Η αγάπη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδοχή κι αυτό γιατί είναι αδύνατον ν’ αγαπάς κάποιον χωρίς να δέχεσαι αυτό που εκπέμπει κι είναι, ελεύθερα και φυσικά. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δίνουμε μεγάλη βάση σε στερεότυπα και προκαταλήψεις, που μας έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας και μας θρέφει μ’ αυτό το αίσθημα όλ’ αυτά τα χρόνια.

Οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν να κάνουν με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία, τον σωματότυπο ή ακόμα και τη σεξουαλικότητα του καθενός μας. Πώς ορίζεται όμως η στερεοτυπική αντίληψη στην αγάπη; Οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν χτίσει το τείχος του στερεότυπου, πολεμούν και πληγώνουν καθημερινά αυτούς που θέλουν να ισορροπήσουν επάνω σε μια δοκό και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, μακριά από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Οι άνθρωποι, δοκιμάζονται μέσα απ’ την ειλικρίνεια κι οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι για να σπάσει αυτή η αλυσίδα της μη αποδοχής.

Δεν είσαι υποχρεωμένος ν’ αποδέχεσαι το οτιδήποτε στη ζωή σου όταν στο επιβάλλουν. Δεν είσαι υποχρεωμένος να έχεις τις ίδιες αντιλήψεις με τους υπόλοιπους. Προσπάθησε όμως να μην πληγώνεις και να μην προσβάλλεις ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική αντίληψη για τη ζωή εκεί έξω, επειδή έτσι σ’ έχει θρέψει μια πάγια αντίληψη που θεωρείς εσύ «ορθή». Βγάλε τη μάσκα της μη αποδοχής και δώσε την ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα από εσένα, διαφορετική ταυτότητα και διαφορετική θρησκεία να νιώσει την αποδοχή και την αγάπη από μέρους σου, όσο κι αν οι αντιλήψεις σας για τη ζωή διαφέρουν. Μέσα απ’ αυτό θα νιώσεις κι εσύ καλύτερα με τον εαυτό σου και θα είσαι ένας ακόμη απ’ τους πολλούς, που θα σπάσουν την αλυσίδα του στερεότυπου για πάντα.

Η αγάπη προς όλους τους ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες από εσένα θα πρέπει να είναι δεδομένη. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αγάπη κι είναι ίσοι μεταξύ τους. Ξέρεις, καμιά φορά το ν’ αγκαλιάζουμε την διαφορετικότητα, μας κάνει κι εμάς καλύτερους ανθρώπους, ειδικά όταν μας συμβαίνει. Είναι εκείνες οι όμορφες μέρες, που, ένα σκούντημα της ζωής προς το μέρος σου αρκεί για ν’ αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα γύρω σου. Είμαστε ικανοί να φιλτράρουμε οτιδήποτε περάσει από μπροστά μας, διαφορετικό από εμάς και να το δεχτούμε ή να το απορρίψουμε.

Γιατί, η αλλαγή δεν έρχεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη.  Τα προσωπικά σου κριτήρια είναι αυτά που μπορούν να σε απομακρύνουν απ’ τη μάζα. Η κριτική σκέψη είναι το παν.  Σπάσε κι εσύ λοιπόν την αλυσίδα της μη αποδοχής, μακριά από κάθε στερεότυπο. Μην ξεχωρίζεις τους ανθρώπους απ’ το χρώμα, τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα ή τον σωματότυπο. Δες πίσω απ’ το βλέμμα τους τι νιώθουν κι ίσως καταλάβεις κάποια μέρα πως τίποτα που να εμπεριέχει εντός του την αγάπη, δεν μπορεί ταυτόχρονα και να την περιορίζει.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου