Πόσο (αν)ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου; Δοκίμασέ την εδώ απαντώντας σε 100 ερωτήσεις!

polinaki315

 

Ρίσκο, τόλμη, λίγες σκέψεις και πολύ θάρρος. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε, κόντρα σε ό,τι μας έλεγαν τόσα χρόνια. Μεγαλώσαμε με την ιδέα και την πεποίθηση ότι πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί και να μη διεκδικήσουμε ό,τι επιθυμούμε.

Ο καθένας μας περιμένει το θαύμα, τη μαγική λύση να έρθει την ώρα και τη στιγμή που το θελήσουμε. Και φυσικά όταν όλα αποτύχουν, δεν κατηγορεί κανείς τον εαυτό του αλλά το σύμπαν, τη μοίρα κι όλα όσα συνωμότησαν εναντίον του. Συνήθως παλεύουμε να διαψεύσουμε τους προηγούμενους, αλλά σ’ αυτό το θέμα φαίνεται να δεχόμαστε με ευχαρίστηση την εύκολη λύση. Μα πού είναι η επανάσταση;

Όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, η θεωρία αναπτύσσεται σε όλο το της το μεγαλείο. Κι ο κανόνας  είναι ένας και μοναδικός: Μη δείξεις ενδιαφέρον, περίμενε απ’ τον άλλο. Κρύψε αυτό που νιώθεις γιατί μετά θα είναι δύσκολο κι άβολο. Καταπιέσου κι άσε τον άλλο να κάνει το πρώτο βήμα. Μα το πραγματικό ερώτημα που καίει και βασανίζει είναι άλλο: Και τι πειράζει να δείξουμε αυτό που αισθανόμαστε;

Ναι, θα εκτεθούμε. Ναι, η ανταπόκριση μπορεί να είναι σκληρή, τραχιά κι άδικη. Μπορεί η λύση του να χαθούμε από προσώπου γης να φαντάζει ως ιδανική. Ε και; Όλη η προσπάθεια αξίζει για το πιο δυνατό αίσθημα που θα μας κατακλύσει στο τέλος, τη λύτρωση.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο απλή και ξεκάθαρη από ό,τι φανταζόμαστε στο ερωτευμένο μας μυαλό που λατρεύει την υπέρ-ανάλυση και τις δεύτερες, τρίτες, δέκατες σκέψεις. Σκέψου το, το να νιώσεις πεταλούδες, το να νιώσεις ότι ερωτεύεσαι δεν είναι παρά ένα υπέροχα θετικό συναίσθημα. Δεν αφορά τόσο τον άλλο, αφορά κυρίως εσένα. Εσύ το βιώνεις, εσύ το κουβαλάς μέσα σου. Σε αλλάζει μυστικά και συνωμοτικά χωρίς καν να το καταλάβεις. Είναι αυτές οι μικρές διαφορές που στο τέλος θα σε αφυπνίσουν και θα συνειδητοποιήσεις το τι αισθάνεσαι στην πραγματικότητα.

Η μαγεία βρίσκεται στο πόσο διαφορετικά  διαχειρίζεσαι πλέον την καθημερινότητά σου. Ξυπνάς χαρούμενος ενώ μέχρι τώρα έβριζες ακόμα και την καφετιέρα. Είσαι αφηρημένος ενώ πάντα βρισκόσουν μέσα σ’ όλα. Ξεχνάς να φας ενώ ξέρεις ότι σε περιμένει το αγαπημένο σου φαγητό. Σκορπάς απλόχερα χαμόγελα χωρίς καν να το σκέφτεσαι.  Κάπως έτσι είναι ο ενθουσιασμός, δυνατός, παρορμητικός και κυρίως αισιόδοξος. Επομένως, το πιο προφανές και λογικό δεν είναι παρά να πάρεις τη γενναία απόφαση να μοιραστείς αυτό το δικό σου προσωπικό, θεσπέσιο χάος με εκείνον που κρύβεται πίσω απ’ τη δημιουργία του.

Ακόμα κι αν δε μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα, δεν έχει καμία σημασία. Εσύ θα έχεις ανοίξει την καρδιά σου και θα του έχεις χαρίσει λόγους να αγαπά τον εαυτό του, αυτούς τους ίδιους λόγους για τους οποίους τον αγάπησες εσύ. Είναι σπουδαίο να μοιράζουμε και να σκορπάμε θετικά συναισθήματα και δεν υπάρχει τίποτα πιο θετικό απ’ τον έρωτα.

Δεν είναι κακό, δεν είναι τρομερό, δεν σε αφήνει γυμνό απέναντί του. Το αντίθετο, ίσως γεννήσει ένα μικρό θαυματουργό τερατάκι που θα τον βάλει σε σκέψεις και θα του κινήσει την περιέργεια για σένα με τρόπο νέο και διαφορετικό -αν βέβαια δε μοιράζεται ήδη τα ίδια συναισθήματα όπου τότε θα δεις πόσο εύκολα προσπερνούσες μια ορθάνοιχτη πόρτα επειδή φοβόσουν ότι θα κλείσει στα μούτρα σου τη τελευταία στιγμή.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακούφιση απ’ το να ανοίγεις την καρδιά σου και να απελευθερώνεις το βάρος που κουβαλούσες μέσα σου τόσο καιρό. Φυσικά και θέλει κουράγιο, φυσικά και θα τρέμουν τα πόδια σου. Αλλά αξίζει η προσπάθεια, αξίζει για όσα θα κερδίσεις για τον εαυτό σου. Έχεις ανοίξει τα χαρτιά σου κι έχεις κάνει ό,τι περισσότερο μπορούσες. Έχεις διεκδικήσει αυτό που ήθελες, αυτό που θεωρείς ότι θα σε κάνει ευτυχισμένο.

Δε φαίνεσαι αδύναμος, ούτε απελπισμένος, κάθε άλλο! Είσαι δυνατός και θα το καταλάβεις τη στιγμή που θα πεις την πρώτη δύσκολη και τρομαχτική  λέξη της δικιάς σου εξομολόγησης. Μόλις βρεις την κατάλληλη ευκαιρία, όταν ο άλλος φαίνεται έτοιμος να ακούσει, πάρε το ρίσκο κι άνοιξε την καρδιά σου. Δε θα χάσεις απολύτως τίποτα, θα βρεις την κάθαρσή σου. Και τότε θα συνειδητοποιήσεις πόσο πολύ άξιζε.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη