλογο μέχρι ένα σημείο, κι όσο μάλιστα δεν επεμβαίνουν άμεσα στην προσωπική ζωή του παιδιού ή αδερφού τους είναι κι απολύτως σεβαστό.

Μια σχέση απ’ τη στιγμή που αλλάζει την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών, είναι αναμενόμενο να επηρεάζει και τον περίγυρό τους. Ο καθένας σχηματίζει τη γνώμη του ανάλογα με τη θέση του και το βαθμό οικειότητας που έχει. Άλλοι είναι προσγειωμένοι κι άλλοι πάλι κωμικά υπερβολικοί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αυτοί που θα μας στηρίξουν κι ό,τι κι αν πουν ή κάνουν θα έχει ως στόχο τη δική μας και μόνο ευτυχία.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ιωάννας Καραφώτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ιωάννα Καραφώτη