Article of the day: Η Δήμητρα Παπακωνσταντίνου μοιράζεται μαζί μας πού πρέπει να φάμε, σε μια επίσκεψη στην Ιταλία. Δες εδώ!

efrgggfds

Κάποια στιγμή όλοι ψάξαμε από πού κρατάει η σκούφια ενός αρχαίου φιλοσόφου, ενός αγαπημένου καλλιτέχνη ή αθλητή, πού γεννήθηκε ένας μεγάλος ποιητής και πού πέθανε ένας σπουδαίος συγγραφέας ή πολιτικός. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό, με έναν μάλλον διαφορετικό τρόπο, επέλεξε να δώσει ένας γεωγράφος, ο οποίος έκανε το απίστευτο· σχεδίασε τον πιο γαμάτο διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα ονόματα από όλες τις διάσημες προσωπικότητες με επιρροή στ σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντί για τα ονόματα των περιοχών που όλοι έχουμε συνηθίσει.

Αντί για τα ονόματα των πόλεων και των περιοχών που έχουμε συνηθίσει, εμφανίζονται διάσημοι αθλητές, αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες ακόμη και διαβόητοι εγκληματίες, που έχουν γεννηθεί στη συγκεκριμένη πόλη-περιοχή. Με τη μέθοδο που ονομάζεται Mapbox o γεωγράφος Topi Tjukanov σχεδίασε αυτόν τον χάρτη, που βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές, τώρα, από το πανεπιστήμιο του Παρισιού, που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη μελέτη αυτή, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το εξής challenge: θα έπρεπε να είναι σε θέση να υπολογίσουν την αναγνωσιμότητα ενός προσώπου με βάση τα google search που μαζεύει το όνομά του κι όσα έχουν γραφτεί στο wikipedia και το wikidata αντίστοιχα, ώστε μια προσωπικότητα να πάρει τη θέση μιας πόλης στον χάρτη αυτό ως η πιο διάσημη.

Το πρότζεκτ αυτό φαίνεται να μην έχει τέλος, αφού ερευνητές συλλέγουν καθημερινά τεράστιο όγκο πληροφοριών, από όλες τις προσωπικότητες του πλανήτη με τη βοήθεια της Google, ώστε ο συγκεκριμένος χάρτης ν’ ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα δεδομένα. Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο «ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων αξιόλογων ατόμων», είπε η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το ΝYpost. Ωστόσο, λόγω του ότι οι πληροφορίες δε συλλέχθηκαν από αξιόπιστες πηγές εξ αρχής, τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές δεν είναι τα πιο ακριβή, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αρκετές πληροφορίες, προς επαναπροσδιορισμό κι αρχειοθέτηση.

Κάνοντας μια επίσκεψη στον συγκεκριμένο χάρτη, διαπιστώσαμε ότι στην Αττική παρουσιάζονται πολλοί Αρχαίοι Φιλόσοφοι όπως: ο Πλάτων, ο Δημοσθένης, μεγάλοι καλλιτέχνες του θεάτρου και του τραγουδιού όπως: η Κατίνα Παξινού κι η Δόμνα Σαμίου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη, ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Σωκράτης Μάλαμας στη Χαλκιδική κ.α. Στις ΗΠΑ, το πιο διάσημο πρόσωπο στην περιοχή της Νέας Υόρκης είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ, η Μέριλιν Μονρόε κι η Σερ είναι οι πιο γνωστοί άνθρωποι στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον χάρτη.

Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, το οποίο βοηθάει ιδιαιτέρως κάποιον να μάθει από πού κατάγεται το πρόσωπο που ίσως μελετάει για κάποια εργασία, που ίσως να είναι ο αγαπημένος του καλλιτέχνης, να τον ενδιαφέρει να μάθει γι’ αυτό. Ο χάρτης περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ο χρήστης μπορεί ν’ αντλήσει με ευκολία, ενώ είναι διαδραστικός, διότι σε πραγματικό χρόνο, μπορείς να βρεις ποια προσωπικότητα βρίσκεται ή βρισκόταν κοντά σου, είτε στο μέρος που μένεις τώρα, είτε στην πόλη που γεννήθηκες. Εάν θες να δεις κι εσύ αυτόν τον χάρτη, μπορείς να ανατρέξεις εδώ και να τον ξεψαχνίσεις κυριολεκτικά.

Ένα είναι το σίγουρο: θα εθιστείς και δε θα ξεκολλάς μετά. Το ίδιο έπαθα κι εγώ. Και σκέψου, λέει, να βγεις γείτονας με τον αγαπημένο σου τραγουδιστή. Αυτό κι αν έχει ενδιαφέρον να το ανακαλύψεις!

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου