articlec24032018

Έρωτας. Τι σημαίνει άραγε έρωτας; Ένας αδιευκρίνιστος κι επιτακτικός επισκέπτης. Ένα κουβάρι από συναισθήματα και πάθη. Μια χημική αντίδραση που προκαλείται ανάμεσα στα κύτταρα δυο ανθρώπων. Ρώτα με τι είναι ο έρωτας μα πες μου πρώτα αν είσαι ρομαντικός, ρεαλιστής ή επιστήμον. Ίσως να μην υπάρχει μοναδική απάντηση, μα μία για τον καθένα, αυτή που ψάχνει να ακούσει, αυτή που χρειάζεται για να νιώσει ικανοποίηση.

Ναι, θα βρω μια ερμηνεία να σου απαντήσω. Καλύτερα δεν είναι όμως να τον νιώσεις;

Κι αν συμφωνήσεις, ξέρω, θέλεις να μάθεις περισσότερα. Ένιωσες, μα τι απ’ όλα; Κρύβει ο έρωτας πλευρές αμέτρητες, έβδομους ουρανούς κι αιματηρές κολάσεις. Ένα χάος και ψάχνεις τι νιώθεις, γιατί το νιώθεις, τι συμβαίνει, πώς γίνεται η μια στιγμή να είναι φως κι η άλλη αβύθιστο σκοτάδι.

Μπορεί ο έρωτας να σπάσει σε κατηγορίες; Να τυποποιηθεί, να πάρει μια ταμπέλα και να μπει στη λίστα με τα πράγματα που ταξινόμησε ο άνθρωπος; Ίσως μπορεί, μα αν είναι αλήθεια κανείς δε θα το μάθει. Πρακτικό να βάζεις ετικέτες κι η άβυσσος του έρωτα αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

6 κατηγορίες. 6 είδη αγάπης, έρωτα ή όπως αλλιώς θέλεις εσύ να το ονομάσεις. Σκέψου τον αγαπημένο σου, αυτόν που νιώθεις άνθρωπό σου. Μια θα μοιάζει καθρέφτης για τους δυο σας. Κι αν δεν; Είμαστε καταδικασμένοι ανίκανοι να κλείσουμε τον έρωτα σ’ ένα κουτί.

Νιώθεις παθιασμένα. Η σχέση σας είναι αισθησιακή, βαθιά σεξουαλική, γεμάτη ένταση και πάθος. Αν σε ρωτήσουν, απαντάς «χημεία». Κι αγαπημένη λέξη; Κεραυνοβόλος. Σ’ αρέσει και να ρωτάς και να απαντάς και να μαθαίνεις, γιατί είναι δικός σου, γιατί του ανήκεις και σου ανήκει, κι αν υπήρχε το άλλο σου μισό το έχεις βρει.  Δε θα χωρίσεις, γιατί αν ναι, θα έρθει μόνο αγωνία. Ιδανικός ο έρωτας κι ας πει ο κόσμος ότι θέλει. Έρως.

Τα πάντα για σένα είναι παιχνίδι. Σ’ αρέσει η διασκέδαση, θέλεις να κάνεις πράγματα μαζί του, να βγαίνετε, να πίνετε, να νικάς, να τον πειράζεις. Το να τον κατακτήσεις ήταν έπαθλο και τώρα απολαμβάνεις κεκτημένα. Κι αν δε βλέπεις έναν σοβαρά, κανένα πρόβλημα, βλέπεις όλους τους άλλους ανέμελα. Γιατί να περιοριστείς όταν υπάρχουν τόσοι εκεί έξω για να παίξεις; Λούδους. (στα ελληνικά, πες το «παιχνίδι»).

Δέσμευση, κοινά ενδιαφέροντα, φιλία. Πόσο βαθιά μετράνε για σένα αυτές οι λέξεις; Ήσασταν φίλοι μα κάπως βγήκατε απ’ τη ζώνη κι αγαπηθήκατε. Υπάρχει κατανόηση και δε φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου. Οι δύσκολες στιγμές δε σε τρομάζουν, νιώθεις πως έχεις χτίσει οικογένεια. Είναι ο άνθρωπος που κέρδισε μια θέση δίπλα στους δικούς σου, κι αν κάποτε σου φύγει, τίποτα δε θα αλλάξει, κανένα συναίσθημα δε θα χαθεί.  Στοργή.

Το ξέρεις πως δε φλερτάρεις με την τρέλα κι ας αμφιβάλεις πού και πού. Δεν είσαι συνηθισμένος, έχεις απαιτήσεις, εμμονές, θέλεις να το ζήσεις και θα το ζήσεις. Υπάρχει κάτι μαγικό ανάμεσά σας, κάτι ιδιαίτερο, κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο έξω κόσμος. Έχεις ανάγκη να αγαπάς κι έχεις ανάγκη να σε αγαπάει, ζηλεύεις και απολαμβάνεις την κτητικότητα· είναι άραγε έμμονη ιδέα ή απλώς ένας τρελός έρωτας; Οι άλλοι ψάχνουν στα βαρετά, σε μια ασφάλεια και μια τακτοποιημένη ζωή. Για σένα αυτά είναι ρηχά, βρήκες ψυχή και δε σε νοιάζει το περίγραμμα. Μανία.

Νιώθεις την αγάπη στην πιο αγνή μορφή της. Θέλεις να δίνεις, να χαρίζεις, να προσφέρεις κι αν κάποιος σε έκοβε θα ξεχείλιζε αγάπη. Ανιδιοτελής, άνευ όρων, άνευ δεύτερων σκέψεων. Κι αν σε πουν αφελή, γελάς ειρωνικά. Δεν το έχουν νιώσει, πώς να ξέρουν; Θέλεις απλώς να φροντίζεις, να προκαλείς ευτυχία, γιατί σ’ εκείνο το χαμόγελο κρύβεται και το δικό σου. Αν χρειαζόταν, θα περίμενες για μια ζωή. Κι αν κάποτε ξεχνάς τον εαυτό σου, δε σε νοιάζει, είναι άλλη η προτεραιότητά σου. Αγάπη.

Ποτέ δεν αγαπούσες τις ρομαντικές ιστορίες, πάντα σου φαίνονταν μελό. Βλέπεις τα πράγματα πρακτικά, όπως θα έπρεπε να είναι, κι αν κάποιος ζωγραφίσει μια καρδιά, τον διορθώνεις λέγοντας πως μέσα του δε χτυπάει ένα σχήμα σαν ενωμένα ερωτηματικά. Αγαπάς τον ρεαλισμό, τη λογική. Κι έχεις και κάποιες απαιτήσεις. Προσφέρεις και θέλεις να προσφέρει, ώστε μαζί να πετύχετε τους στόχους, να προοδεύσετε και να ανταμειφτείτε. Είναι σημαντική η αλληλοβοήθεια. Κι αν σας κατηγορούν πως είστε μαζί από ανάγκη, γιατί χρειάζεστε ο ένας το στο στήριγμα του άλλου, κατά βάθος συμφωνείς. Έτσι δεν είναι καλύτερα τα πράγματα;  Συνεργάζεσαι και συμβιώνεις. Πράγμα.

Τι λες, βρήκες σε μια από τις κατηγορίες του Τζον Άλαν Λι τον έρωτά σου; Εκείνος έτσι τον διαίρεσε, τον ξεχώρισε και του έβαλε και χρώματα για να τον συμβολίζουν. Κόκκινο για τον έρωτα, μπλε στον λούδο, κίτρινο στη στοργή. Και στα άλλα τρία χάρισε μωβ για τη μανία, πορτοκαλί στην αγάπη και πράσινο στο πράγμα. Ποιο είναι τάχα το δικό σου αγαπημένο χρώμα;

Χρωματικός κύκλος για τη θεωρία της αγάπης. Έτος 1973, Καναδάς. Πήρε τον έρωτά μου και τον ανάλυσε σαν να είναι εύκολη χημεία. Έψαξα στις κατηγορίες και βρήκα στοιχεία μου σε όλες. Τι πλάσμα ανεξήγητο και τι έρωτας με ανωμαλίες που θα είναι ο δικός μου και κατά πάσα πιθανότητα κι ο δικός σου.

Λυπάμαι Λι, μα η θεωρία σου φαίνεται να μπάζει από κάπου. Ποιος θα μπορούσε ποτέ να κατανοήσει τον έρωτα σε βάθος, να ψάξει στον πυρήνα, να μάθει, να αντιληφθεί, κι ύστερα να τον διαιρέσει; Ο έρωτας είναι μυστήριο. Καλύτερα ο καθένας μας να προσπαθήσει να λύσει το δικό του.

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!